Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 22 червня народні обранці опрацювали низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер діяльності держави.

У другому остаточному читанні депутати ухвалили доповнення до закону «Про прибутковий податок з фізичних осіб». Затверджені поправки дозволять знизити ставку прибуткового податку для сезонних працівників, найнятих на сільськогосподарські підприємства для збирання та переробки врожаю.
З ініціативи Уряду ПМР, яку підтримали парламентарії, прибутковий податок для сезонних робітників, зайнятих в аграрному секторі та оформлених за терміновим трудовим договором, може бути знижений з 15 % до 8 % згідно з заявою самого працівника.
Нововведення стосуються працівників лише тих підприємств, у яких частка власного сільгоспвиробництва становить щонайменше 60 % на рік.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун розповів, що законопроект розроблений у зв’язку зі зверненнями сільськогосподарських виробників республіки. «Сезонні роботи – це збирання овочів, фруктів та ягід. Тобто, саме ті ланки, де потрібна велика кількість ручної праці. Ми вважаємо, що це має бути добровільна норма. Якщо працівник виявить бажання скористатися пільговою ставкою оподаткування, він має написати заяву.
Нині існує досить великий перелік відрахувань, передбачений законом про прибутковий податок. Отже людина повинна для себе порахувати та вирішити, за якою ставкою їй вигідніше сплачувати податок, якщо вона буде залучена до сезонних робіт. Більше того, це все-таки дасть можливість роботодавцям офіційно оформляти працівників, щоб сплачувати податки та щоб наші люди переходили вже до цивілізованих взаємин, коли кожен робітник працевлаштовується, кожна людина сплачує податки й, відповідно, потім може розраховувати на певні соціальні виплати держави», – пояснив законодавець.

За даними Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР, минулого року на сезонних роботах було зайнято близько 2 850 осіб. З ухваленням закону кількість сезонних працівників може збільшитися на 7 – 10 %. Новий закон набуде чинності з 1 січня 2023 року.
У першому читанні народні обранці ухвалили пакет законодавчих ініціатив щодо військової інспекції. Вона буде створена в структурі Збройних сил ПМР. Це ініціатива Президента Вадима Красносельського. Щоб закріпити правові основи діяльності військової інспекції, зміни та доповнення вносяться до закону про Збройні сили ПМР та до інших законодавчих актів, зокрема, про статус військовослужбовців, про міліцію, в Кримінально-процесуальний та Кодекс про адмінправопорушення.

На законодавчому рівні прописано, що військова інспекція – це орган, який забезпечуватиме захист життя, здоров’я, прав і свобод військовослужбовців. До її складу увійдуть військові комендатури, автомобільні інспекції, гауптвахти та органи дізнання. Керуватиме структурою міністр оборони. Однією з найважливіших функцій інспекції стане проведення дізнання у справах про всі злочини, скоєні військовослужбовцями, громадянами, що проходять військові збори та армійським цивільним персоналом. Вона також матиме право розглядати матеріали про грубі дисциплінарні провини та застосовувати дисциплінарний арешт до військовослужбовців. У пояснювальній записці зазначається, що нова структура звільнить командирів військових частин та офіцерів від участі у розслідуванні та дізнання за фактами протиправних дій та дисциплінарних провин

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото  прес-служби Верховної Ради.