Заради збереження історичної правди

У Придністровському державному університеті імені Т. Г. Шевченка відбулася республіканська наукова конференція «Війна і мир на Дністрі: 30 років Бендерсьої трагедії».

У ході пленарного засідання взяли участь: перший Президент ПМР Ігор Смирнов, державний радник Президента ПМР Анна Волкова, ректор ПДУ, професор Владислав Соколов, президент ПДУ, професор Степан Берил, директор Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук Олена Бобкова, представники органів державної влади республіки, Збройних сил та Чорноморського козацького війська, співробітники та студенти університету.

Відкрив роботу наукового засідання Владислав Соколов, який зазначив: «19 червня – це день пам’яті та скорботи всієї республіки. Я хочу нагадати нашим молодим людям, що тільки той народ, який знає та пам’ятає свою історію, який знає свої витоки й те, як створювалася держава, здатний її зберігати й розвивати надалі».

Пам’ять героїв, які загинули під час військових подій 1992 року, учасники конференції вшанували хвилиною мовчання, а потім відбулася церемонія покладання квітів до могил полеглих на Меморіалі Слави міста Тирасполя та на Меморіалі Пам’яті та Скорботи міста Бендери.
Звернення Президента ПМР Вадима Красносельського оголосила Анна Волкова: «Тоді, в боротьбі за право жити на своїй землі, багатонаціональний народ Придністров’я зазнав непоправних втрат. Знаю, що біль і скорбота не залишили наші серця донині. Тридцять років минуло від тих страшних і трагічних військових подій, але ми пам’ятаємо і повинні передати історичну пам’ять і правду сучасним і наступним поколінням придністровців. Це наш святий обов’язок».
Від імені Голови Верховної Ради Олександра Коршунова до учасників події звернувся депутат вищого законодавчого органу Антон Онуфрієнко.

Анна Волкова під час свого виступу розповіла про збройну агресію Молдови й про те, яку правову оцінку їй дав міжнародний трибунал. Відомий громадський діяч зауважила, що агресивна риторика офіційного Кишинева проявилася стосовно до Придністров’я ще з перших місяців його існування, а всі спроби перевести ситуацію в русло пошуку компромісних рішень наштовхувалися на нерозуміння і чітке бажання вирішити все тільки силовим методом. «Якщо оглянутися на перебіг історичних подій, то побачимо, що це почалося задовго до 1992 року. Наприклад, 2 листопада 1990 року – в Дубоссарах пролилася кров, коли молдовські поліцейські спробували прорватися до мирного міста. Іще два напади на Дубоссари в 1991 році, та, починаючи з 2 березня 1991-го, це вже широкомасштабна агресія. Її результатом стали значні матеріальні збитки та людські жертви: 804 життя придністровців, величезна кількість поранених, 91 людина пропала безвісти. Я вже не говорю про руйнування підприємств, будинків. І, мабуть, головним підсумком цієї війни для Молдови стало те, що були втрачені будь-які можливості для того, щоб зберегти єдину Молдавію. Вони зникли», – сказала Анна Захарівна.

Науковий співробітник НДЛ «Археологія» ПДУ Сергій Симоненко присвятив свій виступ переговорному процесу між Республікою Молдова та ПМР. Співробітник головного вишу республіки розповів, що Молдова впродовж останніх десятиліть здійснює проти Придністров’я політику тиску в різних галузях.
Ігор Смирнов звернув увагу учасників зустрічі на важливість проведення таких конференцій, які навчають молоде покоління не зраджувати та не продавати свою мову та історію, твердо знати, що держава завжди прийде
на допомогу

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.