Захисники ПМР – гордість республіки

Фотовиставка «Вічно пам’яті жити!» розповідає про події 30-річної давності – збройну агресію з боку Республіки Молдова проти народу Придністров’я. Ознайомитися з нею можна в приміщенні Союзу захисників Придністров’я.

Ідея щодо створення виставки належить редакції республіканської газети «Приднестровье», яка постійно публікує матеріали про ті історичні події, включаючи спогади захисників ПМР та дослідницькі статті.
За словами головного редактора газети Олександра Карасьова, фотовиставка є частиною великої роботи, яку проводить та проводитиме й надалі періодичне видання з метою виховання почуття патріотизму в молодих придністровців. «У газеті «Приднестровье» впроваджені такі популярні рубрики, як «Дністровський розлом», «Портрет захисника», «Знімки, обпалені війною». На фотографіях можна побачити захисників Придністров’я, які неодноразово побували в редакції нашої газети. Вони досить скромно розповідали про свою молодість, про бої, в яких брали участь, та згадували тих, кого вже немає», – зазначив Олександр Борисович.
Експозиція фотоматеріалів невелика – всього 30 робіт, причому 10 із них відносяться до нашого сьогодення. Це свіжі знімки, зроблені фотокореспондентом газети Віктором Громовим під час відвідин ветеранами місць колишніх боїв. Інші два десятки – це відреставровані фотохудожником знімки 30-річної давності.

Віктор Володимирович розповів, що вдалося встановити ім’я лише одного автора: «Це Віктор Винниченко. Він був професійним фотокореспондентом. Решта фотографій знята аматорськими камерами. Авторство знімків невідоме. Люди, зображені на них, на жаль, не можуть згадати, хто саме їх фотографував. Учасники бойових дій приносили мені фотографії невеликих розмірів. Я їх реставрував».

Фотограф зауважив, що відбирав тільки ті фотознімки, на яких людей можна точно ідентифікувати. На виставці кожну фотографію супроводжує коротка інформація про зображене. Отже, є досить багатий пласт роботи для істориків, які досліджують події 1992 року.
На одній із фотографій зображений керівник РГО «Спілка бійців народного ополчення» Юрій Мацебора. Коли в березні 1992 року оголосили, що формується загін народних ополченців, він записався одним із перших. До цього Юрій перебував у міській добровільній народній дружині сприяння міліції в охороні громадського порядку. Він закінчував робочу зміну на підприємстві та йшов на чергування, допомагав підтримувати порядок на вулицях рідного Тирасполя.

Юрій Панасович розповів, що на фотографії він зображений разом із бойовими товаришами у 1992 році. «Ставши бійцем 2-го батальйону народного ополчення, я охороняв рубежі Придністров’я в районі сіл Тея, Спея, Токмазея. З такими ж молодими робітниками чергував на березі Дністра, не допускав, щоб націоналісти з того боку річки перейшли наш кордон. А спроби були, ворог готувався до збройного нападу», – розповів захисник ПМР.
За мужність та героїзм, виявлені в боротьбі з націоналістами Молдови, Юрій Панасович Мацебора нагороджений медаллю «Захиснику Придністров’я».
Ополченець пишається тим, що створив молодіжне крило організації. Юнаки з 18 років, робітники підприємств республіки, лікарі вступають до лав наших захисників. Він підкреслив, що проведення таких виставок є важливим у питанні виховання молодого покоління придністровців. «Раджу всім обов’язково відвідати виставку, тому що захисники Придністров’я – це наша гордість», – відзначив представник громадськості

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото IA » Новости Приднестровья».