Ми поіменно пам’ятаємо всіх

У Рибницькій філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка на кафедрі загальнонаукових дисциплін відбулася секція конференції «Рибниця та рибничани в збройному конфлікті на Дністрі».

Захід провели 16 червня в рамках Міжнародної науково-практичної конференції: «Війна і мир на Дністрі: 30 років Бендерської трагедії».

Організатор науково-практичної події – завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Лозан зазначила, що «…збереження історичної пам’яті – це важлива складова освітньої діяльності викладачів кафедри загальнонаукових дисциплін. Формування патріотичних почуттів, розуміння необхідності збереження миру, виховання студентів на основі історичних цінностей, розвитку почуття гордості за свою республіку є важливими завданнями на заняттях з історії, політології, основ політичної влади, правознавства, а також історії літератури рідного краю».

Фахівець також наголосила на необхідності додаткових виховних заходів патріотичної спрямованості. «Наприклад, у ПДУ організовують науково-практичні конференції, конкурси, працює гурток «Особливості культурної ідентичності регіону». Молодому поколінню надзвичайно важливо знати історію своєї країни й шанувати пам’ять про її героїв», – додала Тетяна Андріївна.
Однією з таких подій напередодні пам’ятної для всіх придністровців дати – 30-річчя Бендерської трагедії – стала конференція «Рибниця та рибничани у збройному конфлікті на Дністрі». До наукового форуму залучилися викладачі кафедри та студенти всіх напрямів підготовки. З вітальним словом перед присутніми виступила старший викладач кафедри загальнонаукових дисциплін Тетяна Нікітіна. Вона також прочитала доповідь «Заснування та становлення Придністровської Молдавської Республіки», в якій особливу увагу приділила піднесенню держави та характеристиці політичної ситуації в нашому регіоні наприкінці 90-х років.
На суд публіки свою доповідь на тему «Ми пам’ятаємо: ОРТК і рибничани», представила Орися Бурлак, студентка першого курсу напряму підготовки «Дизайн». У своїй роботі вона, ґрунтуючись на спогадах учасників ОРТК тих років, висвітлила діяльність рибницьких трудових колективів і боротьбу народу за свої політичні, громадянські права і свободи.
Наступним доповідачем стала Александріна Бурлака, яка в доповіді «Пам’ять вогняних днів (до 30-річчя Народного ополчення)» розповіла про історію його створення і боротьбу за незалежність Придністровської Молдавської Республіки. Александріна детально зупинилася на 501-му батальйоні Народного ополчення, сформованому в Рибниці, до якого добровільно вступило понад 1 200 осіб. Слухачам були представлені матеріали про участь батальйону в бойових діях із захисту Придністров’я на Дубоссарському напрямку.

Ще одна доповідь була підготовлена спільно Уляною Свинарчук та Ангеліною Хмарською. Ґрунтуючись на документах і спогадах захисника Придністров’я Віктора Хмарського, студентки підготували та представили доповідь «Не викреслити з пам’яті народної: рибничани – захисники ПМР». У своїй роботі вони розповіли про те, як ветерану довелося зі зброєю в руках захищати своє право жити на рідній землі та розмовляти рідною мовою, а також про те, як завдяки дипломатичним і миротворчим зусиллям Російської Федерації вдалося припинити збройне протистояння, і мир на берегах Дністра зберігається досі.
Завершуючи конференцію, Тетяна Нікітіна зазначила: «Трагічні події назавжди залишаться в пам’яті народу. Захисники ПМР зі зброєю в руках відстояли право на незалежність і самовизначення республіки. У неоголошеній війні загинув 31 наш земляк. Ми пам’ятаємо, якою ціною наш народ відстояв свою свободу і права. Ми поіменно пам’ятаємо всіх тих, хто загинув за незалежність ПМР»

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: rfpgu.ru