Червень на городі, в саду та квітнику

Червень – найважливіший місяць для робіт у саду та на городі. Рослини виходять на пік своєї вегетації, починають зав’язувати плоди.

Від догляду за ними в цей час багато в чому залежить, наскільки багатим буде урожай у серпні та вересні.
Рослинам у літній період потрібна достатня кількість вологи, але пам’ятайте: корисними для них можуть бути лише правильні поливи. Невдало вибраний час для цього, занадто холодна або не відстояна вода, дуже сильний струмінь води зі шланга можуть зашкодити плодам і квітам. Поливати можна тільки зранку або після шостої години вечора.
У період стійкої спекотної погоди поливати потрібно багато. Наприклад, коріння яблуні та груші заглиблені в землю не менш ніж на 1 м. Абрикос, слива, алича сягають глибини не менш ніж 0,7-0,8 м, смородина й аґрус – сантиметрів на 40–50. Ось на таку глибину, як мінімум, необхідно промочити землю, а краще, ще глибше.

Прихильникам традиційного садівництва без підживлення не обійтися. До середини літа, зазвичай, використовують азотне підживлення у вигляді розчинів, або мінеральні комплексні добрива, наприклад, нітроамофоску.
Можна користуватися і розчинними добривами з мікроелементами, або органічними – настоями коров’яку, курячого посліду або трав’яними бродилками. Попереджаємо: з органікою необхідно поводитися акуратно, добре розводити її водою, щоб не обпалити коріння рослин. Наприклад, настояний коров’як слід розвести водою у співвідношенні 1:10, а пташиний послід – 1:20. Періодичність таких підживлень – раз на два-три тижні.
Боротьба з бур’янами – досить нудна робота, не творча, але необхідна. Бур’яни в цей час ростуть особливо активно. Поселившись на грядках, клумбах і газонах, вони конкурують із культурними насадженнями, забирають вологу та поживні речовини й позбавляють світла. Є два способи боротьби з ними: механічний (усім відоме прополювання) і хімічний (обробка ділянки хімічно агресивними речовинами).

У червні не варто забувати й про квіти: регулярне зрошування, підживлення, а також боротьбу зі шкідниками.
Квітникарі в червні продовжують доглядати за трояндами, які в спекотний період потребують поливу кожні три-чотири дні, а за температури повітря +20 °C – кожні п’ять-шість днів. Необхідно їх поливати так, щоб земля добре просочувалася вологою: в середньому на кожний кущ потрібно від трьох до п’яти відер води. Поливати найкраще рано вранці або ближче до вечора і так, щоб вода не потрапляла на листя. Наступного дня після поливу ґрунт розпушують.
У квітнику обов’язково видаліть зав’язь з тюльпанів та інших цибулинних і готуйтеся до викопування цих самих цибулин, але тільки після повного пожовтіння листя. Викопані цибулини очистіть від землі, висушіть їх у тіні й можете зберігати до осені (краще в приміщенні при температурі +22…+25 °C)

Анастасія КАСИМ

Фото автора.