Профілактика алкоголізму, наркоманії та паління

Проголошуючи 2022-й Роком охорони здоров’я, Президент Вадим Красносельський поставив перед всією республікою головну мету – поліпшити якість медичного обслуговування населення. Для того, щоб жителі кожного міста і села своєчасно діставали ефективну допомогу, злагоджено працюють органи влади та галузь охорони здоров’я.

У Кам’янській центральній районній лікарні (ЦРЛ) поряд із забезпеченням доступності медпослуг для всіх верств населення суттєва увага приділяється профілактиці хвороб. Санітарно-просвітницька робота організована на різних рівнях: від індивідуальних бесід із відвідувачами лікувально-профілактичних установ – до виступів лікарів у засобах масової інформації. Одним із методів цієї роботи стали дні відкритих дверей. Співробітники ЦРЛ підготували цикл лекцій, цілеспрямованих на запобігання різним захворюванням і формування принципів здорового способу життя. Вже відбулися бесіди, присвячені таким поширеним хворобам, як туберкульоз і гіпертонія, а також питанням їх лікування.
Темою чергової лекції стала профілактика алкоголізму, наркоманії та тютюнопаління. Пагубність цих залежностей на сьогодні вкрай висока. У переліку з 43 чинників ризику, що спричиняють летальність, паління стоїть на другому місці, зловживання алкоголем – на третьому, а вжиток наркотиків – на 19-му.

Лікар-нарколог Андрій Григоращук повідомив, що нині на диспансерному обліку в Кам’янській ЦРЛ перебувають 377 хворих наркоманією або хронічним алкоголізмом. Це ті наші співгромадяни, які потрапили в поле зору співробітників правоохоронних органів у результаті рейдових заходів, перевірок транспортних засобів. Вони були доставлені на медичний огляд, який підтвердив вживання алкоголю або наркотиків. «Крім цієї категорії хворих, є й ті, хто добровільно звернувся за медичною допомогою. Вони лікуються анонімно, без постановки на облік. Щоправда, людей, які усвідомили згубність своїх звичок і необхідність боротися з ними, значно менше. Торік на добровільній основі лікувалися від різних видів залежності 42 людини», – зазначив А. Григоращук.

Наркоманія, алкоголізм і паління давно стали проблемою не тільки окремої людини, а і всього соціуму. Вони руйнують організм фізично і спричиняють деградацію особистості. Людина, що зловживає спиртними напоями або приймає наркотики, поступово втрачає свої кращі етичні риси та самоповагу. Вона залишається без роботи, а щоб мати можливість купувати наркотики чи алкоголь – коїть злочини. З кожним днем залежності вона приносить все більше нещасть собі та оточенню і, нарешті, втрачає друзів, а потім і сім’ю.

На тлі наркоманії й алкоголізму, що стали найстрашнішими та потворними явищами нашого століття, паління здається всього лише шкідливою звичкою. Проте насправді воно викликає залежність, впливаючи на обмінні процеси в організмі. Паління завдає непоправної шкоди здоров’ю, у першу чергу – органам дихальної та серцево-судинної систем. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця шкідлива звичка обумовлює смерть кожної десятої дорослої людини. Щороку від «тютюнової епідемії» у світі вмирає понад 8 млн осіб (більш ніж 1млн із яких були «пасивними курцями»).

«Наркоманію, алкоголізм і тютюнопаління, безумовно, можна перемогти. Проте для оздоровлення всього суспільства вельми важливо займатися профілактикою цих хвороб, – наголосив А. Григоращук. – Медики організовують таку роботу систематично. Особливу увагу приділяємо молодому поколінню. Лекції в школах і технікумі, зустрічі в бібліотеках та інших культосвітніх закладах спрямовані не тільки на інформування про згубність паління, вживання спиртних напоїв і наркотиків, а в першу чергу на пропаганду здорового способу життя. Такі зустрічі допомагають підліткам зробити правильний вибір на користь тверезості як природного стану людини. І сама молодь теж підключається до цієї роботи, організовує профілактичні акції серед ровесників, переконуючи їх відмовитися від шкідливих звичок на користь щасливого, творчого, діяльного життя».

Тетяна ГРИЦЮК.