Стороннє тіло дихальних шляхів: перша допомога

Ситуації, коли чужорідне тіло може потрапити в дихальні шляхи, спостерігаються нерідко. Активне спілкування, сміх під час їжі, швидке проковтування її разом із поганим пережовуванням, алкогольне сп’яніння – ось найбільш поширені причини таких ситуацій у дорослих людей.

За статистикою, в 98 % випадків це відбувається з дітьми у віці від 1,5 до 3 років. Вони люблять брати в рот дрібні предмети, крутяться і розмовляють під час приймання їжі, веселяться і нерідко бавляться. Сторонні тіла, що потрапили в дихальні шляхи, можуть загрожувати життю потерпілих. Тому вміти допомогти людям, що потрапили в таку ситуацію, особливо дітям, ми повинні всі.
Іноді, щоб звільнити дихальні шляхи, потерпілому досить швидко відкашлятися. Та якщо напади кашлю тривають, людина хапається за горло, не може зітхнути, її спочатку почервоніле обличчя блідне, а потім синіє – всі ці ознаки свідчать про те, що їй потрібна невідкладна допомога. Зволікання загрожує життю. У цьому випадку потрібно негайно викликати швидку медичну допомогу і до приїзду лікарів вжити термінових заходів щодо звільнення дихальних шляхів.

Як допомогти потерпілому? В першу чергу, оцініть, наскільки перекриті дихальні шляхи: частково чи повністю. Якщо людина видає звуки або кашляє, це означає, що її дихальні шляхи не повністю перекриті. Кашель – захисна реакція організму, спрямована на те, щоб позбутися залишків їжі чи інших об’єктів, що застрягли в горлі. Попросіть постраждалого продовжувати кашляти доти, доки не побачите застряглий об’єкт, а потім витягніть його за допомогою великого та вказівного пальців. Пам’ятайте, що кашель, крики та плач – це добра ознака.
Під час повної закупорки потерпілий не видає ніяких звуків, але перебуває у свідомості. Він не може кашляти, тому що стороннє тіло повністю перекриває дихальні шляхи. Якщо він притомний і стоїть на ногах, станьте ззаду нього, обхопіть обома руками, стисніть одну з рук у кулак і тим боком кулака, де знаходиться великий палець, притисніть місце живота постраждалого між пупком і ребрами. Долоню іншої руки покладіть зверху кулака і поштовхом угору втисніть її в живіт. Виконуючи цей рух, стежте за тим, щоб ваші руки згиналися в ліктях, але при цьому груди потерпілого не передавлювалися. Знайте, що поплескування по спині може погіршити становище. Чужорідний предмет від ударів по спині може пройти по дихальних шляхах нижче. Повторюйте зусилля до повного звільнення дихальних шляхів. Ознака того, що метод спрацював і людина може самостійно дихати – колір її обличчя став нормальним. Якщо предмет усе ж заважає дихати, викликайте швидку. Не залишайте її одну і до приїзду лікарів не переривайте маніпуляції.

Якщо потерпілий знепритомнів, то викликайте швидку медичну допомогу і приступайте до проведення серцево-легеневої реанімації. Вона проводиться тільки на твердій поверхні. Продовжуйте реанімацію до відновлення самостійного дихання або до прибуття медиків. Коли постраждалий почне дихати, покладіть його набік і контролюйте дихання.
Допомога під час задухи дітям. Нерідко малюки вдихають дрібні іграшки, цукерки, горіхи. Якщо дитина задихається, не здатна говорити, раптово стає синюшною, потрібно терміново надати оперативну допомогу, інакше вона втратить свідомість. Покладіть її на спину на підлогу, станьте на коліна в неї в ногах. Прикладіть середні та вказівні пальці ваших обох рук на її живіт між пупком і реберною дугою. Надавіть на діафрагму дитини вгору, слідкуйте, щоб грудна клітина була вільною, не відчувала на собі тиску. Повторюйте цей рух до очищення дихальних шляхів.
Є й інший метод допомоги малюкові, який подавився. Якщо він не кашляє й не плаче, покладіть його обличчям вниз так, щоб він лежав на вашій долоні, а ноги – по обидві сторони ваших передпліч. Несильно поплескуйте його по спині між лопатками долонею, поки дихальні шляхи не будуть звільнені. Якщо цей метод не дає результатів, продовжуйте надавати допомогу першим способом.

Надаємо допомогу собі. Необхідно також запам’ятати прийоми самодопомоги. Якщо ви самі опинилися в такій ситуації й вам нікому допомогти, стисніть руку в кулаку, й тим боком, де знаходиться великий палець, прикладіть її до живота між ребрами та пупком. Долоню другої руки покладіть поверх кулака. Активним поштовхом вдавлюйте його до діафрагми вгору. Повторюйте такі дії, поки вам не стане легше дихати. Існує й інший метод для надання самодопомоги. Потрібно спертися животом на стілець, поручні, кут столу чи на будь-який надійно закріплений предмет, і виконувати поштовхи у напрямку вгору. Після надання допомоги необхідний обов’язковий огляд лікаря.

Iгор ШЕВЧЕНКО