Допомога в екстрених ситуаціях

Перша медична допомога – це проведення перших медичних заходів потерпілому чи раптово захворілій людині прямо на місці події до приїзду швидкої допомоги.

Заходи надання першої допомоги відрізняються залежно від того, яку травму дістав потерпілий. У цій статті ми з вами розглянемо види та правила допомоги в найпоширеніших у нашому регіоні екстрених ситуаціях: утопленні, опіках і задусі. А допоможе нам у цьому лікар-терапевт зі столиці республіки Анастасія Сєрова. Цього разу ми поговоримо про надання першої медичної допомоги потопаючим, що особливо актуально в літній час.

Перша допомога потопаючим
У Дністрі щороку тонуть десятки придністровців. Серед них є навіть ті, хто дуже добре плавав. Швидке надання першої допомоги потопаючому – єдиний шанс врятувати йому життя. Адже на березі не завжди є рятувальники, а допомоги чекати чи занадто довго, чи взагалі нізвідки. От маємо покрокову інструкцію з порятунку постраждалого.

1. Витягніть його з води. Рятування – досить небезпечна справа. Якщо потерпілий від страху схопив вас і топить, марно кричати, заспокоювати або відпихати його. Наберіть повітря і пірніть, тоді він рефлекторно відпустить вас. Після цього підпливіть ззаду, хапайте його і витягніть на берег. У разі, якщо він уже пішов під воду, пірніть, схопіть за руки й підійміть на поверхню, стежачи за тим, щоб його обличчя не опускалося в воду.

2. Викличте швидку допомогу. До прибуття машини надайте першу допомогу самостійно.

3. Оцініть його стан. У разі, якщо постраждалий у свідомості, кашляє, але може дихати – чекайте лікарів, а тим часом допоможіть відкашлятися і зігрійте його сухим рушником чи одягом. Якщо він утратив свідомість – перевірте пульс натисканням двох пальців на сонну артерію. Зверніть увагу, чи не йде з рота піна, чи дихає. Важливо, якого віку перед вами потерпілий – багато реанімаційних дій із дітьми проводяться трохи інакше через їхню тендітність і комплекцію.

4. Видаліть воду з легень потопаючого. У будь-якому разі – свідома людина чи ні – потрібно видалити залишки води з легень. Легких за вагою людей або дітей можна покласти животом на своє коліно, ніби перегнувши навпіл, щоб голова опинилася нижче грудей, і масажними здавлюваннями по спині від низу до верху видалити воду.
Якщо людина важка, переверніть її обличчям униз і зробіть те ж саме. З рота потерпілого може піти піна – біла або рожева, з домішкою крові. Якщо ж вода не виходить, спробуйте натиснути на корінь язика потерпілого, викликаючи блювоту, при цьому ляскаючи його по спині. Очистьте, якщо потрібно, ніс і рот потопаючого від піску, мулу та інших сторонніх предметів пальцями чи хусткою. Витягніть язик потерпілого, щоб він не западав йому в горло і не перекривав дихання.

5. Зробіть прекардіальний удар. Починають реанімацію саме з нього. Таким ударом намагаються завести серце. Для цього візуально розділіть грудину на три частини. У нижню третину нанесіть короткий удар кулаком у центр. Силу потрібно співвідносити з віком і комплекцією потерпілого – тендітну людину лише злегка вдаряють, для масивної та міцної потрібно більше зусиль. Дітям до 10 років прекардіальний удар робити не можна. Після удару перевірте пульс на сонній артерії. Якщо він не з’явився, переходьте до наступного етапу надання допомоги.

6. Приступайте до реанімації. Протягом 6 хвилин після утоплення людину ще можна повернути до життя. Потім мозок умирає, навіть якщо швидка зможе завести серце. Тому реанімацію потрібно проводити дуже швидко, ні на хвилину не зупиняючись – до повернення у неї власного дихання і пульсу. Іноді цього не трапляється і доводиться проводити реанімацію аж до приїзду медиків. Отже:
– станьте на коліна ліворуч від потерпілого, максимально закиньте його голову (це дуже важливо) і, змістивши щелепу вниз, розкрийте йому рот;
– зробіть глибокий вдих, прикладіть свої губи до його губ і з силою вдихніть повітря, ніздрі потерпілого при цьому затисніть рукою;
– якщо в нього не б’ється серце, штучне дихання поєднуйте з непрямим масажем серця, для чого покладіть долоню поперек нижньої частини грудини (не ребра!), іншу долоню – поверх першої навхрест; натисніть зап’ястями на грудину так, щоб вона прогнулася на 3 – 5 см, а потім відпустіть її; при цьому через кожне вдування повітря робіть 4-5 ритмічних натискань;
– за прояву потерпілим ознак життя, переверніть його обличчям вниз і видаліть воду з легень і шлунку; якщо допомогу надають двоє, тоді один робить штучне дихання, а інший – масаж серця;
– не зупиняйте заходи з реанімації до прибуття швидкої допомоги чи до того часу, поки людина не зможе дихати сама; якщо ви остаточно вибилися з сил, то робіть тільки компресії, пропускаючи вдихи.
Важливе значення має те, в якій воді тонув потерпілий. Від потрапляння в легені прісної води порушується ритм скорочень серця, розвивається набряк, функція системного кровообігу припиняється. Від попадання в легені морської (солоної) води альвеоли розтягуються і розриваються через загустіння крові. Тому про те, в якій воді тонула людина, необхідно обов’язково повідомити медичним працівникам.

Олександр ПЕТРЕНКО