Як вибрати професію й не помилитися

Це досить складне питання в житті кожної людини, тому що вибираючи професію, ми обираємо своє майбутнє. Хотілося б, щоб вона задовольняла нас і морально, і фінансово, і була корисною державі.

Поспілкувавшись із психологом, який багато років працює в школі, має великий досвід роботи в спілкуванні зі старшокласниками, знає всі їхні проблеми щодо вибору професії, спробуємо дати поради тим, хто їх потребує.

Підлітки мало знайомі зі світом професій, вони ще жодного разу в житті не працювали, тому для них цей вибір стає удвічі важчим.

Перш ніж прийняти рішення, потрібно визначитися, в якій галузі хотілося б працювати. Поки що треба розуміти, що обираючи професію, ви намагаєтеся передбачити майбутнє, не володіючи хоч будь-яким досвідом.

Психолог радить не «вибирати» професію як таку, а подумати, чим ви можете бути корисні світу взагалі. Що ви вже вмієте робити? Що хочете робити? І чому за це вам повинні платити гроші?
Щоб вибрати спеціальність і виш, треба самому розібратися, провести своєрідну дослідницьку роботу з вибору освіти. На допомогу вам – дні відкритих дверей вишів, середніх спеціальних закладів. У Придністров’ї така робота проводиться регулярно. Її організаторами є Міністерство просвіти республіки, Торгово-промислова палата, навчальні заклади та підприємства.

Ще одним досить корисним інструментом, що сприяє у виборі майбутньої професії, є профорієнтаційні тести. Вони допоможуть вам об’єктивно оцінити схильності, здібності та інтереси, стануть підмогою у визначенні найбільш підходящої для вас з урахуванням індивідуальних особливостей.

Тести на профорієнтацію старшокласникам пропонує шкільний психолог у ході профорієнтаційної роботи, величезна кількість їх є також в Інтернеті. Тож ви можете самостійно протестуватися вдома. Одержані таким чином результати, звичайно, не можуть бути остаточними, тому краще показати їх психологу, який допоможе зробити найбільш правильні висновки.

Крім того, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем, щоб не вибрати професію, протипоказану вам за станом здоров’я. Незнання або недооцінка деяких фізичних особливостей можуть незабаром нашкодити вам. Не секрет, що в наш час є багато протипоказань до здобуття певних професій. Тож нерозумно мріяти про роботу, яка згодом погіршить стан вашого здоров’я.

У кожної професії є свої переваги й недоліки. Ви повинні враховувати, що за її назвою ховається багато різних факторів і характеристик, що стосуються умов, предмета праці, виду і характеру діяльності, тому не виключено, що захопившись зовнішньою, привабливою стороною професії, ви можете недооцінити її тіньову, негативну сторону. Наприклад, професією геолога інколи захоплюються за можливість помандрувати й побачити світ, актора – за славу і популярність, медичного працівника – за гарний білий халат.

Отже, досвід підказує, що краще спочатку визначитися з галуззю, напрямком своєї діяльності, а потім вирішувати, яким найкоротшим шляхом до неї прийти, тобто, де її можна здобути.
Щоб виключити можливість неправильного вибору, необхідно детально вивчити вподобані варіанти майбутньої професії.

Якомога більше інформації бажано зібрати про те, які спеціальності затребувані на даний момент і користуються попитом у роботодавців. Дізнайтеся, на які вакансії попит зросте років через п’ять, коли ви закінчите навчання. З них і виберіть кілька варіантів, які вам підходять. У цьому випадку кращим помічником будуть засоби масової інформації, а також прогнози соціологів.

Оволодіння професією може залежати й від вашого фінансового становища. Подумайте, чи зможете ви вчитися на платному відділенні. Обговоріть це питання на сімейній раді, щоб навчання не виявилося для вас непідйомним вантажем.
Досить часто на вибір майбутньої професії впливають батьки та друзі. Обирати сферу своєї діяльності, конкретну професію, за їхнім чітким розпорядженням не варто. Можна лише прислухатися до слушної думки, але вибір фаху – це ваша особиста справа, і ніхто не проживе за вас ваше життя.

Обов’язково відвідайте дні відкритих дверей. На цих заходах ви зможете почерпнути для себе важливу інформацію, яка стосується специфіки навчання

Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.