Досвід та перспективи дуальної освіти

У селі Виноградне Григоріопольського району 17 червня в розташуванні ЗАТ «Тираспольський комбінат хлібопродуктів» учням розказали про переваги нової для республіки професії «Мехатроніка меліоративних систем». До організації та проведення Дня відкритих дверей залучилася Торгово-промислова палата ПМР (ТПП).

Президент ТПП Василь Кожан зазначив, що мехатронік – це нова спеціальність у переліку робітничих професій. «Як правило, їх поява пояснюється потребами нового часу. Вони, з одного боку, приваблюють до себе інтерес молоді, а з іншого – викликають настороженість, що є наслідком недостатньої поінформованості про перспективи, які відкривають. Наприклад, новий фах має вищий рівень затребуваності на ринку праці, що підвищує можливість працевлаштування, від актуальності та престижності, власне, залежить заробітна плата, а отже, рівень життя представників цих нових професій», – пояснив Василь Миколайович.

Наголошувалося, що мехатронік – це нова сфера діяльності, пов’язана з експлуатацією машин, а також обладнання, оснащеного комп’ютеризованим управлінням у процесі їх експлуатації. Щоб здобути професію мехатроніка, необхідні знання в галузях механіки, техніки, електроніки, заснованої на мікропроцесорах, гідро-, пневмотехніки, автоматики. Крім цього, необхідно володіти знаннями з галузі комп’ютерного регулювання руху як машин загалом, так і окремих їх агрегатів у вигляді відокремленого обладнання.

Підготовку фахівців за новою спеціальністю «Мехатроніка меліоративних систем» на сьогодні здійснює Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе. Навчання організоване за дуальною системою, коли студент більше половини часу проводить безпосередньо на підприємстві.

За словами директора освітнього закладу Володимира Бадюла, нині необхідно змінювати ставлення молодих людей до професії агронома. У цьому напрямі останнім часом відзначається мінімальний набір, оскільки в школярів склалося неправильне уявлення про цю професію. «Сьогодні на полях встановлюють датчики, пункти управління дронами, які спостерігають за посівами, а агроном аналізує дані та приймає рішення. Сучасний фахівець не тільки знає, як вирощувати ту чи іншу культуру, а й у комп’ютерних технологіях розбирається», – розповів директор навчального закладу. Володимир Бадюл повідомив, що столичний аграрно-технологічний коледж цього року випустив 10 мехатроніків, і всі вони працевлаштовані.

Директор Тираспольського комбінату хлібопродуктів Ігор Черній розповів про історію створення підприємства та його значення для продовольчої безпеки Придністров’я: «Підприємство має не лише соціальне, а й стратегічне значення. ЗАТ «ТКХ» виробляє, зберігає, переробляє та реалізує різноманітну сільгосппродукцію, яку постачає до бюджетних організацій, на хлібозавод та у торговельні мережі. Тут щомісяця виробляють до 1 800 т борошна та до 300 т круп в асортименті. Ми забезпечуємо роботою 530 чоловік».
Ігор Черній закликав випускників 9-х класів обирати сільськогосподарські спеціальності: «Наша галузь цікава. Кожному приємно спостерігати за результатами своєї праці. Посадив невеличке зернятко, а через кілька місяців збираєш урожай».

Випускники 9-х класів мали можливість побувати на полях Тираспольського комбінату хлібопродуктів. Можливо, хтось із них працюватиме на них у майбутньому за спеціальністю «мехатроніка».

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: electronagroexpert.ru