За мехатронікою – майбутнє Придністров’я

Агропромислова галузь Придністров’я гостро потребує фахівців нової генерації – мехатроніків. Працювати на новітній сільськогосподарській техніці, ґрунтуючись на застарілій основі знань, якось не виходить.

Тому Мінпрос і Мінсільгосп республіки, Торгово-промислова палата, установи профосвіти та агрофірми безпосередньо перейшли до популяризації цієї професії, намагаючись залучити до неї якнайбільшу кількість випускників придністровських загальноосвітніх шкіл.
Наприклад, 16 червня в рамках плану республіканських профорієнтаційних заходів на базі фірми «Агролегион» відбувся черговий День відкритих дверей на тему «Мехатроніка в сільському господарстві», на якому дев’ятикласники та їхні батьки змогли ознайомитися з новою для нашого краю професією. Нагадаємо, що мехатронік – це як «два в одному»: механік та спеціаліст електронної галузі.
Для матеріального забезпечення заходу «Агролегион» представив для гостей сучасну голландську сільгосптехніку «New Holland» 2021 року випуску, а саме: комбайн та два потужні трактори Т-8. Представник агрофірми – інженер імпортної техніки Іван Бєлоконь, – розповів зацікавленим відвідувачам, як вона влаштована, що входить в її комплектацію та як цією технікою управляти. «Для того, щоб керувати такими машинами, знань механіки замало, необхідні ще і знання електроніки, – наголосив він. – Тому що машина керується за допомогою бортового комп’ютера, який самостійно налаштовує систему гідравліки, систему автопілота. Все керування здійснюється за допомогою джойстика. Це набагато полегшує працю в полі – так набагато простіше працювати».

Реакція дев’ятикласників була миттєвою: «Виходить, якщо у вас є досвід керування джойстиком, то під час польових робіт ви зможете легко керувати цим комбайном. А з джойстиком поводитися ми ще як уміємо. Значить, на мехатроніку можна сміливо йти вчитися. Все в нас вийде».
Звичайно ж, працювати в полі на новій техніці набагато легше, у порівнянні з колишньою, та й перебування в самій кабіні набагато комфортніше. Проте й учитися потрібно буде набагато більше, ніж раніше. Мехатронік – професія майбутнього, адже автоматизація виробництва (не має значення, це сільське господарство чи промисловий завод) лише прискорюватиметься. Керувати ж розумною технікою можуть лише кваліфіковані фахівці, потреба в яких зростає з кожним днем, зокрема й у Придністров’ї.
«Спеціалістів-мехатроніків сільського господарства готують у Тираспольському аграрно-технологічному коледжі, – пояснив юнакам заступник директора з навчально-виробничої діяльності цього освітнього закладу Трохим Оной. – Навчання здійснюється в рамках пілотного проекту з застосуванням методу дуальної освіти. Практичну частину підготовки бере на себе фірма «Агролегион» разом зі спорідненими фірмами – Григоріопольським комбінатом хлібопродуктів і ТОВ «Сади Придністров’я».

Сам проект діє вже третій рік. Нині в нас відбудеться перший випуск мехатроніків. Документ із цієї спеціальності отримають 10 осіб. Усі вони – механіки, які як експеримент на останніх двох курсах здобули додаткову спеціалізацію мехатроніка. Тобто вони вивчали механіку, а додатково – електронні системи контролю та управління сільгосптехнікою, а також способи діагностики. Минулого року ми зробили перший набір уже саме за цією спеціальністю».
Для того, щоб пробудити у дев’ятикласників реальний інтерес до нової спеціальності та наочно продемонструвати їм новітню сільгосптехніку, гостям не лише показали трактори та комбайн, а й пустили всередину. Хлопцям показали, як заводиться техніка, з чого складається її «розумна» начинка, як нею керувати. І, звичайно, покатали.
Молоді люди жваво обговорювали побачене і почуте. Один із них, Олександр, охоче поділився враженнями: «Я вважаю, що ця професія відкриває перед фахівцями великі перспективи. Це чудова спеціальність для тих, хто хоче змінити світ. Вона призначена для тих, кому в школі подобається фізика та інформатика. Я дев’ять класів ще не закінчив, тільки перейшов у дев’ятий, однак уже придивляюся до цієї спеціальності, яка набирає популярності, за якою майбутнє, причому не таке вже й далеке. Гадаю, мехатроніка – це і моє майбутнє».
А щоб стати мехатроніком, потрібно вчитися чотири роки. Якщо вступати після 11-го класу, то приймають відразу на другий курс. Професія надзвичайно актуальна: вже нині таких фахівців чекають на багатьох агрофірмах. Зарплати пропонують досить достойні.
Нагадаємо, що пілотний проект щодо впровадження в нашій республіці спеціальності «Мехатроніка» затверджений розпорядженням Уряду ПМР. Торгово-промислова палата Придністров’я є його координатором, що дуже сприяє розвитку дуальної форми освіти, зниженню трудової міграції, стабілізує ситуацію в економіці Придністров’я в цілому.

Iгор ШЕВЧЕНКО