Випускники – надія своєї родини та країни

Кожен п’ятий придністровський одинадцятикласник цього року закінчив школу з медаллю. У Кам’янському районі цей показник збігається з республіканським. Золоті медалі отримали16 із 98 випускників, п’ятеро – срібні, ще четверо – круглі відмінники – атестати з відзнакою.

Вручаючи головним героям районного випускного балу медалі, атестати, почесні грамоти, глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков особливо відзначив працю педагогів, які зуміли розгледіти та розвинути природні здібності та обдарування кожного учня, старання школярів, які відзначилися в навчанні та спорті, на предметних олімпіадах і творчих конкурсах, турботу батьків, які пройшли зі своїми дітьми шляхом дорослішання, спроб і помилок, копіткої щоденної праці й перших перемог. Важливим уроком стали для випускників премії, засновані депутатами Верховної та районної Ради Порфирієм Шкільнюком і Олегом Нарічуком: у дорослому житті кожен труд гідно оцінюється.

Про високу результативність 11-річної спільної роботи вчителів, учнів та їх сімей свідчить той факт, що кожна середня школа Кам’янщини підготувала медалістів і відмінників. По-справжньому золотим став випуск-2022 для дружного колективу Подоймської СШ: шестеро з 11 хлопців і дівчат здобули медалі вищої проби! «Сьогодні для нас починається новий життєвий етап, який, поза сумнівом, буде інтенсивним, наповненим працею з освоєння професії та важливими подіями, в яких ми братимемо активну участь. Сподіваємося, що, закінчивши вищі навчальні заклади, зуміємо принести користь рідному краю», – поділилися планами на майбутнє Ангеліна Стахурська та Іван Формусатій.

Для срібної медалістки з Кам’янської середньої школи № 2 Валерії Прокопенко нинішня нагорода вельми важлива, хоча і не перша. Паралельно з навчанням у загальноосвітній школі вона старанно тренувалася і давно перестала рахувати медалі, що свідчать про перемоги на чемпіонатах Придністров’я та Молдови. Проте гордиться нагородою з торішньої Балканіади, хай і бронзовою, адже на третій щабель п’єдесталу пошани чемпіонату міжнародного рівня піднялася після завзятої боротьби з суперницями з 15 країн! До перемог у секторі для метання та за шкільною партою Лера йшла рука в руку з Євгенією Євстратій, яка успішно поєднує класне керівництво і викладання історичних дисциплін у СШ № 2 з тренерською роботою в спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву.
Професію В. Прокопенко вибрала, маючи перед собою життєвий приклад наставниці. «Поступатиму на факультет фізичного виховання Придністровського державного університету. Це дасть можливість підвищити свою спортивну майстерність і здобути педагогічну професію. Поки вчитимуся, планую брати участь у легкоатлетичних змаганнях, а згодом хотіла б, як і Євгенія Василівна, допомагати дітям розвивати спортивну обдарованість, залучати молоде покоління до активного та здорового способу життя», – поділилася планами Валерія.

Здавалося б, випускний бал – це завжди одна і та ж церемонія. Вшанування кращих, подяка одинадцятикласників своїм педагогам і батькам, пишні букети, які, хоч і символічно, мають позначити міру цієї вдячності, пам’ятний і романтичний шкільний вальс і кольорові кульки, що піднімають у небо найзаповітніші мрії. Та як на простій канві кожна майстриня вишиває свій узор, так і випускники щороку перетворюють стандартну церемонію на неповторне свято.
Трьома офіційними мовами дякували наставникам за науку Антоніна Вербицька, Христина Подопригора та Віталій Легкий. Ділилися спогадами про те, як разом із батьками піднімалися символічними щаблями шкільних сходів, Віолета Гандрабура та Іван Спатар. Завдяки артистичним і вокальним талантам Катерини Кракосевич, Ксенії Грудзицької та Катерини Решітко в урочисту церемонію органічно вплелися натхненні поетичні рядки й задушевні пісні, що зробили свято яскравим і пам’ятним для всіх його учасників.

Ніна ПАНАЇДА

Фото автора.