Історична пам’ять – це те, що передають своїм дітям

У Міністерстві просвіти республіки 20 червня нагородили переможців двох республіканських творчих конкурсів – «Віхи пам’яті та слави», присвяченого Перемозі радянського народу у Великій Вітчизняній війні, та «Герой нашого часу», партнерами якого виступили газета «Приднестровье» і Спілка журналістів Придністров’я.

Творчі конкурси тривали в березні, квітні й травні на території всієї республіки. До першого «Віхи пам’яті та слави» залучилися 89 учасників віком від 14 до 35 років. Оцінювання конкурсних робіт здійснювало компетентне журі за участю фахівців Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ПМР у двох номінаціях «Краща стаття про Перемогу» та «Кращий сюжет про Перемогу»

У номінації «Краща стаття про Перемогу» виокремилася своєю актуальністю робота члена Молодіжної виборчої комісії Придністров’я Дарини Кулакової. У статті «Її доля воістину крилата» автор розповіла про радянську льотчицю, Героя Радянського Союзу Марію Кулькіну, чиє ім’я назавжди увічнене в історії Придністров’я. Дарина і стала переможницею в цій номінації.
Ще одне перше місце журі віддало учениці Тираспольської СШ № 7 Надії Горшуновій. У своїй статті «Про героїв минулих часів…» вона написала про свого прадіда Романа Думбраву. «Я дуже пишаюся своїм прадідусем. У моїй пам’яті назавжди залишиться його подвиг і мужність людей, які пройшли через суворі будні війни. Ми не повинні забувати, якою ціною була досягнута Велика Перемога», – закінчила Надія свою розповідь.

Серед призерів номінації – учні Тираспольських шкіл № 7 і № 2 (Анастасія Томова та Віктор Свєховський), Бендерського теоретичного ліцею ім. Л. С. Берга (Владлена Юраш), Попенкської російської загальноосвітньої школи (Ксенія Морар) і студентка Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР ім. М. І. Кутузова Ксенія Плугарьова.
До оргкомітету конкурсу з номінації «Кращий сюжет про Перемогу» надійшло 25 робіт. Єдиним переможцем тут став творчий колектив Тираспольської гуманітарно-математичної гімназії, який надіслав відеофільм «Лист солдата». Призерами в номінації стали Софія Цопа (Рибницька гімназія № 1), Варвара Янчикова (Бендерська школа № 2), Елліна Маурер (Попенкська ЗОШ) Анастасія Прохорова (студентка Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкина).
У республіканському конкурсі «Герой нашого часу», присвяченому 30-річчю Бендерської трагедії, взяли участь 165 осіб. Він проводився за чотирма номінаціями: «Есе», «Поезія», «Пісенний флешмоб» і «Художнє читання віршів». Зазначимо, що переможцем у номінації «Поезія» стала старшокласниця з Тирасполя Олена Сазонова за вірш українською мовою «Спасибі, діду, і тобі», який вона написала про рідного дідуся, захисника Придністров’я. «Початкова ідея вірша – висловити подяку дідусеві за його любов до рідного краю і мужність, за те, що він справжній придністровець», – пояснила Олена присутнім.
Переможців та призерів конкурсу грамотами та цінними подарунками нагородила міністр просвіти Світлана Іванишина. «Нам дуже приємно, що ви – покоління, яке не забуває історію, а, навпаки, живе нашою історією. Наша історична пам’ять – це те, що ви зможете передати своїм дітям. Ми ніяк не повинні забувати про ті події, які спіткали нашу країну, наш народ. Тому я сьогодні пишаюся вами, я пишаюся кожним із вас, вашими вчителями, які, всупереч усіляким труднощам, навчають і виховують дітей», – звернулася вона до нагороджених.

Головний редактор газети «Приднестровье», голова Спілки журналістів республіки Олександр Карасьов відзначив високий рівень робіт, які були надіслані на конкурс, і закликав їх авторів стати учасниками республіканського проекту «Школа молодого журналіста»: «Ми дуже хотіли б бачити у своїх лавах саме таких креативних і талановитих юнаків та дівчат, як ви. Ми дуже хочемо, щоб ви не обмежилися тільки цим конкурсом, але й у майбутньому писали, присвятили своє життя журналістиці».
Підбиваючи підсумок творчого змагання, Світлана Іванишина звернулася до журналістів: «Міністерство просвіти сьогодні висловлює особливу вдячність дітям за те, що вони взяли участь у конкурсі й сподіваємося, що вони й надалі розвиватимуть традиції, закладені нашим придністровським народом»

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби МО ПМР.