Є майбутнє школи, коли в нiй працюють такi вчителi

Освіта XXI століття в умовах інформатизації суспільства і розвитку нових технологій вимагає не тільки оновлення змісту, а і вдосконалення особистості педагога, його майстерності, компетентності, спонукає до професійного зростання.
До таких педагогів цілком заслужено належить учитель англійської мови МОЗ «Кіцьканська середня загальноосвітня школа № 1» Iрина Олексіївна Шкільнюк, яка 2011 року закінчила ПДУ імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Теорія та методика викладання іноземних мов і культури» з присвоєнням кваліфікації «Лінгвіст, викладач англійської та французької мов». За 11 років роботи у школі вона жодного разу не пошкодувала про свій вибір.


У постійному творчому пошуку

Учитель демонструє своє професійне зростання, вдосконалює професійні навички, активно впроваджує нові педагогічні прийоми й технології в процес навчання англійської мови. За словами Ірини Олексіївни, своє завдання як учителя-предметника вона бачить у тому, щоб прищепити учням працьовитість, навчити їх досягати певних цілей, якими б важкими вони не здавалися на самому початку, допомогти дітям не боятися розмовляти іноземною мовою, не боятися помилятися, навчити спілкуватися, розуміти красу мови, тому що мови – це спосіб пізнання світу і розширення кругозору. Не випадково XXI століття ЮНЕСКО проголосила століттям поліглотів.

Ірина Шкільнюк активно впроваджує нові педагогічні технології в процес освіти й виховання. Це дає свої результати. Її учні регулярно беруть участь у районних предметних олімпіадах з англійської мови. За останні роки вони посіли три призових місця, а учениця початкових класів за високі результати в предметній олімпіаді була нагороджена грамотою МУ «Слободзейське РУНО».
У скарбничці дітей і вчителя є грамоти та нагороди за участь у міжнародних олімпіадах і проектах, перелік яких вражає:
* Проект videouroki.net «Олімпіада з англійської мови» – 14 призових місць;
* Міжнародний конкурс з іноземних мов «Я – лінгвіст», осінь 2019 – 9 переможців та 8 лауреатів;
* Відкритий російський інтернет-конкурс з англійської мови на майданчику МетаШкола за підтримки Кафедри методики навчання іноземних мов, місто Санкт-Петербург: 4 переможці та 3 лауреати;
* Міжнародна олімпіада проекту intolimp.org (Республіка Білорусь) «Англійська мова» – 18 переможців;
* Міжнародна олімпіада проекту compedu.ru «Англійська мова» – 13 учасників, поміж яких 10 переможців;
* Міжнародний конкурс з англійської мови «Лисеня» – «Зима 2020» – 21 учасник, серед яких 12 переможців;
* Міжнародний дистанційний освітній конкурс для учнів 1–11 класів з англійської мови Олімпік – 3 переможці.
Учитель шукає і знаходить найефективніші шляхи навчання і виховання школярів, прагне не тільки дати їм глибокі та міцні знання, а розвивати їхню пам’ять, увагу, активну розумову діяльність, творчість, любов до іноземної мови.
Уперше в Кіцьканській школі до роботи в дослідницькому товаристві учнів з англійської мови залучила дітей саме Ірина Олексіївна. На районному турі ДТУ з англійської мови учениця 7 класу посіла І місце з роботою про вплив моди на появу англіцизмів. У 2021 році відбувся захист проекту ДТУ з англійської мови в рамках районного методичного об’єднання для молодих спеціалістів. Робота дістала високі оцінки колег.

Ірина Олексіївна Шкільнюк активно працює в професійних об’єднаннях: вона член районної комісії з перевірки робіт учнів предметної олімпіади; член предметного журі районних педагогічних читань «Золоті розсипи» і член журі районної конференції дослідницького товариства учнів з англійської мови; член експертної групи для оцінки професійної діяльності працівників організацій освіти Слободзейського району, які атестуються муніципальною атестаційною комісією МУ «Слободзейське РУНО»; член Республіканської робочої групи (Англійська мова) з підготовки посилань на освітні ресурси для сайту «Електронна школа Придністров’я»; член Республіканської експертної групи (Англійська мова) з підготовки та перевірки навчальних матеріалів на I, II, III та IV чверть для наповнення контенту віртуального навчального середовища Moodle на відповідність Державним освітнім стандартам.

Експериментальна робота і самоосвіта

Учителька дає відкриті уроки для директорів шкіл, для районного об’єднання вчителів англійської мови та для молодих фахівців району. З 2014 до 2021 рр. вона п’ять разів ставала переможцем і лауреатом у районних педагогічних читаннях «Золоті розсипи».

У 2019 році вона взяла участь у Всеросійському конкурсі для педагогів АТ «Просвещение» – «бієнале творчих учителів у номінації «Modern technologies in Express Publishung course books», отримала свідоцтво про участь і Лист подяки President/Author Express Publishing Jenny Dooley.
2021 року І. Шкільнюк стала переможцем у республіканському конкурсі Федерації профспілок Придністров’я і нагороджена Почесною грамотою організації.

Педагог також бере участь в експериментальній роботі. Під час карантинних обмежень гостро постало питання оптимізації електронного навчання з використанням дистанційних освітніх технологій. У цей нелегкий період Ірина Олексіївна дуже допомогла школі та колегам, надаючи допомогу в роботі на інноваційному освітньому ресурсі ЯКласс. Він розроблений і підтримується Фондом розвитку інтернет-ініціатив при Президенті Російської Федерації та інноваційним центром «Сколково».
З 2020 року педагог є адміністратором навчальної платформи ЯКласс МОЗ «Кіцьканська ЗОШ № 1». У співпраці з адміністрацією школи останні кілька років активно впроваджує цифрове освітнє середовище в роботу педколективу школи, допомагає з приєднанням користувачів.
Фахівець самостійно розробила 112 перевірочних робіт з англійської мови, учні семи класів, виконуючи завдання, в сумі набрали 9 403 бали, за що педагогу видали спеціальний сертифікат. До ресурсу ЯКласс поступово приєдналася вся школа, і на сьогодні вона посідає 16-е місце серед усіх шкіл Придністровської Молдавської Республіки та 1 місце серед шкіл Слободзейського району.
За виконання низки перевірочних робіт для педагогів І. Шкільнюк також отримала сертифікат «Апробатор електронних освітніх технологій» від онлайн-проекту «Цифровий освітній ресурс для шкіл ЯКласс».
Крім того, педагог організовує заходи наукового, навчально-методичного характеру різного рівня, тим самим підвищує мотивацію до дослідницької діяльності. Наприклад, залучила учнів 9 та 11 класів для організації комплексного дослідження за темою: «Соціалізація та формування ідентичності молоді Придністровської Молдавської Республіки» НДЛ «Соціологія» ІДУПіСГН ПДУ імені Т. Г. Шевченка.

Вона і сама залучається до участі в заходах наукового, навчально-методичного та іншого характеру міжнародного та республіканського рівнів. Ірина Олексіївна неодноразово виступала на республіканських науково-практичних конференціях, які організовує філологічний факультет, з доповідями та в дискусіях, відвідує онлайн-заходи за профілем роботи.
Пам’ятним для неї стало відрядження у 2018 році на чотири дні до Венеції на Міжнародний тренінг Ради Європи для вчителів англійської мови. В італійському місті вона познайомилася з колегами з різних країн і виступила з захистом свого творчого проекту.
Педагог брала активну участь у міжнародних онлайн-семінарах інноваційного освітнього ресурсу ЯКласс, у Міжнародному освітньому форумі «Стань вище з «Вишкою!» Національного дослідницького університету Вища школа економіки, Міжнародній онлайн-конференції Skysmart, у Всеросійському майстер-класі навчально-методичного порталу «Педрада», численних вебінарах видавництва Кембриджського університету у Великобританії, в онлайн-тренінгах компанії з видавництва матеріалів з викладання англійської мови та шкільної навчальної програми Macmillian Education/Macmillian Russia Online Events та багатьох інших заходах.


О собистісні риси педагога

За такої активної діяльності Ірина Олексіївна відрізняється педагогічним тактом, вона делікатна у спілкуванні, користується заслуженим авторитетом як інтелігентний співрозмовник і цікава
людина, активно ділиться своїм досвідом з колегами, публікуючи свої праці. У збірнику матеріалів Республіканської науково-практичної конференції (з міжнародною участю) видавництва ПДУ ім. Т. Г. Шевченка у 2020 році опублікована стаття «Роль міжкультурної комунікації в процесі викладання іноземних мов на сучасному етапі», у 2021-му – «Комунікативний потенціал лексико-граматичних і стилістичних мовних засобів на уроках англійської мови». В інформаційно-методичному журналі Районного управління народної освіти «Вісник народної освіти» у 2020 році опублікована стаття Ірини Олексіївни «Розвиток інди-відуальних здібностей та комунікативної компетентності учнів на уроках англійської мови».

Учителька знайшла шлях до сердець вихованців, спільну мову і точки дотику з дитячими душами, а це вже свідчення професійної майстерності. Є майбутнє у школи з педагогами, які розвивають особистісний і творчий потенціал, духовно-моральні чесноти учнів. Ірина Олексіївна вміє створювати навколо себе новий світ, щасливий і радісний.
Є майбутнє у школи, коли в ній працюють такі вчителі, які розуміють важливість своєї непростої справи. Майбутнє освіти саме за ними!

Наталія КОЖУХАР, директор МОЗ «Кіцьканська СЗОШ № 1»,
Олег ГАВРИЛЕНКО.
Фото автора.