Спорт – для всіх!

Унікальна інклюзивна спартакіада відбулась у самому центрі Бендер. Учасниками веселих та захопливих змагань стали люди з особливостями здоров’я – вихованці Республіканського реабілітаційного центру. Захід організував фонд «Світ рівних можливостей» спільно з державною адміністрацією міста Бендери.

Жити, творити та підкорювати нові вершини. Люди з особливостями здоров’я у Придністров’ї сміливо заявляють про себе й не бояться пробувати щось нове. А допомагає вийти з тіні людям з інвалідністю Республіканський благодійний фонд «Світ рівних можливостей». Завдяки цій організації, яку очолює всім відомий Дмитро Кузук, свої здібності та таланти розкрили чимало людей – у мистецтві, музиці, танці та, звичайно ж, у спорті. «З 2018 року за підтримки адміністрації Президента та Уряду ми почали розвивати спорт в інтернатних закладах. У результаті сформовано кілька команд у двох видах спорту: з боччі та настільного тенісу», – зазначив керівник фонду.

Сміливо та відкрито в самому центрі Бендер, у Преображенському сквері проводилась унікальна спартакіада. У програмі були різноманітні змагання, вікторини, конкурси. Цей захід став чудовим прикладом інклюзії, тобто учасниками змагань стали вихованці Республіканського реабілітаційного центру та учні міської 15-ї загальноосвітньої школи.
Так, учасники спортивного свята поділилися на дві команди: «Удальці» та «Молодці», а головним завданням спартакіади було – довести, що немає у цьому світі нічого неможливого, а зі старанням та за підтримки можна багато чого досягти. «Для дітей, які перебувають в інтернаті – це можливість урізноманітнити свій режим. Вони мають можливість поспілкуватися з учнями з 15-ї школи. Для самих школярів – це можливість побачити людину з інвалідністю в нестандартній ситуації – у спорті, й зрозумити, що в них більше схожості, ніж відмінностей, вони однаково радіють перемозі», – наголосив Дмитро Кузук.

Для учасників спартакіади розробили унікальну спортивну програму змагань. Усі конкурси були цікавими та захопливими, а головне те, що всупереч фізичним можливостям, діти вчилися знаходити спільну мову та працювати в команді. До речі, учасники встигли потоваришувати та знайти багато спільного. Конкурсна програма складалася з перетягування канату, кидання м’ячів, різних естафет та унікального конкурсу «Чий голос голосніший». «Їм це дуже потрібно, щоразу для них зустріч з новими людьми – подія. Ви бачите, що діти дуже відкриті, так вони навчаються взаємодіяти з іншими дітьми, бо самі дуже доброзичливі», – наголосила заступник директора Центру Євгена Магурян.

Подібна спартакіада проводиться в Бендерах не вперше, проте раніше їх організовували у закритих приміщеннях – у спортзалах чи дворах шкіл. Та настав час виходити за рамки й заявляти про себе. Масштаб заходу збільшився, і це не може не тішити. «Радісні емоції цих змагань змусили відкласти всі справи та наради й вийти сюди до вас, привітати й подивитися, з яким азартом діти беруть участь у заході. Нинішня спартакіада показує, що Придністров’я – республіка рівних можливостей, і в місті ми теж робимо все можливе, щоб усі громадяни почувалися комфортно», – зазначив глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.
У цьому заході не було переможців, а головною метою стала участь у змаганнях та яскраві емоції. Наприкінці спартакіади на всіх учасників чекав особливий сюрприз – усіх хлопців та дівчат почастували в кафе.

Однак на цьому приємні події для людей з особливостями здоров’я не закінчилися. Напередодні за підтримки та організації благодійного фонду «Світ рівних можливостей» для людей з інвалідністю з Бендер та Тирасполя організували екскурсію в Бендерську фортецю. А потім захід продовжився у кінно-спортивному клубі «АЛЛЮР-FORTRESS», розташованому біля фортеці. Учасники зустрічі змогли погодувати тварин.
Крім того, гостям клубу розповіли про те, який догляд потрібен коням та як тварини цілюще впливають на емоційний стан людини.

Захід був організований за підтримки держадміністрації Бендер та кінно-спортивного клубу «АЛЛЮР-FORTRESS»

Леся ПОТОЦЬКА.

Автор фото Віктор Бричак.