Карта доступності як віртуальний гід

На офіційному сайті держадміністрації нещодавно була опублікована детальна інформація про Карту доступності республіки.

В рамках міської Програми «Створення доступного середовища життєдіяльності для інвалідів та інших маломобільних груп населення», йдеться в ній, авторами та виконавцями програми доступності, Благодійним фондом «Світ рівних можливостей» була розроблена електронна Карта доступності та проведено моніторинг понад сто соціально пріоритетних об’єктів.
Усі досліджені соціально-культурні та комунально-побутові об’єкти з докладним паспортом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення на карті позначені трьома кольорами:

1. Червоний – недоступний об’єкт.
2. Жовтий – частково доступний об’єкт.
3. Зелений – доступний об’єкт.

У паспорті досліджуваних об’єктів описуються такі показники:

– статус об’єкта, категорія, субкатегорія, довгота і широта, назва об’єкта, адреса, наявність пандуса, характеристика вхідних дверей, внутрішнього простору об’єкта, характеристика міжкімнатних дверей, наявність/відсутність адаптованого туалету і душа, наявність/відсутність ліфта (його доступність), наявність/відсутність віконця каси (доступність), наявність/відсутність спеціалізованого паркування, фотографії.

104 досліджених об’єкти можна розділити за такими категоріями:
– заклади культури та відпочинку – 10 об’єктів;
– соціальні установи – 2 об’єкти;
– державні установи – 6 об’єктів;
– комерційні установи – 72 об’єкти (з них: магазини – 48; соціальні магазини – 2; аптеки – 10; банки – 3; поштові відділення – 3; перукарні – 4;
Будинок побуту – 1; готель – 1; кафе – 3; залізничний вокзал – 1);
– заклади освіти – 4 об’єкти;
– медичні заклади – 10 об’єктів.

За підсумками паспортизації соціальних об’єктів з’ясувалося, що зі 104 об’єктів соціально-культурного і комунально-побутового призначення доступний тільки один (1 %); частково доступні 19 об’єктів (18 %) і недоступні 84 об’єкти (81 %).
«Державна адміністрація м. Бендер, – сказано в матеріалі, – інформує вас про функціонування єдиного номера телефону для приймання інформації про об’єкти житлової, соціальної, дорожньої інфраструктур та інших місць, що не відповідають нормам доступного середовища: 0 (552) 2-30-50».

Результати проведеного моніторингу були зображені на картах Міністерства з соціального захисту та праці, держадміністрації м. Бендери, держадміністрацій інших міст і районів.
Ось їхні електронні адреси:
http://bendery-ga.org/map_dostup.html

http://minsoctrud.gospmr.org/kartyi_dostupnosti

Нагадаємо: електронна Карта доступності – віртуальний гід міста. Потрібна вона для того, щоб люди з інвалідністю або представники маломобільних груп населення (батьки з колясками, літні люди), перш ніж вирушити куди-небудь, відкрили Карту і подивилися, наскільки та установа, до якої вони вирішили відправитися, пристосована для їхнього відвідування.

Широкого розголосу в нашій республіці Карта доступності дістала у 2018-му, оголошеному Роком рівних можливостей, хоча вона була розроблена Республіканським благодійним фондом «Світ рівних можливостей» ще у 2014 році. Спочатку Карта розроблялася для Бендер, оскільки ідейні натхненники проекту Дмитро Кузук і Наталія Бордан проживають саме в цьому місті. Однак на цьому вони вирішили не зупинятися і почали обстежувати на доступність інші населені пункти ПМР. Нині на карту нанесено багато сотень таких об’єктів у всіх містах республіки

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Картинка автора.