Особливим дітям – особлива турбота

Республіканському реабілітаційному центру для дітей-інвалідів у Бендерах виповнюється 17 років. На цілодобовому та денному перебуванні в ньому – близько 100 дітей. З особливими вихованцями працюють дефектологи, логопеди, психологи, медичні працівники. Разом з тим,
його постояльці оточені простою людською турботою та любов’ю.

Особливі вихованці живуть у місці, де панує особлива опіка, трепет і щира любов. Тут працює цілодобове відділення, в якому постійно живе 51 вихованець від 7 до 23 років, а також денний Центр, який відвідує 42 особи до 30 років. «Ці дві установи розташовані в різних кінцях міста: цілодобове відділення – в районі шовкового комбінату, а денний Центр ми орендуємо у міської поліклініки, що в мікрорайоні «Борисівка», – розповіла директор закладу Марія Іванова.

Крім того, сюди входить ще одне відділення для найважчих за станом здоров’я вихованців. «У нас є маленька приватна оселя для зовсім важких діточок – 11 лежачих, які потребують цілодобового догляду. Працюють санітарки в три зміни. Загалом до нас потрапляють пацієнти з такими діагнозами: розумова відсталість, дитячий церебральний параліч (ДЦП) та аутизм, тяжкі поведінкові порушення – епілепсія. У денному Центрі дітки практично такі самі – маломобільні на візках, важко ходять, але вони навчаються паралельно в корекційній школі», – зазначила директор.
Спеціальний догляд і турботу тут забезпечують лікарі, медсестри та інші спеціалісти, скеровані на роботу з особливими людьми.

Велику увагу в Центрі приділяють громадському та спортивному життю підопічних. Вихованці постійно беруть участь у різних республіканських та міських фестивалях, конкурсах, громадських акціях та відкрито заявляють світові про себе. Упродовж довгих років тут ведеться тісна співпраця з благодійним фондом «Світ рівних можливостей». «Протягом 15 років співпрацюємо з Дмитром Івановичем Кузуком, його організацією. Беремо участь у спартакіадах, куди нас завжди запрошують. Наші вихованці мають медалі, кубки. У Республіканському чемпіонаті з боччі наші дівчатка посіли перші та другі місця, причому це ті діти, які мають тяжкі поразки опорно-рухового апарату і переміщаються на візках. І все це завдяки Дмитру Івановичу й постійним тренуванням в «Інвапанспорті» двічі на тиждень – у вівторок і четвер. Ми беремо участь усюди, куди нас не запросили б. До нашого Центру теж приходять діти. Нещодавно був День захисту дітей, то ми їздили на екскурсію до кінного клубу в Бендерській фортеці. Там діти покаталися на конях. Крім того, ми завжди беремо участь у фестивалі «Цветик-семицветик» у Дубоссарах. Останні два роки через пандемію його проводили онлайн, і ми записували на відео свої виступи», – поділилася Марія Іванова.

Керівник установи розповіла, що в колективі сторонніх людей немає, тут усі віддані своїй професії та своїм підопічним – за кожним педагогом та медпрацівником стоїть трепет і віра в сили дітей з обмеженими можливостями здоров’я. «Колектив наш має великий багаторічний досвід, – проінформувала вона. – У реабілітаційному центрі працюють переважно жінки, й діти всіх їх називають мамами. Важко, але тут теж хтось має працювати, й здебільшого за покликанням. Дехто не може витримати й кілька днів, і тоді ми з ними прощаємося. Треба розуміти, що всі ці діти наші, переважна більшість яких не має батьків, тому й намагаємося замінити їм маму, тата, дідуся, бабусю. Ми – одна велика сім’я».

Незабаром у великої родини з’явиться новий будинок – гідний та затишний. У 2023 році планують розпочати спорудження реабілітаційного Центру для дітей-інвалідів. Це означає, що всі три будівлі, розкидані в різних районах Бендер, об’єднають в одну. Вже, до речі, й придатне місце обрали – споруду планують звести на території колишнього дитячого табору «Ліра», занедбаного за довгі роки. «Місця нам уже замало, треба розширюватися. Обрали майданчик, сподіваємося, що все вийде, і наша мрія стане дійсністю», – підсумувала директор Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів Марія Іванова

Оксана КРУК.

Фото: minsoctrud.gospmr.org