Яку дорогу ОБРАТИ?

Цим питанням щорічно задаються випускники шкіл, яким, хочеш-не-хочеш, а доводиться обирати свою доленосну стежку в доросле життя. Підтримати юних та необізнаних на шляху до самостійності приходять дорослі, які організують різні тематичні заходи. Одним із них став «Ярмарок професій».

Сонячного суботнього дня в Катерининському парку не було байдужих. Грала весела музика, народ снував від одного стенда до іншого, цікаві заглядали до наметів, де організатори влаштували презентації своїх учбових закладів. Юнаки та дівчата – випускники 9-х та 11-х класів столичних шкіл прийшли на свято професій, щоб обрати для себе одну з десятків, представлених їх очам.

У заході, організованому за сприяння Торгово-промислової палати (ТПП) ПМР та Міністерства просвіти республіки, взяли участь 9 середніх професійних навчальних закладів, а також Рибницька філія Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.
Павільйони освітніх установ відвідали президент ТПП Василь Кожан, перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан, а також міністр просвіти Світлана Іванишина та начальник Управління професійної освіти Мінпросу Людмила Тануркова.
Технікуми й коледжі з Тирасполя, Дністровська, Бендер, Рибниці та Слободзеї розгорнули яскраві презентації своїх професій. Кожен охочий мав змогу не лише побачити, а й потримати в руках різне обладнання, а також речі, виготовлені власними руками майбутніх фахівців.
Цікавою та веселою виявилася презентація Бендерського медичного коледжу. Його студенти продемонстрували, як рятувати непритомну людину, робити перев’язки, накладати джгути під час кровотечі та вимірювати артеріальний тиск. Охочих взяти участь в експериментах виявилося чимало.

Десятки хлопців та дівчат зацікавилися діяльністю рятувальників. Спеціалістів такого профілю готують у Слободзейському політехнічному технікумі. Студенти 2-го та 3-го курсів – хлопці міцної статури, показували, які дії їм доводиться виконувати в різних надзвичайних умовах. Адже від їхньої витримки, сили, вміння та знань часом залежить життя окремої людини.
Майстер виробничого навчання цього навчального закладу Сергій Проданов розповів, що для здобуття спеціальності «Технік-рятувальник» необхідно навчатися 3 роки й 10 місяців. Випускників направляють на роботу до пожежних частин республіки та до аварійно-рятувальних загонів. Міністерство внутрішніх справ уклало угоду з технікумом для підготовки фахівців, які працюватимуть у Головному управлінні з надзвичайних ситуацій. До речі, технікум також готує трактористів-машиністів, кухарів, пекарів та малярів.

Придністровський коледж технологій та управління організував майстер-класи з прикрашання пряників та кексів, а також виготовлення брошок. Взяти участь у них могли всі охочі, зокрема й наймолодші тираспольчани. Дівчаткам та хлопчикам довірили справжні кондитерські шприци, за допомогою яких вони вимальовували на готовому печиві візерунки. Потім діти самі з задоволенням їх і з’їдали.

Вразили гостей заходу учні Тираспольського технікуму комерції. Вони продемонстрували справжні зразки кондитерського мистецтва, одним з яких стало 3D-желе з квітами всередині. Здавалося, що виготовити подібні смаколики нереально, але вони були насправді їстівними, і чимало любителів солоденького цікавилися рецептами їх виготовлення. Розкішні, казкові торти також вражали неперевершеною красою та фантазією майстрів, але спорудили їх з пап’є-маше, тому поласувати кондитерським виробом не вдалося нікому.

Представники Тираспольського промислово-будівельного технікуму розповіли, що вступити до них на навчання можна за конкурсом атестатів. Тут навчають за фахом «мехатроніка» – найбільш популярній нині спеціальності. Цей перспективний напрямок запроваджується в межах проекту дуальної освіти, координатором якого є ТПП. Цього року в Придністров’ї вже випускаються перші техніки-мехатроніки для сільського господарства та легкої промисловості. Також заклад готує майстрів з ремонту та обслуговування автомобілів, зварників, електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання, фахівців з водопостачання та водовідведення, майстрів житлово-комунального господарства тощо.
Мехатроніків готують і в Тираспольському аграрно-технічному коледжі імені М. В. Фрунзе та в Бендерському торгово-технологічному технікумі.

Яскравими оранжевими футболками привертали до себе увагу студенти Дністровського технікуму енергетики та комп’ютерних технологій. Вони не тільки розповідали про свою альма-матер, а і грали на гітарах та співали студентські пісні. Майбутні техніки – монтажники, техніки-електрики, техніки-теплотехніки здобуватимуть професію, яка завжди популярна в усіх галу-
зях народного господарства. До того ж, вона й досить високо оплачується. Юнакам, які навчаються на стаціонарі, надається відстрочка від служби в армії на весь період навчання.
Можна сподіватися, що того дня кілька десятків молодих юнаків та дівчат визначилися зі своїм майбутнім. Нехай їм щастить

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.