Перша перевірка професійних знань і умінь

На долю нашого покоління випало жити в епоху змін, коли розпалася величезна країна та кардинально змінився звичний устрій життя громадян СРСР. Трансформації торкнулися всіх сфер буття, зокрема системи просвіти. На нас із ровесниками було випробувано чимало освітніх інновацій, ми ж стали й останніми учнями навчально-виробничого комбінату (НВК) в Кам’янці.

Проте саме життя довело: система, що дає можливість ознайомитися з робочими професіями ще під час навчання в школі, необхідна. Вона допомагає випускникам зрозуміти, до якої справи лежить душа, та дає час, щоб зорієнтуватися в тисячах сучасних спеціальностей. Втім, навчально-виробничі комбінати до сьогодні збереглися лише в трьох містах республіки: Тирасполі, Дністровську та Рибниці. Щоб надати можливість більшій кількості старшокласників здобути професію до закінчення школи, Уряд запустив пілотний проект на базі чотирьох середніх спеціальних навчальних закладів Бендер, Слободзеї, Дубоссар і Кам’янки.

Перед стартом навчального року керівники цих закладів спільно з фахівцями управлінь народної освіти на місцях провели широкомасштабну інформаційну кампанію: детально розповідали про проект старшокласникам та їхнім батькам, проводили презентації за напрямами підготовки. Можливість здобути професію під час навчання у школі привернула увагу багатьох випускників.
У Кам’янському політехнічному технікумі (КПТ) юнакам і дівчатам спочатку запропонували спробувати свої сили у кухарському мистецтві та ремонті автомобілів. Незабаром з’ясувалося, що кількість охочих навчатися удвічі перевищує передбачені 30 місць. Міністерство просвіти оперативно відреагувало на підвищений попит і розширило спектр запропонованих технікумом професій. У вересні в НВК прийшли десятикласники й одинадцятикласники з трьох міських середніх шкіл, а з 1 жовтня до навчання приступили й дев’ятикласники.
Двічі на тиждень майбутні кухарі, кондитери й автослюсарі квапилися після шкільних уроків до спеціально обладнаних майстерень технікуму. Тут для якісної практичної підготовки створені всі умови. Висококваліфіковані фахівці, які вже багато років працюють за цими напрямами зі студентами технікуму, легко адаптували освітні програми для школярів, яким належало освоїти професію за рік.
Пролетів цей час швидко. Лекції, на яких старшокласники дістали міцну теоретичну базу професійних знань, чергувалися з практичними заняттями, де вироблялися конкретні навички й уміння. Причому працювати руками довелося вдвічі більше, ніж корпіти над книгами та конспектами, адже в КПТ вже кілька років активно впроваджується практико-орієнтована модель навчання, яка дозволяє дати освіту та швидко навчити фахівця, готового до роботи на виробництві.
І от настала екзаменаційна пора. Чотири дні на харчоблоці технікуму 20 кухарів і 25 кондитерів варили та смажили, пекли та готували до подачі на стіл різні страви. Треба, звичайно, додати слово «майбутніх». Враховуючи, як вони справлялися з кухонним начинням, як підбирали продукти й створювали з них оригінальні наїдки, хотілося вже вважати їх професіоналами. «Кухарі опанували за навчальний рік весь спектр простих страв. Це, звичайно, не ресторанний рівень, але нагодувати сім’ю і навіть відвідувачів їдальні вони зможуть, оскільки досконально знають технологію приготування перших і других страв та закусок, – упевнено охарактеризувала своїх вихованців майстер Діана Євстратій. – Кондитери під керівництвом моєї колеги Лідії Пустіки набули майстерності у випіканні хлібобулочних і борошняних виробів. Курсанти з обох груп вивчили безліч рецептів, зрозуміли, як поєднуються між собою продукти, й готові комбінувати їх по-своєму, створюючи авторські страви».
У правоті майстра переконалася особисто, коли випускники НВК почали подавати приготовані наїдки екзаменаційній комісії. Пироги та вертути, піци та рулети, млинці та пряники з різного тіста зі всілякою начинкою привертали погляд і піддражнювали ароматами. Покуштувавши пиріжок із молоденькою капустою, авторитетно заявляю: за якістю випічка не поступається тій, що продається в торговельних мережах республіки. Поки кондитери без запинки розповідали, як поставити тісто, що треба взяти для начинки, скільки часу потрібно для приготування та з чим краще подавати готовий виріб, мене спокусили два кекси: звичайний, присипаний цукровою пудрою, та шоколадний. А ще прийшло усвідомлення: на інші іспити, якщо дорога фігура, краще не ходити…

На кухні, як і раніше, панувало пожвавлення. Курсанти готували страви до подачі й охоче розповідали, як тестували їх на членах сім’ї та друзях, як експериментували з інгредієнтами, відточуючи нюанси смаку. «Коли в школі повідомили про можливість спробувати себе в одній із робочих спеціальностей, я відразу записалася на курси кондитерів. Не можу сказати, що мрію про цю професію. До вподоби мені лінгвістика, особливо цікавить вивчення іноземних мов, але вміння готувати завжди згодиться в житті. Ось я й навчилася за рік готувати безліч усіляких страв. І якщо в новому навчальному році буде можливість навчиться ще щось робити своїми руками, я з задоволенням продовжу відвідувати НВК», – поділилася думкою Аліна Чічіта. Попереду в неї – ще два шкільні роки. Дівчина має намір провести їх максимально плідно.

Таку можливість матимуть багато старшокласників Кам’янщини. «У наступному навчальному році ми плануємо створити на базі технікуму молодіжний профорієнтаційний центр. Його зможуть відвідувати не тільки старшокласники з міських шкіл, а і сільські хлопці та дівчата. Збільшиться кількість бюджетних місць і розшириться спектр спеціальностей, які можна опанувати. До вже впроваджених додадуться професії касира і штукатура», – поділилася планами Наталія Михайловська, очільник колективу Кам’янського політехнічного – навчального закладу, який не лише зберігає традиції, перевірені часом, а і вводить нові спеціальності, чуйно реагуючи на всі вимоги ринку праці.
Незабаром 57 випускників НВК одержать документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації, з яким зможуть працевлаштуватися чи продовжити навчання за відповідним напрямом. Півтора десятка юних кам’янчан уже прийняли рішення вступати в КПТ. «Мені сподобалася атмосфера, яка панує тут, – розповів випускник міської СШ № 2 Дмитро Цех. – Навчаючись у дев’ятому класі та паралельно відвідуючи НВК, я все частіше замислювався, що добре було б опанувати робочу професію автослюсаря. Мені подобається копатися в машинах, розуміти, як вони працюють. І коли у Кам’янському політехнічному проводили майстер-класи, я зробив вибір на користь спеціальності «Технічне обслуговування та ремонт двигунів, систем і агрегатів автомобілів». Обговорював його не тільки з батьками, а і з друзями, які теж мають намір вступати в наш технікум. Адже для його випускників, які здобули робочу професію, популярну на сучасному ринку праці, відкриваються широкі перспективи не тільки у працевлаштуванні, а і в підвищенні кваліфікації. Наприклад, технік може здобути вищу освіту на інженерно-технічному факультеті Придністровського держуніверситету».

Такі думки про майбутнє висловлювали багато випускників технікуму, які за рік не лише на-були знань про одну з робочих спеціальностей та професійних навичок, а і зрозуміли, який век-
тор розвитку відповідає вимогам кожного з них

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.