Орієнтир на професію

На сьогодні республіка гостро відчуває нестачу фахівців, здатних забезпечити експлуатацію, обслуговування та ремонт сучасних систем ЖКГ. Щоб привернути увагу молодих людей до роботи в галузі, Рибницька філія ПДУ імені Т. Г. Шевченка 28 червня провела День відкритих дверей.

У рамках заходу філія спільно з ТПП Придністров’я і ДУП «Водопостачання та водовідведення» познайомила учнів, які закінчили 8-й і 9-й класи, з можливістю здобуття спеціальності «Технік з комплексного обслуговування систем автоматизації об’єктів житлово-комунального господарства».
Організатори заходу провели підготовчу роботу, завдяки якій хлопці з Катеринівки, Рашкова і Подойми змогли організовано, разом зі своїми класними керівниками відвідати ПДУ. Прийшли, звичайно, і рибницькі учні, дехто навіть разом з батьками.
Зал, де проводилася презентація нової професії, яку опановуватимуть у навчальному закладі, ледве вмістив усіх охочих. Були запрошені не тільки випускники, які вже можуть вступити на навчання, а також ті, хто закінчить школу лише в наступному році. Брак фахівців цього профілю дається взнаки, тому такий крок був зроблений не випадково – з розрахунком на майбутнє.

Перед молодими абітурієнтами виступила фахівець кафедри АТПВ (Автоматизація технологічних процесів і виробництв) Алла Чербуленко, яка є також і членом приймальної комісії. Вона розповіла про те, що здобування такої сучасної спеціальності буде проходити в рамках проекту «Дуальної освіти». Також Алла Вікторівна зазначила, що це буде освіта середнього рівня, і що спеціальність «Монтаж і технічна експлуатація систем об’єктів житлово-комунального господарства» є дуже популярною в Придністров’ї. «На сьогодні в ЖКГ уже використовується дуже багато сучасного обладнання, і з кожним днем його стає все більше. Відповідно зростає необхідність у кваліфікованих фахівцях, здатних робити монтаж, налагодження, експлуатацію та ремонт цього обладнання», – пояснила фахівець.
Документи приймають з 1 червня до 25 серпня. Вступ до навчального закладу здійснюється без іспитів – за конкурсом атестатів та за рекомендацією підприємств. На навчання відведено 3 роки та 10 місяців, з яких 1 рік і 10 місяців займатиме спеціалізація.

Алла Чербуленко зазначила, що в поточному навчальному році кількість місць обмежена: набір становить 15 осіб на бюджет і 5 договірних на базі 9 класів. Студенти забезпечуватимуться щомісячною стипендією й надалі, під час проходження практики, отримуватимуть зарплату учня.
Про переваги навчання в ПДУ розповів і завідувач кафедри автоматизації технологічних процесів і виробництв, кандидат економічних наук, доцент Володимир Федоров. Він зазначив, що на кафедрі викладають висококваліфіковані фахівці, серед яких є кандидати наук, доценти. Вони вже багато років готують фахівців, які успішно працюють на таких підприємствах, як «ММЗ», «Електромаш», «РЦК» тощо. Багато колишніх студентів даної кафедри Рибницької філії ПДУ нині посідають керівні посади в нашій республіці та за її межами.
В рамках Дня відкритих дверей для школярів також була проведена ознайомча екскурсія на фільтрувальну станцію Рибницького водоканалу, де вони змогли побачити обладнання, що застосовується під час очищення води, ознайомитися з процесом очищення, а також поспілкуватися з профільними фахівцями та поставити їм свої запитання

Сергій МИНАЄВ.

Фото автора.