Податківці в прямому ефірі

У п’ятницю, 24 червня 2022 року, в режимі Zoom-конференції Державна податкова служба Міністерства фінансів ПМР провела черговий єдиний спільний семінар по всій республіці з питань застосування податкового та іншого, в межах компетенції податкових органів, законодавства Придністровської Молдавської Республіки.

Запрошення на семінар Міністерство фінансів ПМР завчасно розмістило на своєму сайті. Охочі взяти участь і дістати інформаційно-консультативну підтримку в реальному часі могли приєднатися до конференції за допомогою посилання.
Проведення таких семінарів завжди викликає інтерес з боку платників податків і користується у них заслуженою популярністю, оскільки не тільки дає можливість ознайомитися з актуальними змінами в чинному законодавстві республіки в межах компетенції податкових органів, а і дістати інформацію про порушення, які найчастіше зустрічаються в діяльності платників податків, а також роз’яснення на запитання, що запобігає вчиненню податкових правопорушень.
У рамках даного семінару увагу платників податків звернули на те, що протягом низки років проведення планових перевірок щодо юридичних осіб, фізичних осіб, в тому числі ІП, було обмежене або призупинене. При цьому у 2022 році організація та проведення планових заходів з контролю були відновлені, у зв’язку з чим набула актуальності тема досудового врегулювання спорів, які виникають у зв’язку з проведенням заходів з контролю.
Під час висвітлення цієї теми Державною податковою службою Міністерства фінансів ПМР була представлена відповідна презентація. У її рамках розглянули питання оформлення матеріалів заходів з контролю, особливості оскарження постанов про адміністративні правопорушення та ненормативні правові акти податкових органів, дій чи бездіяльності їхніх посадових осіб. Йшлося також про механізми державної підтримки господарчих суб’єктів, зокрема про надання відстрочок/розстрочок сплати до нарахованих за підсумками перевірки обов’язкових платежів, фінансові та штрафні санкції, а також про звільнення від сплати фінансових санкцій.
Потім виступали податківці Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці та Кам’янки.
У ході семінару співробітники територіальних податкових інспекцій ознайомили учасників заходу з останніми змінами та доповненнями, внесеними до чинного законодавства. Також були представлені порушення чинного законодавства, допущені платниками податків у II кварталі 2022 року, які найчастіше зустрічаються.
Придністровські платники податків, які взяли участь у семінарі, змогли поставити свої запитання представникам територіальних податкових інспекцій, більшість з них – через чат. Якщо запитання вимагали уточнень і детальнішого підходу, то підприємцям пропонували звернутися безпосередньо до територіальної податкової інспекції.
Слід зазначити, що для зручності та своєчасного інформування платників податків про зміни семінари проводяться Державною податковою службою Міністерства фінансів Придністровської Молдавської Республіки на регулярній основі щоквартально

Олексій РОСТОВЦЕВ.
Фото: cpab.ru