Стоп корупції в Придністров’ї

Це прадавнє явище можна замінити словами хабарництво, продажність, розтління, розкладання, підкупність. Воно –одне з актуальних проблем сучасності.

Хоча, у цілому, воно існувало стільки, скільки існує людство. Зазирнувши у давнину, можна впевнено констатувати, що з найдавніших часів влада та корупція були нероздільні. Впродовж усієї історії паралельно з еволюцією держави відбувалася еволюція корупції.
Це явище насамперед зазіхає на основи державної влади, знижує ефективність діяльності її органів, заважає економіці правильно розвиватися. Воно негативно впливає на безпеку країни, її авторитет і, безумовно, населення.

У Придністров’ї найбільш поширений корупційний злочин – підкуп. Давання хабаря заборонено Кримінальним кодексом ПМР, а відповідальність за це діяння прописана у статті 287 КК ПМР. При цьому відповідальність настає незалежно від способу його передачі – це може бути як особистий контакт із хабароодержувачем, так і передача незаконної винагороди через посередників.
В Управлінні боротьби з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР працює гаряча лінія, куди люди можуть зателефонувати та повідомити про можливі протиправні дії, які їм стали відомі. До того ж можна написати електронного листа на сайт МВС ПМР. Там є окрема вкладка «УБЕЗіК МВС ПМР». Варто зазначити, що жодне зі звернень не залишається без розгляду та відповідного реагування з боку правоохоронців.

Майже рік тому стався випадок, який привернув до себе увагу громадськості. Завершився він вироком. Трапилося це в Бендерах 14 серпня 2021 року. Слідством та судом установлено, що вночі того фатального для себе дня старший інспектор дорожньо-патрульної служби ДАІ УВС м. Бендери Олександр Стратіла під час чергування виявив правопорушення, допущене водієм транспортного засобу. А далі… співробітник не встояв перед спокусою, домовився з порушником, що той дасть йому 300 доларів США, і він не вживатиме до нього законних заходів адміністративного покарання. Однак він як «заставу» залишив у себе його посвідчення водія.
Про нечистого на руку інспектора чоловік повідомив до Управління власної безпеки МВС ПМР. Передача грошей уже відбувалася під наглядом оперативників. Хабарника спіймали на місці злочину. Провину свою Стратіла визнав у повному обсязі.
На підставі доказів, зібраних слідчими органами Управління СК м. Бендери у червні нинішнього року Верховний суд ПМР виніс обвинувальний вирок 30-річному Олександру Стратілу. Він визнаний винним в отриманні посадовцем хабаря за незаконну бездіяльність (ч. 2 ст. 286 КК ПМР).
Суд призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 180 000 рублів ПМР та позбавив права обіймати посади у виконавчих органах державної влади строком на 3 роки. Як бачимо, закон працює на повну силу.

Чи можна зупинити, а може й побороти здирництво? Фахівці відповідають, що можна. Перш за все, спрощенням законодавчої бази та проведенням ліквідації правової безграмотності населення. Регламентованістю трудової діяльності чиновників. А також зведенням до мінімуму кількості різних довідок, які можуть знадобитися для подання чиновникам.
Так останнім часом і діє влада нашої держави. Придністровці вже почали звикати до обслуговування через портал державних послуг та електронний спосіб оплати довідок. Цей спосіб надійніший за інші. І корупції в ньому місця нема

Iрина МАСЛОВА.

Фото: sk.gospmr.org