Організація літнього дозвілля для дітей із групи ризику

Неповнолітнім тираспольчанам, їхній зайнятості під час шкільних канікул, безпеці та літньому відпочинку було присвячене останнє засідання Громадської ради столиці, яке відбулося 24 червня.

У роботі громадських діячів взяли участь заступник глави держадміністрації Тирасполя з соціальних питань Стелла Бай і депутат міськради, який курирує питання соціальної політики, освіти, культури, спорту, туризму та ЗМІ, Руслан Орлов.
Нашому кореспондентові вдалося поспілкуватися з головою ради Миколою Горовцем ще до обговорення громадськими діячами питань порядку денного. «Особливістю нинішнього засідання є те, що головне питання нашої сьогоднішньої роботи – організація літнього проведення часу дітей взагалі та дітей із проблемних сімей зокрема, – пояснив він. – Тому ми запросили до розмови заступника начальника Тираспольського УВС Дмитра Геращенка, в. о. начальника УНО міста Любов Лисак, начальника інспекції у справах неповнолітніх Івана Галатонова, заступника начальника Управління культури Марину Комкову, заступника начальника Управління з фізичної культури та спорту Олександра Пилипенка та заступника голови Комісії з захисту прав неповнолітніх Марину Сидорову. Розмова обіцяє бути дуже актуальною, складною та цікавою».

Так воно і сталося. Про проблему дитячої зайнятості в літній час говорили всі, але перш за все – представники міліції. Останнім часом відзначається стійка тенденція зростання кількості правопорушень, здійснених неповнолітніми. Це підтверджують цифри. Тільки за 5 місяців 2022 року до адміністративної відповідальності притягнули 285 підлітків. Це на 131 правопорушення більше, ніж у 2021 році. 22 вихованці «відзначились» у спецустановах. Основні види правопорушень: крадіжки, розпивання алкогольних напоїв, куріння. Все частіше і частіше нині ми зустрічаємося з випадками бездумного вуличного варварства. Понівечені та зламані спортивні й дитячі майданчики, лавки й атракціони в парках і скверах – це найчастіше справа рук наших тираспольських підлітків та молоді.

Як зазначив Дмитро Геращенко, на сьогодні вихованням неповнолітніх, на жаль, займаються не батьки й педагоги, а комп’ютер, мобільні телефони та інтернет. Водночас батьки, навпаки, втрачають зв’язок зі своїми дітьми, не мають у них належного авторитету і тим самим ніяк не можуть на них впливати. Вирішити ж цю актуальну й суперсучасну проблему можна тільки силами всього суспільства.

Марина Сидорова підкреслила: «Практика показує, що адміністративний режим найчастіше порушують діти, які залишилися без батьківського або педагогічного контролю. А найчастіше вони залишаються без нагляду влітку. Адже більшості з них, особливо цього року, доведеться провести канікули в місті. Комісія розглядає кожен випадок індивідуально, ретельно вивчає ситуацію, й тільки потім приймає рішення. Причому жорсткі рішення, такі як постанову про позбавлення батьківських прав, ми намагаємося приймати вкрай рідко, коли вже всі заходи вичерпані, коли вже випробувано все, й інших варіантів просто немає. Так, у першому півріччі 2022 року ми прийняли п’ять постанов про позбавлення батьківських прав».
Члени Громадської ради говорили про вкрай негативний вплив на ситуацію тривалого карантину та дистанційного навчання. Занадто довго підлітки жили без пильного нагляду, самі по собі. На цей період призупинили свою профілактичну роботу інспектори у справах неповнолітніх. Вже давно не проводилася операція «Підліток». Хоча потрібно зазначити, що і в цей непростий час міліціонери та соціальні педагоги продовжували відвідувати небезпечні сім’ї.
Пропозиція громадських діячів була одностайною: дітям із групи ризику треба організовувати «правильні» канікули. Для цього потрібно залучати їх до занять спортом, до роботи в гуртках, до походів та екскурсій пам’ятними місцями, зустрічей з цікавими людьми, в тому числі зі своїми однолітками – суворовцями й кадетами. Не послаблювати роботу з проблемними сім’ями, а таких у Тирасполі на обліку стоїть 98 одиниць.

Крім того, порушувалися на засіданні й супутні проблеми: посилення безпеки вихованців у дитячих дошкільних закладах та організація чіткої роботи спортивних і дитячих майданчиків у місті. Одним із варіантів розв’язання питання підвищення безпеки наших дошкільнят члени ради запропонували установку у всіх дитячих садках домофонних систем. Що стосується роботи спортивних і дитячих майданчиків, Стелла Бай і Руслан Орлов поінформували присутніх, що керівники міста запланували обхід усіх таких майданчиків з метою аналізу їхнього стану та прийняття необхідного рішення про їх ефективне функціонування.
Усі пропозиції та побажання щодо організації літнього відпочинку дітей з проблемних сімей Громадська рада Тирасполя найближчим часом надішле керівництву міста

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Фото IA «Новости Приднестровья».