ДВТ у Вихватинцях

У селі Вихватинці Рибницького району упорядкували військово-історичний об’єкт –
територію довготривалої вогневої точки, бійці якої в 1941-му прикривали відхід Червоної Армії.

На руїнах ДВТ встановили пам’ятну табличку, а поруч розмістили три штендери, які розповідають про історію споруди. Всього в Рибницькому укріпрайоні, який розташувався тут перед початком Великої Вітчизняної, налічувалося понад 240 вогневих точок.
Довгий час залишки Вихватинецької ДВТ були в запустінні. За ініціативою керівництва Рибницького регіонального відділення Придністровської республіканської партії, а точніше її молодіжного руху, територію довели до ладу і впорядкували. До ДВТ проклали дорогу, прибрали прилеглі території, виготовили та встановили огорожі, посадили багаторічні квіти й кущові рослини. Голова організації «Ветерани ВВВ, праці та Збройних сил Рибницького району» Петро Цвинкайло надав допомогу з виготовлення меморіальної плити, арки, встановлення сходів для спуску та підйому. У проведенні заходів з упорядкування пам’ятного місця також допомогли депутати Верховної та місцевої Рад, громадські організації й підприємства Рибниці, адміністрація Вихватинців.
Напередодні чергових роковин початку ВВВ пам’ятне місце урочисто відкрили. У мітингу взяли участь: глава держадміністрації Рибниці, представники установ, підприємств і громадських організацій міста й району, жителі села Вихватинці. Пам’ять радянських воїнів ушанували хвилиною мовчання, а на залишки споруди біля меморіальної таблички поклали квіти.

Напевно, немає жодного рибничанина чи жителя району, який ніколи не бачив залишків ДВТ. Не зіткнутися з ними, навіть у повсякденному житті, просто неможливо. Рибницька дітвора в усі часи ходила купатися на «точку». «Точка» – це не що інше, як залишки ДВТ на березі Дністра в районі цукрового заводу. Це був перший ряд захисних споруд, які «нависають» над річкою. Тепер там теж встановлена пам’ятна табличка. Є довготривалі вогневі точки, встановлені далі від Дністра – на височинах. Однією з відомих точок у місті є розташована поруч з пам’ятним знаком генерал-майору Цвєткову, в районі елеватора. Руїни ще однієї вогневої точки, розташованої між вулицями Горького і Костюшка, у 2019-му привели до ладу і встановили там пам’ятну табличку.
ДВТ, розташована у Вихватинцях, як і вогнева точка в Рибниці, належить до оборонних споруд так званої «Лінії Сталіна». Це була система вузлових оборонних споруд на кордоні СРСР, яка складалася з укріпрайонів (УР) величезної протяжності – від Карельського перешийка до берегів Чорного моря. Будівництво «Лінії Сталіна» розпочалося в 1928 році.
Вихватинецька ДВТ належала до 80-го Рибницького УРу, сформованого перед самим початком війни – 10 червня 1941 року. Рибницький укріпрайон розташовувався між Могилів-Подільським і Тираспольським укріпрайонами. Управління 80-го УРу дислокувалося в Кодимі, а його комендантом був генерал-майор О. І. Рижов. На початок Великої Вітчизняної війни УР мав протяжність по фронту 120 км (за іншими даними – 135 км), а глибину – 3 км.
В укріпрайоні на 1941 рік за одними даними всього було 238 ДВТ, за іншими – 199 кулеметних ДВТ і 11 артилерійських, у яких розташовувалися 527 кулеметів і 26 гармат. Склад укріпрайону – 3 ОКУЛАБ (окремих кулеметно-артилерійських батальйони).
За даними німецького командування в Рибницькому УРі було 4 гарматних каземати, 250 кулеметних і 8 командних пунктів.

На відкритті пам’ятника керівник Рибницького регіонального відділення Придністровської республіканської партії Людмила Микитас розповіла, що саме ця вогнева точка тримала переправу. Під час відступу наших військ вона (як і інші оборонні споруди) була підірвана Червоною Армією, проте останки цих фортифікацій ще довго нагадуватимуть про ту далеку війну і про тих бійців, які першими зіткнулися з ворогом. І стояли до смерті, захищаючи Батьківщину на берегах Дністра

Дмитро ВЛАДОВ.
Фото автора.