Важливе засідання парламенту республіки

Пленарне засідання Верховної Ради ПМР, яке відбулося 29 червня, стало для придністровців не просто важливим, а багато в чому визначальним.

Першим і головним питанням порядку денного була заява наших депутатів про ситуацію навколо Придністров’я. Не менш значущим був і звіт про результати діяльності Уряду Республіки за 2021 рік. У роботі парламенту взяв участь Президент ПМР Вадим Красносельський, керівники міністерств і відомств.

Звернення до світової спільноти

Пленарному засіданню передувало засідання Комісії Верховної Ради з зовнішньої політики та міжнародних зв’язків, на якому члени комісії обговорили проект постанови парламенту республіки «Про заяву Верховної Ради ПМР про ситуацію навколо Придністров’я». Засідання вела Галина Антюфєєва, заступник Голови Верховної Ради. Запрошений до участі в роботі з парламентарями міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв детально доповів про стан справ у зовнішній політиці та про вплив геополітичних процесів на ситуацію в республіці. Потім у ході обговорення тексту проекту заяви члени комісії ставили керівнику зовнішньополітичного відомства уточнювальні запитання.
На пленарному засіданні проект тексту заяви озвучила Галина Антюфєєва.
«Верховна Рада ПМР, – йдеться в ньому, – звертає увагу світової спільноти на вибухонебезпечну ситуацію, яка склалася навколо Придністров’я. Депутати вищого представницького і законодавчого органів влади республіки, висловлюючи волю багатонаціонального народу Придністров’я, з усією відповідальністю заявляють, що ПМР – виключно миролюбна держава, прихильна до принципів нейтралітету і вирішення всіх конфліктів за столом переговорів. Ми ніколи не виношували ніяких агресивних планів щодо суміжних країн чи інших членів міжнародного суспільства. За всю історію свого існування Придністров’я не дало жодного приводу засумніватися в добросусідських намірах, у відкритості до конструктивної та взаємної співпраці. Попри всі економічні труднощі, пов’язані зі сформованою ситуацією, Придністров’я прихистило на своїй території десятки тисяч українських біженців і надалі готове надавати всю необхідну допомогу людям, які опинилися в складному становищі. Верховна Рада ПМР твердо стоїть на позиції незмінної підтримки переговорних методів у процесі врегулювання взаємовідносин з Молдовою, заснованого на думці та волі народу. Також виступаємо за конструктивний діалог з Україною, з якою Придністров’я об’єднують широкі історичні, етнічні, економічні та культурні зв’язки.

Будь-які заяви посадових осіб України про можливість агресивних дій як з боку Придністров’я, так і з боку російських військовослужбовців, що перебувають на його території, є безпідставними. Придністров’я твердо дотримується принципу мирного співіснування і не веде ніяких військових приготувань. Верховна Рада ПМР закликає керівництво сусідньої республіки Молдова відмовитися від будь-яких планів з мілітаризації своєї держави. Вважаємо, що односторонні спроби щодо зміни сформованого в регіоні балансу сил повністю суперечать цілям збереження та зміцнення довіри між сторонами конфлікту і не допоможуть забезпечити мир і стабільність на берегах Дністра.
У цьому контексті Верховна Рада і весь багатонаціональний народ ПМР, як прихильники миру і взаєморозуміння, закликають керівництво сусідніх країн реально оцінювати ситуацію, проявити зважений підхід, взяти до уваги конструктивну позицію Придністров’я і не допустити ескалації напруженості в загальному регіональному просторі».

Заяву парламентарі прийняли одностайно. Підтримав ініціативу народних обранців і Вадим Красносельський, зазначивши, що вона відбиває думку всього придністровського народу. Глава держави підкреслив, що придністровська позиція миролюбності й добросусідства зберігається десятиліттями. Він зазначив, що громадянам сусідніх держав протягом тривалого періоду вкорінювали думку, що Придністров’я становить небезпеку, формуючи негативний образ ворога українського і молдавського народів. А звинувачення в нібито приготуваннях нашої республіки до ведення військових дій і ймовірності прояву агресії стосовно до України Вадим Красносельський назвав помилковими, провокаційними та необґрунтованими, зазначивши, що приховати подібного роду підготовку неможливо. Президент запевнив світову спільноту в прагненні придністровців до збереження миру й готовності продовжити надання допомоги нужденним громадянам України.
«Викликає жаль незнання ситуації, – поскаржився Глава держави. – Протягом вже десятка років, навіть більше, народу України та Молдови вселяють образ ворога в особі Придністров’я, створюючи нехороший імідж придністровського народу для світової спільноти. Взагалі керівництво Молдови та України саме злякало свій народ. Придністров’я, на жаль, потрапило в непросту ситуацію, коли нам доводиться виправдовуватися, доводити свою миролюбну позицію. В цілому все, що йде з екранів телевізорів у Молдові та Україні, – це для внутрішнього споживача, це не для нас, ми все розуміємо. Звичайно ж, заяви деяких посадових осіб нас насторожують. Наша позиція постійна – мир на придністровській землі, мир навколо нас. Ми прихильники переговорного процесу. За весь час свого існування, практично за 32 роки, ми показали, як треба жити в мирі багатонаціональному народу. Ми створили придністровський народ, який складається з 72 національностей. Можливо, це і дратує: невизнана держава – приклад і гарант миру, а от визнані не змогли домовитися. Тому ми залишаємося на своїх позиціях, ми не виношуємо агресивних планів щодо наших сусідів, але однозначно готові себе захистити в разі агресії проти ПМР, нехай у цьому ніхто не сумнівається». Прийняту законодавцями заяву Президент назвав важливою, особливо зазначивши, що вона відбиває позицію керівництва і народу ПМР.
Заяву Верховної Ради після офіційної процедури підписання буде направлено учасникам формату «5 + 2» і поширено за допомогою ЗМІ.

Звіт Уряду взято до відома. Рекомендації взяті в роботу

Звіт про підсумки діяльності у 2021 році Уряду ПМР представив Прем’єр-міністр Олександр Розенберг. До доповіді увійшла актуальна інформація про фінансово-економічні результати року, програми розвитку, у тому числі агропромислового комплексу, житлові проекти, розмір оплати праці, стимулювання інвестиційної діяльності, соціальну сферу та низку інших галузей господарювання.
В першу чергу Олександр Розенберг зупинився на економічних показниках 2020 року, на основі яких стартувала робота Уряду у звітному періоді. Прем’єр нагадав, що 2020-й виявився дуже непростим роком, коли не тільки наша республіка, але і весь світ зіткнувся з пандемією COVID-19, яка вплинула на всі сфери життя, але в першу чергу – на економіку.
На початку 2021 року вітчизняна економіка через пандемію зазнавала труднощів. Порушення виробничих процесів через карантинні заходи вплинуло як на експорт, так і на імпорт продукції, які виявилися нижчими за прогнозовані показники. Виробництво сільгосппродукції знизилося на 15 %. Помітно скоротилися і темпи інвестицій. З урахуванням озвучених показників за підсумками 2020 року рівень валового внутрішнього продукту (ВВП) в порівнюваних цінах знизився на 7,7 %.

Однак до кінця звітного року завдяки антикризовим заходам, розробленим Урядом у тісній взаємодії з депутатським корпусом та представниками громадськості, вдалося досягти позитивних результатів. Обсяг промислового виробництва збільшився на 34,7 %. Експорт зріс на 48,3 %, імпорт – на 56,4 %. А валова продукція сільського господарства за результатами 2021 року стала вищою за прогноз на 55,6 %. Приріст інвестицій досяг 27,4 %. Важливо, що ВВП за підсумками року виріс на 25,3 % і склав 19 млрд рублів. «У 2021 році коронавірусна інфекція багато в чому продовжила чинити свій вплив, проте ж і господарчі суб’єкти, і органи державної влади та управління змогли мобілізуватися та знайти шляхи адаптації до ситуації, яка складається, що в кінцевому підсумку відбилося на результатах економіки нашої держави», – підкреслив глава виконавчої влади.

У ході обговорення звіту Вадим Красносельський зупинився на деяких його аспектах. Серед тем, яких він торкнувся – значущість систематизації всіх процесів держуправління, механізм вилучення об’єктів у недобросовісних користувачів, кадастр землі, ліс, кар’єри, проведення тендерних процедур, якість проведення дорожніх робіт. Президент говорив про важливість депутатських запитів і значущість конструктивної взаємодії органів держвлади та управління, держструктур і громадськості. Він подякував Уряду за роботу, націливши на її продуктивне продовження.
Свою думку про роботу Уряду також висловили Прокурор ПМР Анатолій Гурецький і голова Рахункової палати Світлана Ізместьєва. Спільну позицію депутатів щодо діяльності Уряду у 2021 році сформулював Голова Верховної Ради Олександр Коршунов: «Основний результат – виконання всіх соціальних зобов’язань. Ми й надалі розраховуємо на конструктивну і злагоджену роботу з Урядом».

Iнші рішення цього пленарного засідання

Того дня депутати також ухвалили у другому остаточному читанні ще низку важливих законів. Один з них дозволив чоловікам, які служать в армії, йти у відпустку з догляду за дитиною до трьох років у разі відсутності матері. Зменшено стаж, необхідний для виходу на пенсію медикам – цей стаж буде скорочено з 30 до 25 років. Нарешті, військовослужбовці, призвані на строкову службу під час проходження навчання у вищих і середніх професійних навчальних закладах, зможуть уже на законній підставі продовжити свою освіту в заочній чи вечірній формі. При цьому їхнє навчання оплачуватиметься з республіканського бюджету

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.