Ви чули, як лаванда шепотить?

При слові «лаванда» більшість із нас уявляє приголомшливі безкраї поля з романтичної листівки, виданої десь у французькому Провансі.

Дехто згадає вишуканий парфум або заспокійливі пахощі вечірньої ванни. І тільки той, хто не полінувався попри неймовірну липневу спеку вибратися до села Гояни під Дубоссарами, зміг доторкнутися власноруч до цього дива природи, вдихнути витончений аромат і, нахилившись до самої квіточки, почути, як лаванда шепотить.

Над безмежними полями фіолетових заростей літають тисячі роботящих бджілок. Вони збирають цілющий мед, користуючись нагодою. Адже траву зовсім скоро почнуть косити для перероблення на олію та інші цінні продукти, тож їм доведеться шукати інше місце для збирання нектару.
Перші враження. Ми приїхали на поле зранку в суботу. Це був другий день фестивалю лаванди. Біля воріт нас зустріла одна з організаторів свята Наталя Бурдужа, яка розповіла, що нинішнє свято природи значно відрізняється від торішнього. «Ми все досконально продумали та організували свято так, щоб було приємно провести час на природі всією родиною. Влаштували дитячі ігрові зони, запросили аніматорів, потурбувалися про майстер-класи. Цього року ми навіть виділили місце для пікніка, де можна відпочити великій кількості людей. До нас учора (1 липня) навіть Вадим Красносельський з дружиною завітав», – поділилася вона.

А ще всі долучені до підготовки святкової програми не переставали дивувалися, що сотні дорослих та дітей, попри страшенну спеку, стояли в черзі, щоб придбати квитки та потрапити на ароматне поле. Таки трохи переживали, що майже тропічна погода стане на заваді святу.
Однак, жителі з різних міст і районів республіки приїжджали, щоб насолодитися одним із найкрасивіших місць Придністров’я. Всі, кого ми запитували, висловлювали радість від того, що в республіці почали розвивати внутрішній туризм. Багато людей вже давно хотіли потрапити саме сюди.
Не обходилося тут і без волонтерів. Молодь – учні дубоссарських шкіл – допомагала орієнтуватися гостям на місцевості, направляючи їх на фотозони, до кулерів з безплатною водою, давала відповіді на запитання.
Нині, на відміну від року минулого, тут, крім культурної програми, було чим підкріпитися. Під наметами стояли столи з наїдками на різні смаки. Люди з радістю купували солодощі, морозиво, крафтові сири та м’ясо, печені овочі та шашлики. Місцеві винороби пропонували вино власного виробництва. Навіть дозволяли його продегустувати безкоштовно, тобто дарма. Охочих знайшлося чимало.
Власниця винного господарства «КИСЛОВЪ» Олександра Ковтун представила свою продукцію та розповіла про те, як розвивається підприємство, про новітні технології, що використовуються ними у вирощуванні та переробленні винограду. Молоді винороби компанії поєднують інновації з віковими традиціями молдавського виноробства, вкладаючи свою любов у створення нового вина.
На полі під наметами на солом’яних тюках розмістилися кілька десятків жінок старшого віку, для яких організували безплатний майстер-клас дихальної гімнастики з використанням лавандової олії. Вони виконували вправи повільно, з ледь заплющеними очима. Кожна з учасниць виглядала як балерина під час танцю, здавалося, що жінки пливуть вслід за ароматами. Це приваблювало погляди відпочивальників, але не всі долучалися до цього дійства, бо якась внутрішня скутість не дозволяла їм розслабитися.

Неподалік розташувалися «учениці» різного віку, які заздалегідь записалися на урок плетіння вінків із лаванди. Всі одразу не могли сюди потрапити через обмежену кількість місць. Майстер-клас зі створення вінків провела Олена Дронік – майстриня дубоссарської студії флористики. У їхній майстерні виготовляють інтер’єрні композиції, букети, подарункові набори, саше з лавандою. Дівчина розповіла, що вони для цього вирощують лаванду самостійно.
Олена Стародубцева з Тирасполя представила свою творчу майстерню. Вона вручну виготовляє кухлі та різні іграшки з полімерної глини. Ця праця дуже важка, вимагає неабиякої фізичної сили, але майстриня задоволена результатами своєї творчості. Олена виставляє свої вироби в Інстаграмі.
Зацікавила багатьох туристів дієтолог-нутріціолог із Рибниці Олена Комісарова. Під наметом вона з колегою розмістила для дегустації зразки спеціального безглютенового хліба, кексів, інших продуктів, які допомагають людині оздоровити організм.
Щоб мати уяву, хто такий нутріціолог, пояснимо, що такі фахівці допомагають людині розібратися у своєму щоденному раціоні, знайти основні помилки та скоригувати їх відповідно до поставленої мети.
Олена запевняє, що за майже шість років діяльності її порадами в країнах Європи вже скористалися кілька тисяч людей. У Придністров’ї саме слово «нутріціолог» поки що не сприймається, значення його багатьом невідоме, люди дуже обережно ставляться до порад фахівців такого напрямку. Однак, кому цікаво, можуть знайти її в Інстаграмі.
В центрі галявини спорудили спеціальну зону для розваг дітлахів. Там вони малювали, танцювали, співали та під керівництвом старших плели віночки з польових квітів.
Любителям живопису також пощастило. Вони могли себе випробувати у жанрі малюнку олівцями та акварелі.
Загалом святковий настрій панував до самого заходу сонця. Організатори запевняють, що найкращі фотографії ті, що зроблені під вечір, коли сонце втомлюється та йде відпочивати за обрій. Аромат лаванди, зігрітий сонячним промінням, розповсюджується далеко за межі самого поля.
Всім відвідувачам організатори дарували невеличкий букетик чарівних квіток лаванди. Тож і у своє приміщення кожен приніс часточку диво-рослини.

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото автора.