З метою забезпечення прав і свобод громадян

У форматі підсумкової зустрічі відбулася презентація науково-практичного коментаря до Кодексу ПМР про адміністративні правопорушення.

Фіналом більш ніж дворічної напруженої, непростої роботи над великою працею стало красиве і змістовне двотомне видання. В ролі виконавця державного завдання виступив університет як провідний інтелектуальний центр.

У вітальному слові президент ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, професор С. Берил висловив подяку на адресу Президента ПМР В. Красносельського за надану довіру в проведенні такої масштабної та важливої для держави роботи. Колектив склав безпрецедентну кількість учасників – 104 особи. У підготовці цього труда взяли участь представники всіх основних інститутів держави, які займаються правовими основами.
Особливу роль у галузі закріплення основ для реалізації державних функцій з метою забезпечення прав і свобод людини як громадянина виконує адміністративне законодавство, головне місце в системі якого займає Кодекс ПМР про адміністративні правопорушення.
У період з 2020–2021 рр. були проведені організаційні заходи, визначено формат роботи, сформовано персональний склад Міжвідомчої робочої групи та розподілено повноваження. Також були залучені представники органів державної влади, професорсько-викладацький склад юридичного відділення Державного управління права та соціально-гуманітарних наук ПДУ, Тираспольський юридичний інститут, провідні центри вищої професійної освіти та ВНЗ-партнери.

Це перший досвід подібного роду діяльності. Різноманітність галузей правового врегулювання, які охоплює кодекс, і необхідність безперервного аналізу чинного законодавства правозастосовної судової практики зажадали включення до складу авторського колективу широкого кола фахівців, що призвело до специфіки викладу змістовної частини коментарів.

Доводилося враховувати й досить динамічний характер коментованого акта, беручи до уваги доповнення і зміни до статей, що постійно надходять. У зв’язку з тим, що основоположним принципом сучасної правової політики держави є гармонізація придністровського і російського законодавства, за основу побудови тексту коментарів був покладений досвід російських колег. Однак попри все це, зміст роботи в першу чергу є відбиттям реалій нашої республіки.

Таке видання вкрай важливе для нинішніх і майбутніх студентів. Саме вони звертатимуться до цієї праці у своїх наукових роботах і у своїй наступній професійній діяльності. Та вони відіграють велику роль і в житті пересічних громадян. За словами директора Інституту ДУП і СГН, професора Т. Дьоміної, коментарі призначені для однозначного трактування норм, відсікання різночитань і спрямовані на благо всіх придністровців. Адміністративний кодекс пронизує всі ділянки людського життя: ситуації ДТП, оплату комунальних послуг, участь у виборах тощо.
В рамках презентації учасники підбили підсумок під успіхами та промахами докладених зусиль, зробили висновки й позначили нові завдання, поміж яких написання коментарів до Конституції ПМР

Марина СОВА.

Фото автора.