Порт у Бендерах: робота на Дністрі

Напередодні працівники Бендерського річкового порту відзначили своє професійне свято. Флот на сьогодні є невіддільною складовою транспортного комплексу республіки.

Бендерський річковий порт – підприємство з багаторічною цікавою історією. Засноване в середині 40-х років минулого століття, воно виконувало постачання річкою продовольства та інших товарів. У 70-ті роки – видобувало й перевозило піщано-гравійну суміш. Це було потужне підприємство з сотнями суден та десятками барж.
Після розвалу Радянського Союзу розпочалася справжня боротьба за виживання: підприємство простоювало, а працівники не отримували заробітної плати. Все це пам’ятає Олександр Бринзан, який працює в порту з 1980 року, і весь цей час залишається вірним своїй професії.
На сьогодні, на жаль, на балансі порту залишилися лиш одиниці техніки, але й вони дають можливість йому працювати, попри все. «Нам треба було зберегти техніку, і ми її зберегли, не всю, але найголовнішу. Погано було без зарплати, без будь-якої допомоги. Життєдіяльність нашого підприємства забезпечували три плавкрани, три буксири та три баржі. Продовжуємо робити капітальний ремонт двох буксирів: 222-го та 219-го. Після ремонту вони ходитимуть нашою річкою без проблем. Крім того, минулого року зробили капітальний ремонт, сьогодні ремонтуємо плавучий кран. Маємо намір довести до ладу ще одну баржу для перевезення вантажів», – розповів начальник служби експлуатації, в. о. директора Бендерського річкового порту О. Бринзан.
У перспективі підприємство має відремонтувати й пасажирський флот. У Бендерському порту сьогодні є два теплоходи – «Молдавія» та «Микола Грибанов». «Виходячи з того, що в нашій республіці розвивається туризм, особливо в Бендерській фортеці, ми плануємо встановити причал біля неї й організувати пасажирські перевезення», – наголосив він.
Нині підприємство займається судноремонтом: порт готує теплоходи та плавкрани до навігації. У ремонтному доку стоїть і річковий буксир РТ219, головні функції якого – штовхати та буксирувати інші плавзасоби. Крім того, ще одним видом діяльності річкового порту є розробка перекатів – мілководних ділянок русла річки. «Через мілководдя поки що не приступаємо до цієї роботи, чекаємо, щоб води у Дністрі стало більше, і тоді приступимо до днопоглиблювальних робіт. Основне навантаження припаде, мабуть, на кінець серпня й початок вересня», – додав начальник служби експлуатації.
Загалом Бендерському річковому порту останнім часом протриматися на плаву допомогла співпраця в рамках державної програми Фонду капітальних вкладень. «Ми дуже добре допомогли в будівництві міста та деяких об’єктів республіки – наш річковий пісок став у пригоді. Ми гідно впоралися з цим завданням, забезпечили ним місто і республіку. У рамках Фонду капвкладень ми чистили також колектори. Сьогодні робота Фонду з об’єктивних причин тимчасово зупинена. Тільки-но ситуація налагодиться, вона знову продовжиться», – зазначив Олександр Бринзан.
Рушійною силою підприємства в.о. директора називає його колектив, усі члени якого віддані своїй справі. На сьогодні в річковому порту зайняті роботою близько 30 працівників, причому переважно пенсійного віку. Не дивно, що тут чекають на молоду зміну. «Ми потребуємо молодих кадрів, фахівців. Якось ми розмовляли з керівництвом ПДУ, направили їм заявку підготувати на наступний рік кілька механіків і судноводіїв. Нам дали згоду, подивимося, як це виглядатиме, працюємо в цьому напрямі, готуємо кадри на перспективу», – підкреслив О. Бринзан.
На особливий внесок у розвиток економіки Придністров’я та нелегку працю робітників річкового флоту звернув увагу Голова Уряду ПМР Олександр Розенберг: «Попри всі проблеми, цей колектив продовжує пошук оптимального шляху розвитку та відродження галузі. Варто зазначити, що Уряд вживає серйозних заходів щодо стабілізації ситуації на підприємствах річкового флоту та бере активну участь у їх підтримці. ВАТ «Бендерський річковий порт» дає позитивні результати. Праця річковиків почесна, але вона не кожному до снаги. Це складна справа, яка потребує тривалої підготовки та глибоких знань, постійної концентрації, високої дисципліни й відповідальності». Олександр Розенберг також висловив подяку ветеранам, які віддали річковій галузі багато років свого життя. За його словами, їхня праця забезпечила збереження традицій та сприяла формуванню основ сучасної річкової справи Придністров’я

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».