Дистанційна зустріч з МВК

У щорічному Посланні до органів державної влади та управління Президент ПМР Вадим Красносельський, звертаючись до ЦВК, дав доручення продовжити роботу з навчання професійного кадрового складу виборчих комісій.

У рамках цього доручення було продовження роботи з правової просвіти молодих і майбутніх виборців, формування їхньої активної громадянської позиції, розширення форм участі молоді в роботі виборчих комісій усіх рівнів. Планомірно і послідовно співробітники Центрвиборчкому впроваджують у життя намічені плани.
Прес-служба ЦВК ПМР повідомляє, що 5 липня голова Центрвиборчкому Олена Городецька в рамках дистанційної зустрічі з представниками Молодіжних виборчих комісій обговорила заходи з підготовки до проведення форуму Молодіжних виборчкомів.
Йшлося про один з основних майданчиків форуму – дебати з соціально значущих питань. Це має бути особлива форма дискусії – своєрідний інтелектуальний бій. У кожному етапі турніру беруть участь дві команди – команда затвердження і команда заперечення. Обговорюючи тему, команда повинна сформулювати твердження, потім висунути свої аргументи з приводу запропонованої тези, щоб переконати членів журі у своїй правоті. Суть дебатів – переконати журі в тому, що ваші аргументи кращі, ніж аргументи опонента. Заздалегідь команди не знають, яку позицію щодо теми дискусії їм належить відстоювати: «за» чи «проти». Нині організаційний комітет форуму доопрацьовує сценарій заходу, і надалі молодим людям належить перевірити його на практиці.
Згідно з планом, у форумі Молодіжних виборчкомів візьме участь понад 100 осіб, а спікерами будуть керівники міністерств і відомств, найбільших організацій Придністров’я, блогери та громадські діячі. В оголошеному заздалегідь конкурсі на найкращий девіз майбутнього форуму організаційний комітет вибрав переможця. Ним стала автор девізу «Творимо майбутнє зараз!»
Дарина Кулакова.
Нагадуємо: у травні цього року ЦВК спільно з Молодіжними виборчкомами провела соціологічне опитування на тему: «Рівень значущості виборів для молоді». Метою анонімного опитування було виявлення соціального самопочуття молодого покоління Придністров’я, визначення рівня довіри суспільства до діяльності політичних інститутів, підвищення електоральної активності, а також малася на увазі правова просвіта молодих і майбутніх виборців.
В опитуванні взяли участь 1 264 молодих виборці у віці від 18 до 35 років. Прес-служба Центрвиборчкому повідомила, що опитування 2022 року показало: у порівнянні з 2020 роком для молоді Придністров’я на 8 % зріс рівень значущості виборів як важливого інституту, що є законним фундаментом влади.
Аналізуючи відповіді респондентів, можна зробити висновок про те, що виборчі кампанії в республіці, дійсно, цікавлять молодих придністровців. Рівень громадянської відповідальності їх теж досить високий. Тільки вивчаючи всі джерела, обдумуючи та зважуючи всю інформацію, думки, молодь Придністров’я формує свою позицію. Це свідчить про те, що у молодого покоління придністровців є своя система оцінок, яка допомагає їм завжди робити правильний вибір.
Голова ЦВК Олена Городецька подякувала молодим людям за виконану роботу: «Прийміть слова великої подяки від Центральної виборчої комісії Придністров’я. Ви взяли на себе велику відповідальність і успішно впоралися з поставленим завданням. Детально результати соціологічного опитування ми представимо на форумі Молодіжних виборчих комісій, висвітлимо й динаміку змін у свідомості молоді. Загальні результати висвітлимо на офіційному сайті Центрвиборчкому»

Ганна ЛАЗАРЕНКО.

 Фото пресс-служби ЦВК.