Офіційна зустріч в МЗС ПМР

Прес-служба МЗС ПМР повідомляє, що в зовнішньополітичному відомстві 6 липня відбулася зустріч міністра закордонних справ Віталія Iгнатьєва зі Спецпредставником Чинного Голови ОБСЄ Томасом Майєр-Хартінгом.

У зустрічі взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в РМ Томаш Кобздей, Глава Місії ОБСЄ в Молдові Клаус Нойкірх і координатор з придністровського врегулювання ДП ОБСЄ Марек Цалка.
Вітаючи гостя, Віталій Ігнатьєв зазначив, що ситуація в переговорному процесі залишається складною й не демонструє позитивної динаміки. Він підкреслив, що досі залишаються невиконаними зобов’язання молдовської сторони в рамках пакета домовленостей «Берлін плюс», у тому числі в галузі автотранспорту і телекомунікацій. Також не знаходять свого вирішення проблеми соціально-економічного характеру, що виникли після закриття Україною кордону з Придністров’ям. Дипломат звернув особливу увагу на труднощі, пов’язані з імпортом медикаментів та інших товарів в ПМР, які, за його словами, доводиться практично щодня долати «в ручному режимі».
Віталій Ігнатьєв висловив здивування затягуванням Кишиневом розв’язання таких гострих гуманітарних питань, навіть попри наявність у деяких випадках механізмів, узгоджених в експертних (робочих) групах. У цьому контексті міністр констатував відсутність готовності РМ до субстантивного діалогу на всіх рівнях і націленість на утримання напруженості у відносинах з Придністров’ям.
«Розраховуємо на те, що спільними зусиллями нам вдасться забезпечити права та інтереси людей, не чекаючи визрівання політичної волі у Кишинева. Вони повинні бути забезпечені тут і зараз, поза якимись календарями, графіками та іншим, тим паче, що з більшості цих питань ми досягли угоди», – заявив глава МЗС ПМР.
Окремий акцент міністр зробив на процесах мілітаризації сусідньої держави, зазначивши, що замість створення позитивних наративів Молдова генерує додаткову нестабільність у регіоні.
«Наша настроєність максимально конструктивна, відкрита до діалогу. Придністров’я в цілому займає збалансовану миролюбну позицію. Розраховую на те, що це дозволить нам усім рухатися вперед і розв’язувати питання, які є актуальною частиною порядку переговорного процесу», – сказав Віталій Ігнатьєв.
В рамках бесіди він також нагадав представникам ОБСЄ про пропозицію взяти участь в розслідуванні справи про підпалення військкомату, скоєне в Тирасполі у травні цього року, підкресливши необхідність зробити все можливе, щоб уникнути провокування дестабілізації на території Придністров’я

Фото прес-служби МЗС ПМР.