Яскравий та інтерактивний придністровський марафон

Літній фестивальний марафон «Камертон», який із 2015 року вже став однією з візитних карток Кам’янки (так само як і двохсотлітній парк, у якому він проводиться), відродився після пандемії.

Поки діяли карантинні обмеження, народилося чимало ідей, як розвинути й удосконалити щотижневі концертні програми. Та і міський парк за цей час суттєво перетворився. Хоча роботи в рамках Фонду капвкладень (ФКВ) ще тривають, уже з’явилися зручні для різних видів відпочинку куточки. Організатори «Камертона» постаралися задіяти їх повною мірою.
За декілька годин до традиційних концертів починають працювати ігрові зони для дітей. Завдяки тому, що до проведення «Камертона» приєдналося широке коло культпросвітпрацівників (поряд із самодіяльними артистами та майстрами декоративно-прикладної творчості ще й керівники гуртків і секцій Будинку дитячо-юнацької творчості, тренери спортшколи), суттєво розширилися і категорії учасників. Тепер вони не просто глядачі. Діти катаються на машинках і самокатах, на гойдалках. Для прихильників активного способу життя на спеціалізованих майданчиках проводяться змагання з ігрових видів спорту та естафети. Усі охочі освоїти рукоділля, відвідують майстер-класи з різних видів творчості.
В ажурній білосніжній альтанці, розташованій на одному з пагорбів, чекають на посиденьки любителів співу. Під акордеон вони виконують фольклорні й авторські твори в тій неповторній народній манері, яка зачаровує щирістю та душевністю.
Бібліотекарі, щоб залучити молоде покоління до читання, перетворили одну з алей на літературний бульвар, де проводять презентації книг і журналів, творчі конкурси та вікторини. Одним з яскравих моментів «Камертона-2022» став фестиваль художнього слова, у рамках якого кам’янчани різного віку натхненно декламували патріотичну лірику. Захід був присвячений двом скорботним червневим датам: річницям початку Великої Вітчизняної війни та Бендерської трагедії. Тематичні вечори відбулися і в інші святкові дати: День захисту дітей та День Росії.
Центральною подією недільних вечорів стають концерти кращих творчих колективів Кам’янщини та інших регіонів Придністров’я. Вони відбуваються на реконструйованій за програмою ФКВ літній естраді парку. Тепер тут комфортно й артистам, які виступають на великій сучасно обладнаній сцені, та глядачам, які зручно влаштовуються у кріслах, що змінили застарілі як морально, так і фізично дерев’яні лавки. Чергове свято музики, пісні й танцю подарували сотням кам’янчан і гостей курортного міста артисти з села Хрустова, в якому, завдяки організаторському таланту директора Будинку культури Миколи Мороя, створені всі умови для плідної творчості колективів, що працюють у різних жанрах.
Заслужений вокальний ансамбль української пісні «Хрустовчанка» за 36 років не раз гастролював по Придністров’ю, Україні, Молдові, Росії та Південній Осетії, привозив дипломи лауреата й переможця з республіканських і міжнародних конкурсів та фестивалів. За довгий творчий шлях колектив виріс у всіх сенсах цього слова. Із самодіяльного перетворився на професійний, де унікальність кожного соліста відмічена високими званнями та державними нагородами. З фольклорного став універсальним, і тепер у репертуарі «Хрустовчанки» понад 300 пісень: народних, ретро-шлягерів і сучасних хітів. Ансамбль давно співає не тільки українською мовою, а і російською та молдавською, являючи собою мініатюрну копію багатомовного та багатоголосого придністровського краю.
Молодшим братом «Хрустовчанки» можна назвати вокальний ансамбль «Дністряни». Він і створений пізніше, й артистів у ньому менше, і виконують вони здебільшого пісні, що народилися в нинішньому столітті. Проте роблять це з такою майстерністю, що з року в рік успішно підтверджують звання «народного колективу». Досвідчені вокалісти постійно розшукують юних талантів і допомагають їм розвиватися. Нині на великій сцені виступають із наставниками юні Богдана Шептикіна та Ростислав Мензарар.

У зразковому колективі «Асорті» понад 30 хлопчиків і дівчаток освоюють хореографічне мистецтво. З композиціями різних жанрів вони неодноразово перемагали на конкурсах і фестивалях. Перед кам’янчанами та гостями «Камертона» молодша група ансамблю виступила з життєствердним танцем, а старша – з фольклорною композицією за мотивами широко відомих українських пісень.
Овацією проводжали хрустовських артистів глядачі, знаючи, що попереду – довгий фестивальний марафон: цікавий, яскравий та інтерактивний

Алла ВЕРЛАН, відмінний
працівник культури ПМР.

Фото автора.