Міністерству закордонних справ ПМР – 30 років

З нагоди ювілейної дати в малій залі Палацу Республіки відбулася розширена звітна колегія відомства.

У заході взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, Голови Верховної Ради й Уряду Олександр Коршунов та Олександр Розенберг, керівники виконавчих і судових органів влади, чинні та колишні співробітники МЗС, представники громадських організацій.
Напередодні ювілею Президент Вадим Красносельський надіслав вітання працівникам дипломатичної установи, в якому, нагадав, що «…історія відомства розпочалася у найважчий для нашої країни час – період широкомасштабної збройної агресії Молдови проти Придністров’я. Глава держави підкреслив, що впродовж усіх років існування «…наші дипломати робили все, щоб позиція Придністров’я була почута у світі, щоб Придністровська держава стала частиною міжнародної політичної системи».
Перед урочистою частиною присутнім показали документальний фільм про діяльність придністровської дипломатії, після чого міністр Віталій Ігнатьєв виступив з офіційною доповіддю.

Він розповів про геополітичну обстановку, що складається навколо Придністров’я, про хід переговорного процесу з Республікою Молдова, про миротворчу операцію.
«Останні кілька років стали серйозним випробуванням для державності Придністров’я. У цей час республіка зіткнулася з загрозами, викликами, деградацією переговорних механізмів. Активні дії дали нам можливість утримати позиції, зберегти міжнародний переговорний процес і переговорний механізм як такий для того, щоб мінімізувати негативний вплив санкційних методів проти Придністров’я», – підкреслив очільник відомства.

Вадим Красносельський у своєму виступі наголосив, що дипломатична служба – це перш за все люди, які завдяки своєму професіоналізму та відповідальності у найскладніших умовах ефективно розв’язують найважливіші завдання. Глава держави говорив про ідеологічну спроможність та володіння великим обсягом знань, що підтверджують право Придністров’я на міжнародне визнання.
«Кожен співробітник МЗС, громадянин ПМР має розуміти неминучість визнання незалежності Придністровської Молдавської Республіки, знати, чому ми маємо право на визнання нашої незалежності. Це знання історії Придністров’я як краю, а також історії нашої 32-річної державності. Це розуміння того, що за 32 роки тут, у Придністров’ї, сформовано свою спільноту – придністровський народ», – зазначив Президент.
Глава держави не залишив поза увагою питання взаємодії з Росією, зокрема, звернув увагу на необхідність вирішення проблеми функціонування тираспольського пункту консульського обслуговування, а також вручив державні нагороди низці співробітників дипломатичної служби.
Привітав винуватців урочистості також і Прем’єр-міністр Олександр Розенберг. Він сказав, що придністровська дипломатія – явище феноменальне. «Три десятиліття співробітники Міністерства закордонних справ перебувають на передньому краї захисту інтересів республіки у рамках молдо-придністровського переговорного процесу. Протягом цих років зовнішньополітичне відомство виявляло та продовжує демонструвати відкритість і готовність до ведення конструктивного діалогу всупереч контрпродуктивності молдовських колег»,– зауважив Голова Уряду.
З вітальним словом на адресу придністровських дипломатів звернувся й Голова ВР Олександр Коршунов.
Завершенням урочистостей стало вручення пам’ятних ювілейних медалей «30 років Міністерству закордонних справ ПМР» Вадиму Красносельському та всім почесним гостям заходу.
Післяслово. Три десятиліття тому ще не існувало міністерства як такого. 1 липня 1992 року указом Президента було створено Республіканське бюро зовнішніх зв’язків ПМР. На цю структуру покладалося завдання організації та координації діяльності державних органів і установ ПМР з культурних, економічних і політичних зв’язків з органами та установами інших держав. За статусом нова установа прирівнювалася до республіканського управління і складалася з кількох осіб. Потім бюро реорганізували в Управління та апарат Держсекретаря, а вже з серпня 2000-го воно набуло статусу Міністерства закордонних справ

Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.