Верховна Рада: головні підсумки останнього засідання

На пленарному засіданні придністровських парламентаріїв, яке відбулося 6 липня, було ухвалено низку важливих для республіки та її громадян рішень. Пропонуємо розглянути найбільш актуальні з них.

Депутати прийняли в другому остаточному читанні законопроект Президента ПМР про відповідальність за неправдиві повідомлення про теракт і екстремізм. Приводом для цієї ініціативи стала кількість неперевірених сигналів про мінування будівель соціальних об’єктів та органів влади. Відтепер за свідомо невірогідне повідомлення про підготовлювані вибухи, підпалювання та інші небезпечні для життя людей дії, вчинені щодо об’єктів соціальної інфраструктури (шкіл, поліклінік, лікарень), або які спричинили великий збиток (понад 5 тис. РР МЗП), передбачений штраф, обов’язкові виправні роботи чи позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Такий склад злочину переведений у категорію середньої тяжкості за аналогією з КК РФ.

Згідно з рішенням парламентаріїв вдови померлих учасників бойових дій із захисту ПМР та учасників бойових дій в Афганістані збережуть за собою право на першочергове поліпшення житлових умов. Вони продовжать перебувати в пільговій черзі, хоча раніше втрачали право на неї й переходили в загальну чергу. При цьому вдова не повинна вступити в повторний шлюб. Відповідні зміни до Житлового кодексу Верховна Рада ухвалила в остаточному читанні.
Ще одне рішення, прийняте на цьому засіданні, передбачає умови для залучення інвестицій і пожвавлення ринку нерухомості. Відтепер іноземні громадяни, які купують первинне житло в нашій республіці, не платитимуть спеціальний податок за придбання нерухомого майна (10 % від суми договору купівлі-продажу житла). Депутати прийняли зміни до Закону «Про основи податкової системи в ПМР» в остаточному читанні, й вони наберуть чинності з 1 січня 2023 року.
Парламентарії розглянули ініціативу Уряду ПМР про коригування республіканського бюджету на 2022 рік у зв’язку з новими економічними умовами. За розрахунками фахівців відомств економічного блоку, цього року через зовнішні фактори – зміна логістики, перепони з боку РМ, політична та економічна обстановка у світі – бюджет може недоотримати 384 млн рублів. Урізати планується фінансування окремих фондів і державних програм, а також деяких інших статей бюджету. Статті, що стосуються соціальних витрат, чіпати не будуть.

«Уряд спільно з Верховною Радою шукає ті статті, які можна безболісно скоротити, низку витрат перенести на наступні періоди, при цьому зберегти ті соціальні зобов’язання, які є у держави. Важливо в цій роботі знайти доходи бюджету, щоб погасити всі соціальні проекти. За результатами першого читання ми вже бачимо, що соціальних статей оптимізація ніяк не торкнеться. Відповідно, всі пенсії, заробітні плати й допомоги будуть виконані та виплачені у 2022 році в повному обсязі та в строк», –прокоментував ініціативу Уряду Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов.
«Це наше рішення не означає, що програми розвитку реалізовуватися не будуть. Воно свідчить про те, що ми тимчасово зупиняємо їх. Все залежить від того, як розвиватиметься зовнішня політична та економічна ситуація. Тоді Президент, Уряд, Верховна Рада зроблять відповідні дії», –підкреслив в інтерв’ю представникам ЗМІ голова парламентського комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Віктор Гузун.
Він додав, що нове коригування бюджету може відбутися у вересні, коли надійдуть реальні економічні показники за вісім місяців. Все це дозволить створити своєрідну «подушку безпеки» для всіх соціальних виплат на тлі зниження прибутків до бюджету, пройти період турбулентності з найменшими втратами. Це основна мета даного законопроекту, прийнятого в першому читанні та покликаного збалансувати прибутки й видатки у фінансовій системі республіки.
Також Верховна Рада заслухала звіти про виконання двох державних програм «Підтримка і розвиток підприємництва» та «Підтримка і розвиток туризму» у 2021 році. Просування придністровського туристського продукту в Інтернеті, розвиток сайту «Пізнавай Придністров’я», розробка нових туристичних маршрутів, установка інформаційно-дорожніх покажчиків – ось основні заходи програми з підтримки та розвитку придністровського туризму. Головними напрямками програми з підтримки та розвитку підприємництва стали проекти «Купуй придністровське!» і «Бізнес-школа» при Торгово-промисловій палаті Придністров’я. Обидва звіти депутати Верховної Ради взяли до відома

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.