Три прекрасних дні на природі

У Рибницькому районі в мальовничому місці на березі Дністра біля села Сарацея відбувся «АРТ-ЕКОФЕСТ – 2022». До участі у фестивалі залучилася велика кількість молоді, сімей з дітьми. Прибуло багато гостей з усього Придністров’я, а також із Молдови й України.


Організатори заходу підготували велику програму, що містила майстер-класи, практики та тренінги, в яких могли взяти участь усі охочі від малого до старого. Тут кожен міг знайти собі заняття до душі й відпочити на природі.
Напевно, не секрет, що все, що створюється людиною, народжується з бажання цієї самої людини. Просто потрібно захотіти, потім, правда, попрацювати – і заповітне вже у тебе в руках. Ось так приблизно і народжувався проект «АРТ-ЕКОФЕСТ».

Одна з натхненників фестивалю Олена Албук розповіла, що ідея зародилася, як то кажуть, у компанії однодумців: Ганни Носової, Наталії Кондря, Дмитра Патлатого і Валерія Чебана. Вони й були ядром організаційного процесу.
Кілька років тому аналогічний захід, тільки в дещо вужчому колі, вже проводився в Придністров’ї. Після нього люди надіслали організаторам величезну кількість позитивних відгуків. І ось тепер вирішили підготувати й провести щось подібне, тільки в більшому масштабі.
«Ми поставили собі за мету просувати культуру здорового відпочинку з турботою про екологію. Кожен із нас залучав своїх друзів і знайомих, розповідав про те, що планується такий захід», – поділилася досвідом Олена.
Потрібно віддати належне – організатори провели широку рекламну кампанію в соцмережах, залучили волонтерів і взагалі використовували всі можливі способи оповіщення. Олені Албук навіть вдалося представити проект на Першому Придністровському телеканалі в передачі «Доброе утро, Приднестровье!», де вона розповіла про те, що для участі у фестивалі запрошуються всі: охочі відпочити та майстри, які зможуть провести свої майстер-класи. Вона також коротко пояснила телеглядачам, де це має відбуватися, як туди дістатися, і про те, що вже починаючи з траси, територія проведення заходу буде обладнана покажчиками. Олена уточнила, що для зручності власників транспорту передбачене паркування для машин.
Усе необхідне для проведення фестивалю збирали «всім миром». Хтось привіз пальне, хтось – дрова, електрогенератор. Рибницька держадміністрація дала дозвіл на проведення фестивалю.
Необхідно зазначити, що волонтери «Екофесту» заздалегідь очистили територію, на якій планувалося проведення заходу. Тобто провели спеціальний виїзд на місце для прибирання. Місцева влада теж допомогла молоді – на майданчику фестивалю МУП «Рибницьке спецавтогосподарство» встановило контейнери для сміття.

«Екофест» тривав, як і було задумано, три дні. Почався в п’ятницю, 1червня, а закінчився 3-го, в неділю. Організатори намагалися провести його найзручнішим для людей чином. Невипадково було вибране і місце. З одного боку, досить відокремлене, а з іншого – зовсім поруч із трасою для того, щоб легше добиратися. Основні заходи проводилися в суботу, коли в наметовому таборі зібралася максимальна кількість учасників.
«У цьому районі тихо, спокійно й умиротворено. Тут дуже красиво, поруч Дністер. І взагалі все дуже чудово влаштовано», – поділилася своїми враженнями Людмила з Кишинева.
Одна з учасниць фестивалю Олена Пясецька, директор Рибницького ЦДЮТ, так розповіла про подію: «Я була тут не одна, а разом зі своїми колегами, співробітниками з Центру дитячої та юнацької творчості, які не змогли залишитися осторонь такого чудового заходу. Наш педагог-психолог Ольга Коваль проводить тут майстер-клас «Таємниці душі», а педагог Дарина Тимовська – майстер-клас із плетіння кіс «Коса – дівоча краса».
Усім знайшлося місце в цій чудовій місцевості. Територія табору поділена на тематичні зони. Подорожуючи поміж наметів, галявин і дерев, можна випадково вийти до ділянки йоги, де будь-кому охочому покажуть ту чи іншу асану (позу для душевної та фізичної рівноваги). Або набрести на смугу творчості, де можна спробувати розписати тканину чи зробити свічку з вощини.
Чекали на своїх відвідувачів зона мудрості та чайна смуга. А ввечері, в серці табору, в ділянці вогню, відбулося чудове «Вогняне шоу», що зібрало біля величезного багаття майже всіх учасників фестивалю. Всі – і старий, і малий – співали, танцювали й водили хороводи.
У неділю, ближче до обіду, коли більшість відпочивальників уже збиралася до від’їзду, нам пощастило ще раз поспілкуватися з Оленою Албук. Ми запитали, чи задоволена вона результатом, чи все вийшло так, як замислювалося?
«Результат перевершив очікування. Охочих відпочити в такому форматі виявилося, дійсно, багато. Відпочивали дружно і в чудовій атмосфері. Люди дякують, запитують, коли й де можна буде знову так зібратися і відпочити. Записуються у волонтери, пропонують влаштувати черговий «АРТ-ЕКОФЕСТ» трохи ближче до Тирасполя, де зможе зібратися ще більше людей.
Усі готові допомагати в організації. Хтось висловлює бажання вирізати декор, хтось готовий вести майстер-клас, хтось може приїхати та прибрати сміття на місці майбутнього фестивалю. Загалом, кожен пропонує посильну допомогу в організації, та головне – знову зібратися й відпочити в такому ж чудовому форматі. Я навіть не можу збагнути, що нас було п’ятеро і ми організували цей захід. Насправді всі присутні тут і є організаторами, яким дуже знадобився цей відпочинок. Ми самі організувалися, щоб відпочити», – підбила підсумок Олена.
Підтвердження її слів можна було побачити в очах людей, що стояли поруч, на їхніх щасливих обличчях, і зрозуміти, як чудово, що хтось дав поштовх для проведення такого фестивалю. Сподіваємося, що придністровський «АРТ-ЕКОФЕСТ» матиме велике і прекрасне майбутнє.


Дмитро ВЛАДОВ.
Фото автора.