Дозвілля школярів у Бендерах

У Бендерській міській бібліотеці з 1 липня відкрили літній кінозал. До серпня включно двічі на тиждень – по середах та п’ятницях – там демонструватимуть сімейні мультиплікаційні та художні фільми.


За словами завідувача відділом інформаційних технологій бібліотеки Олександри Барган, діяльність літнього кінотеатру є гарною традицією. «В дитинстві я часто відвідувала бібліотеку, де можна було переглянути кінофільми. Тоді на сеанси приходила велика кількість людей. З липня ми її відродили.
Демонстрація кінофільмів і мультиплікаційних стрічок розпочинається о 15:00, тому що це зручно для дітей та їхніх батьків. Для початку ми провели експеримент: запланували один сеанс на ранок. На жаль, відвідувачів було мало», – розповіла Олександра.

Кінозал розташований у бібліотеці. Сучасна апаратура, якісний звук – це робить перегляд комфортним. У глядацькому залі прохолодно, що рятує від літньої спеки.
Олександра Барган розповіла, що організатори цієї новації, бібліотекарі цікавляться уподобаннями дітей для підготовки подальших кіносеансів. Свої пропозиції відвідувачі залишають на стікерах, які прикріплюють на спеціальну дошку.
З понеділка по п’ятницю можна з користю провести час у бібліотеці: розважитися в ігровій кімнаті, пограти в шахи Гаррі Поттера, безкоштовно скористатися Wi-Fi.

На думку директора установи Людмили Матош, бібліотека – це, насамперед, інформаційний центр, а бібліотекар – людина компетентна, ерудована, яка вміє користуватися комп’ютерними технологіями, яка на будь-яке запитання, на будь-яку тему підбере якнайбільше інформації. «Світові тенденції динаміки читання в суспільстві свідчать про втрату інтересу до читання як важливого джерела одержання нових життєвих ідей та духовного розвитку. Не секрет, що бурхливе поширення комп’ютерних технологій, доступність Інтернету дають можливість молодим людям діставати необхідну інформацію там, а не в стінах бібліотеки. Націленість на швидкий результат пошуку конкретної інформації, зниження інтересу до читання викликають кризу читацької культури, що не сприяє формуванню активної громадянської поведінки молоді, гармонійній адаптації в дорослому житті. Разом із тим, саме бібліотека є важливим засобом соціалізації особистості, що надає допомогу у становленні поглядів та переконань», – сказала керівник культурно-просвітницької установи.

Декілька років бендерська бібліотека практикує «буккросинг», або книгообіг без занесення запису до картки читача. Будь-яка людина може принести книгу зі своєї домашньої бібліотеки, а натомість взяти чиюсь, також подаровану установі. Людмила Матош сказала, що мешканці завжди приносили в дар книги, проте нині багато хто позбавляється домашніх бібліотек, і рідкісні видання поповнюють книжковий фонд центрального книгосховища, багатотиражна література пропонується городянам. Це чудова нагода зустріти ту книгу, яку давно шукав, і взяти собі на згадку чи, прочитавши, обміняти на якусь іншу.
Таким чином можна впевнено сказати, що бібліотека крокує в ногу з часом і відповідає всім запитам відвідувачів. «Бібліотека не боїться сучасного періоду своєї діяльності, не боїться нових віянь, зокрема й сили Інтернету. Перші зібрання книг (бібліотеки) з’явилися ще 4 000 років
тому, отже, вони були потрібні.
Наша установа була відкрита 11 лютого 1902 року. У період Великої Вітчизняної війни бібліотека відновила свою роботу 5 жовтня 1944 року, через півтора місяці після звільнення Бендер від
фашистів», – розповіла директор бібліотеки

Володимир ДАНИЛОВ.
Фото: novostipmr.com