Справжні цінності життя

У рамках святкування Дня сім’ї, любові та вірності на базі Центральної міської бібліотеки імені О. С. Пушкіна відбулася зустріч вихованців школи ім. А. С. Макаренка з придністровською поетесою Ольгою Молчановою.


Це православне свято пам’яті святих князя Петра і його дружини Февронії, які жили благочестиво і померли в один день. Подружня пара втілила в собі традиційні для нашої культури риси: вірність, взаємну повагу, любов, милосердя, турботу, відданість.
Однак сім’я – це ще й найважливіша соціальна ланка, яка постійно перебуває в центрі уваги будь-якої держави, зокрема й придністровської. «Стратегія розвитку Придністров’я» містить розділ «Сім’я як основа стабільного розвитку держави». Основними його напрямками є популяризація традиційних сімейних цінностей і зміцнення інституту сім’ї, а також піднесення престижу сімейного способу життя, формування відповідального батьківства.
Захід розпочався з відповіді на запитання: «Чому важливо приділяти увагу цьому святу?» Відповідь на нього виявилася для учасників досить легкою. Діти відповідали так: «Любов у сім’ї – це міцна основа всього життя», «Від того, наскільки життя буде добропорядне і правильне, залежить матеріальна спроможність батьків», «Це свято про любов до дітей і батьків». І вони мали рацію.
Ні для кого не секрет, що саме батьки допомагають нам вибудувати свій життєвий шлях. На жаль, іноді доля складається досить важко. Відсутність підтримки, позитивного прикладу, матеріального достатку і низький рівень морального виховання можуть підкосити молоду особистість.
Часто наслідком подібних обставин стає дитяча злочинність. У нашій державі передбачені різні необхідні заходи, спрямовані на спроби виправлення та запобігання повторним правопорушенням серед неповнолітніх. Крайнім запобіжним заходом для декого з них стає направлення в Республіканський навчально-виховний комплекс імені А. С. Макаренка.

Досить важливо не обходити та не замовчувати питання, що вимагають делікатного підходу. Для цих молодих людей такими, в першу чергу, є тема сім’ї та любові в ній. З огляду на проблему, вихованці відвідали зал юнацького абонемента столичної бібліотеки напередодні 8 липня – Дня сім’ї, любові та вірності. У просторому залі на них чекала поетеса Ольга Молчанова та бібліотекарі з підготовленою програмою.
Завідувач відділу обслуговування юнацтва Олена Таран зазначила, що співпраця між виправним закладом та бібліотекою триває вже давно. Для дітей організовують зустрічі, майстер-класи, а також за можливості їм видають книги, передбачені до вивчення шкільною програмою.
Поетеса під час спілкування з підлітками згадала слова відомого радянського педагога А. С. Макаренка: «Любов – це найсвітліше почуття, яке взагалі творить чудеса, виховує нових людей, утверджує головні людські цінності».

Спираючись на свій життєвий досвід, Ольга Миколаївна розповіла про свою творчість, сім’ю, шлюб та дітей. Особливо вихованців спеціального закладу зацікавило дитинство поетеси. Це й не дивно, оскільки саме тепер кожен із них проживає цей період.
Того дня поезія перегукувалася з прозою життя. Пролунало багато гарних римованих рядків. Зустріч мала також і дидактичний характер. Розмірковуючи з вихованцями про сенс людського буття, Ольга Миколаївна резюмувала, що основна мета життя – приносити користь близьким, суспільству, батьківщині.
Багато гарних і зворушливих прикладів можна знайти в літературі, яка облагороджує душу. Читати варто і великих класиків, і авторів рідного краю. Придністров’я, безумовно, багате на таланти. Про це свідчить і діяльність Спілки письменників, членом якої з 1996 року стала і наша поетеса.
За довгі роки вона написала близько 500 віршів. Вони зібрані в такі відомі шанувальникам художнього слова збірники: «Ключі до літа», «Дзвін краплин», «Мить прозріння», «Придністров’я: XX століття», друкувалися в журналі «Днестр», альманасі «Литературное Приднестровье» та багатьох інших періодичних виданнях.
Уся творчість Ольги Молчанової пронизана багатогранною любов’ю. В її віршах також відбилися пам’ять і біль народу, історія держави. Тема збройної агресії Молдови проти нашої молодої республіки, якій цього року вже виповнилося 30 років, також знайшла місце у творчос-
ті поетеси.
«Не виносила поранених з бою, не йшла в розвідку глухими місцями. Тож чому, сивий солдате, з тобою йду до могил, підходжу до хрестів. Несу квіти до втомлених обелісків, кидаю руки в спірній тиші. На тій війні я не була і близько, але живе в мені відгомін грозовий», – продекламувала Молчанова.

Зустріч із поетесою захопила вихованців спецшколи. Вони вдумливо та уважно слухали її, ставили запитання і навіть запропонували кілька варіантів фіналу одного з ранніх віршів письменниці.
«Я досить багато дізнався про творчість Ольги Миколаївни. Більшість віршів мені сподобалася. Раніше я не знав, що в нас у Придністров’ї є такі поети», – поділився враженнями Богдан.
На завершення зустрічі діти змогли ближче ознайомитися з друкованими виданнями поезій, а також зробити фото на пам’ять. Варто відзначити, що юні гості залишали міську бібліотеку в досить піднесеному настрої. Відразу стало зрозуміло: цей день для них не минув даремно, і їм буде над чим подумати


Марина СОВА.
Фото автора.