ВАНДАЛІЗМ – ЗЛОЧИН, за яким покарання неминуче

На засіданні при Президенті ПМР розглядали питання про розвиток системи «Безпечне місто».


Глава держави Вадим Красносельський вважає, що централізована установка камер зовнішнього відеоспостереження в місцях масового відвідування громадянами, віднесених до потенційно небезпечних із точки зору вчинення правопорушень, – це важливий інструмент забезпечення громадської безпеки.

Учасники наради з жалем констатували, що в інфраструктурі дозвілля та відпочинку мають місце прояви вандалізму, про що свідчать конкретні приклади.
Президент зазначив, що культуру поведінки, проведення дозвілля, як і дбайливе ставлення до впорядкованого середовища, необхідно виховувати. Наявність камер відеоспостереження дійсно дисциплінує громадян, а у разі скоєння протиправного діяння дозволяє оперативно знайти зловмисника.
На жаль, випадки вандалізму трапляються в нашій республіці. Наприклад, у червні минулого року двоє жителів с. Карагаш, використовуючи балончики з фарбою, розмальовували свастикою розташовані поблизу будівлі. Аерозолем зафарбували зображення Ісуса Христа на хресті, встановленому біля дороги.
Дії юних вандалів помітили мешканці села та попрямували до них з’ясувати, що відбувається. Злякавшись гнівних односельців, один із них сам викликав міліцію.
У вересні 2021 року вандали розбили 6 ліхтарів у міському парку Рибниці.
На початку червня нинішнього року в Бендерах кілька днів не працювали фонтани в Музичному сквері. В інтерв’ю телеграм-каналу «Бендери інфо» заступник глави держадміністрації з житлово-комунальних питань та будівництва Сергій Юрецький розповів про причини. «Цікаві дітки, підлітки, що роблять? Розкривають місця для перетікання води, ламають, засипають туди гальку з сусідніх клумбових лунок, чіпають фільтри. У такий спосіб порушують систему очищення, систему роботи фонтану. Дітки граються, експериментують із форсунками, тобто направляють їх у різні боки. У результаті вода витікає назовні, заливає машинне відділення, тепер там проводяться додаткові роботи з його гідроізоляції. Це неприпустимо – у машинному відділенні у нас напруга. Там розміщені насоси, пульт управління, вони теж виходять із ладу», – підкреслив представник державної адміністрації.
Досить часто «ламається» сухий фонтан: прямо на ньому влаштовують гонки на скейтах. Плитка тріскається, захисні ґрати ламаються – пішохідний фонтан виходить з ладу. Всю цю зону відпочинку після реконструкції відкрили восени минулого року. Відтоді тут часто фіксують випадки вандалізму: то гіпсову мозаїку на дні фонтану розіб’ють, то квіти на клумбах витопчуть.
Якщо ви стали свідком ганебного факту вандалізму, необхідно, по можливості, зафіксувати скоєння злочину на фото- або відеоапаратуру і негайно звернутися до органів міліції телефоном за номером 102


Сергій ЛЕВЧЕНКО.
Фото: agatsb.ru