Зупиніть спалювання стерні!

Міністерство сільського господарства і природних ресурсів ПМР попереджає про незаконність способу боротьби з бур’янами та шкідливими комахами шляхом випалювання пожнивних залишків колосових. Їх знищення призводить до втрати поживних речовин, добрив, а також завдає шкоди екологічному становищу.

На полях Придністров’я настав час активного збирання врожаю. Через недбалість землевласників у цей період часто великі ділянки посівних територій охоплює вогонь. Норми Земельного кодексу ПМР зобов’язують вживати всіх необхідних запобіжних заходів з охорони земель від негативних процесів, які можуть призвести до деградації ґрунту.
Шкода, заподіяна навколишньому природному середовищу через спалювання залишків стебел злаків, порушує баланс багатьох показників верхнього родючого шару землі. Головною загрозою стає висушування ґрунту й дим, який забруднює атмосферу і негативно впливає на озоновий шар.
Крім очевидних втрат для майбутнього врожаю, вогонь на відкритій місцевості небезпечний своєю стихійністю, неконтрольованістю. Найчастіше полум’я перекидається на найближчі поля, лісові масиви, сусідні будови. Що більше ділянка загоряння, то складніше її загасити, не кажучи вже про можливі збитки, які за висновками експертів доведеться відшкодовувати. За підсумками таких дій вогонь проникає глибоко в ґрунт, значно знижує в перспективі загальну продуктивність родючого шару сільськогосподарських угідь.
Мінсільгоспприроди окреслило конкретні заходи покарання за погіршення якісного стану земель. Адміністративною відповідальністю передбачений штраф:
для громадян від 184 до 552 рублів,
для індивідуальних підприємців –
від 552 до 920 рублів,
для посадових осіб – від 920 до 1 840 рублів,
для юридичних осіб –
від 5 520 до 11 040 рублів.
Можливість запобігти нищівній пожежі – це в руках свідомих громадян республіки. Отже, дотримання елементарних правил безпеки є запорукою благополучності сільськогосподарських угідь

Олександра ТИМКО.
Фото: bk55.ru