Турбота про здоров’я – спільна справа

У рамках Року охорони здоров’я колектив Кам’янської центральної районної лікарні (ЦРЛ) планомірно працює над підвищенням ефективності профілактичної складової в медичній діяльності.


Щоб привернути увагу широких верств населення до збереження життєвого потенціалу на високому рівні, систематично проводяться Дні відкритих дверей, під час яких лікарі розповідають про причини виникнення різних захворювань і заходи щодо їх запобігання.
Темою чергової такої зустрічі став цукровий діабет. Характеризуючи хронічне захворювання, що розвивається через абсолютну або відносну недостатність інсуліну, лікар-ендокринолог Кам’янської ЦРЛ Світлана Голан відзначила первинні ознаки: спрагу, втрату ваги, шкірне свербіння, часте сечовипускання. При появі цих ознак слід відразу ж звернутися до поліклініки для виявлення причини збоїв у роботі організму. Особливу пильність варто проявляти людям, які належать до групи ризику: страждають серцево-судинною патологією або ожирінням і тим, хто має родичів, що хворіють на цукровий діабет. Суттєво підвищується небезпека захворювання після 45 років.
«На сьогодні все більше лікарів схиляється до думки, що цукровий діабет – не стільки хвороба, скільки спосіб життя. Його не можна вилікувати, але можна запобігти його розвитку. Для цього потрібно вести здоровий спосіб життя: відмовитися від паління, правильно харчуватися, присвячувати не менше 30 хвилин на добу заняттям фізкультурою. Вельми важливо щомісячно вимірювати рівень глюкози в крові», – акцентувала увагу аудиторії лікар-ендокринолог.

Можливість пройти цей тест, а також виміряти антропометричні дані й артеріальний тиск було надано всім учасникам Дня відкритих дверей. За результатами цих нехитрих аналізів профільні фахівці давали кваліфіковані консультації. Безперебійно працювали й кабінети, в яких можна було зробити електрокардіограму та флюорографію. На проходження всього ланцюжка досліджень, що показують, чи немає в організмі якихось збоїв, відвідувачам поліклініки було потрібно лише півгодини.
«Досить зручно: можна зважитися та виміряти зріст (що дозволяє визначити індекс маси тіла і зрозуміти, чи немає симптомів ожиріння), дізнатися, чи в нормі тиск і рівень цукру в крові. Відразу знаєш результати й дістаєш поради лікарів, – поділилася думкою ветеран праці Надія Бозбей, яка, незважаючи на поважний вік, активно займається громадською роботою під егідою Загальнопридністровського народного форуму. – Спасибі медикам за сумлінне виконання такої потрібної населенню справи, адже профілактика захворювань украй важлива. Я намагаюся раз на рік обстежуватися, здавати необхідні аналізи. Хочеться залишатися здоровою й активною та приносити користь країні й у моєму віці».
Потрібно зазначити, що всі медпрацівники Кам’янщини націлені на підвищення доступності медичної допомоги населенню. З початку року в районі відбуваються профілактичні заходи. «По всіх селах проїхав «Поїзд здоров’я». У рамках проекту офтальмолог, акушер-гінеколог, невролог, хірург, травматолог, отоларинголог, стоматолог, терапевт провели первинне обстеження та проконсультували селян, призначили необхідне лікування. Для людей така форма виявилася вельми зручною. Адже часто сільські жителі, особливо літні, не мають можливості добратися до міста, щоб потрапити на прийом до вузьких фахівців, – розповіла про новину в діяльності ланки первинної медичної допомоги заступник головного лікаря Кам’янської ЦРЛ з поліклінічної роботи Людмила Подопригора. – Нині по району рухається флюороавтобус. Він уже побував у п’яти селах, і скрізь мешканці активно проходили флюорографію. У таких маленьких населених пунктах, як Валя-Адинка і Костянтинівка, за день обстежувалося по 40 осіб. У Рашкові автобус працював декілька днів, і відвідуваність постійно зростала: від 23 осіб спочатку до 79. Усього ж виїзні флюорографічні огляди вже пройшли понад 600 селян. Нас висока відвідуваність радує, адже цим методом, окрім туберкульозу, можна виявити чимало інших захворювань: природжені аномалії розвитку грудної клітини та легенів, пневмонії, професійні або онкологічні захворювання, патологію серця, плеври, діафрагми, ключиць, ребер чи інших органів.
Санітарно-просвітницьку роботу і виїзні огляди продовжуватимемо, адже вони сприяють виявленню хвороб на ранній стадії, коли висока вірогідність успішного лікування. Бачимо, що і люди стали більш відповідальними. Приходять на профілактичні огляди молодь і представники старшого покоління, усвідомлюючи, що турбота про здоров’я – наша спільна справа»


Тетяна ГРИЦЮК.
Фото автора