Перші документи юних фахівців

Кам’янські старшокласники одержали документи, які свідчать про те, що вони професійно опанували робітничі спеціальності.


Урочиста церемонія стала підсумком копіткої річної роботи республіканського пілотного проекту. Він був спрямований на те, щоб допомогти школярам точніше визначити спектр їхніх професійних інтересів. Учням 9 – 11 класів надавалася можливість спробувати себе в різних галузях діяльності та зрозуміти: продовжувати навчання за цією спеціальністю чи підібрати іншу. Професійна підготовка старшокласників була організована на базі середніх спеціальних навчальних закладів, де вже створені всі умови для якісного трудового навчання: розроблені освітні програми та навчальні плани, є досвідчені наставники, спеціалізовані цехи та майстерні.
У Кам’янському політехнічному технікумі (КПТ) міські школярі, завдяки сучасним практико-орієнтованим технологіям, в позаурочний час засвоїли популярні робітничі спеціальності. Свідоцтва про професійну підготовку здобули 57 випускників пілотного проекту. Знання та навики зовсім юних слюсарів із ремонту автомобілів, кухарів і кондитерів відповідають другому кваліфікаційному розряду. Його можна підвищувати, продовжуючи освіту за фахом; із ним можна працевлаштуватися. Є можливість обрати та засвоїти зовсім іншу спеціальність – часу попереду ще багато. Проте й ті професійні вміння, які курсанти опанували за минулий рік, поза сумнівом, стануть у пригоді. Приготувати смачну їжу для себе та близьких людей – що може бути важливішим у повсякденному житті? Та й розуміння того, як працює автомобіль, для сучасної людини зайвим не буде.
«Ініційований Урядом ПМР проект відкриває перед старшокласниками широкі перспективи. Протягом останніх шкільних років вони можуть освоїти декілька професій, що надасть їм конкурентні переваги на ринку праці, а значить – більше можливостей для успішної соціалізації», – зазначив глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков, вручаючи випускникам перші документи про професію.
Директор КПТ Наталія Михайловська висловила упевненість: святкова церемонія, що підбиває підсумки експерименту, який показав гарний результат, стане одним із важливих моментів літопису технікуму. Його історія почалася в дореволюційну пору з підготовки агрономів для крупних поміщицьких господарств. На всіх життєвих етапах навчальний заклад крокував у ногу з часом: розширював спектр професій, швидко реагуючи на попит на ринку праці не тільки району – всієї країни; упроваджував прогресивні методи навчання. Наприклад, актуальну нині дуальну освіту в КПТ освоїли ще за радянських часів. Тоді в Кам’янці був створений перший у СРСР радгосп-технікум, який славився на всю велику країну агрономами, що підкріпили здобуті під час навчання знання багатолітньою практикою.
Нині в КПТ повернулися до джерел і ведуть практико-орієнтоване навчання за спеціальностями «Агрономія» та «Лісове і лісопаркове господарство». Про ці та інші професії, що можна засвоїти в Кам’янському політехнічному, в художній формі розповіла учасникам урочистостей агітбригада навчального закладу. Завдяки римованим рядкам і яскравим образам перед старшокласниками розкрилася суть роботи бухгалтера та фахівця земельно-майнових стосунків, техніка з обслуговування автомобілів і технолога, що виготовляє продукти харчування.
Утім, деякі учасники пілотного проекту зробили свій вибір на користь КПТ ще до цієї презентації. «Під час занять на кондитерських курсах, я зрозуміла, що поступатиму в Кам’янський технікум. Тут гарна матеріально-технічна база, а педагоги – справжні професіонали: за рік навчили мене та інших курсантів готувати багато смачних страв. От я і вирішила саме в КПТ освоювати спеціальність «Економіка та бухгалтерський облік», – розповіла Анна Карпенко, яка вже здала до приймальної комісії всі необхідні документи. – Суттєвий бонус полягає в тому, що паралельно можна оволодіти ще кількома робітничими професіями на короткострокових курсах. У сучасному світі, коли тенденції на ринку праці досить швидко змінюються, набагато легше знайти свій життєвий шлях, якщо маєш широкий спектр знань і умінь»

Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.