Святий образ Паїсія Величковського

Паїсій Величковський був уславлений у лику святих на Помісному соборі Російської православної церкви 1988 року.
Синод Православної церкви Молдови оголосив 2022-й Роком пам’яті преподобного Паїсія Величковського.


Говорячи про святого Російської православної церкви, ченця і клірика Паїсія Величковського (21 грудня 1722 – 15 (26) листопада 1794), не можна не згадати той факт, що його переклади з грецької на «словенську» (церковнослов’янську) мову довгий час були єдиними в Малоросії та Російській імперії й читали їх всюди. Перекладена ним збірка «Добротолюбіє» була настільною книгою самого Серафима Саровського.
Нинішнього року відзначається 300-річчя від дня народження святого.
За рішенням Єпархіальної Ради Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, ухваленим на засіданні від 1 березня поточного року, було написано ікону преподобного Паїсія, в яку вміщено часточку його мощів.
Цей святий образ відвідує парафії всіх благочинь єпархії в період з 13 червня по 14 серпня.
Третього липня ікона святого Паїсія Величковського прибула до Михайло-Архангельського собору в Рибниці. До цього кілька тижнів мощі святого перебували у храмах Дубоссарського району.
Благочинний Рибницького округу архімандрит Віктор (Саяпін) розповів, що з ранку п’ятого липня ікону святого Паїсія Величковського, для доступу військовослужбовців, провезли всіма військовими частинами Рибницького та Кам’янського районів.
Увечері того ж дня образ повернули до собору, де напередодні святкування Володимирської ікони Божої Матері Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава, який у ці дні перебував у Рибницькому районі, звершив Всеношну. По закінченні читання Святого Євангелія, Високопреосвященніший Владика здійснив помазання освяченим єлеєм усіх учасників богослужіння. На завершення служби кожен із парафіян, які перебували у храмі, отримав благословенну іконку преподобного Паїсія Величковського.
У Рибницькому благочинні образ святого перебував з 3 по 11 липня


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.