Актуальні питання – на порядку денному

На черговому засіданні Координаційної ради, що функціонує при Уряді ПМР, розглядали питання щодо сільського господарства, відновлення діяльності оздоровчих таборів та розвитку соціальної сфери.


За дорученням Голови Уряду Мінсільгоспприроди опрацювало порядок урахування показників родючості земель. За словами в. о. керівника відомства Олега Ділігула, в документі наведено регламентацію щодо насіння, вимоги до сівозміни, яка не повинна повторювати технічні культури, а також включення до неї бобових і багаторічних трав. Є там рекомендації й щодо застосування добрив.
Говорили про реєстр зрошуваних земель. У документі відзначені всі площі, придатні для поливу. На думку очільника Уряду, реєстр допоможе мотивувати землекористувачів підключатися до системи, запроваджувати полив на своїх землях.
«Документ дозволить з’ясувати, наскільки ефективно використовуються сьогодні землі сільськогосподарського призначення. Тепер усі землекористувачі, власники земельних ділянок, мають бути поінформовані, що, виходячи з даного реєстру, в їхньому користуванні є зрошувані землі, які вони повинні оснастити меліорацією. Мінсільгоспприроди доведеться запропонувати їм відповідні терміни. Щодо ефективності використання угідь, виходячи з положень Земельного кодексу, врожайність вважатимемо, як на зрошуваних землях», – наголосив Олександр Розенберг.
У межах розв’язання питань сільського господарства порушували й тему майбутнього підбиття підсумків збирання зернових першої групи. Тут прем’єр наголосив на необхідності активно обговорювати з землекористувачами проблеми та помилки. Акцентував увагу Олександр Розенберг і на заготівлі кормів. На його думку, цим питанням необхідно займатись уже тепер, щоб заготувати все необхідне вчасно, а не в останній момент.

Про соціальну сферу

Під час обговорення проблем соціальної сфери, члени Координаційної ради заслухали інформацію профільного міністра про роботу над деякими напрямками. Одне з нагальних питань – включити до проекту закону про бюджет наступного року не лише закупівлю інвалідних візків з електроприводом, а й акумуляторних батарей до них. Громадяни, які самостійно не могли купити необхідні комплектуючі для візків, зверталися з подібними проханнями неодноразово. Тепер проблема вирішиться.
Мінсоцзахисту розглядало ініціативу щодо закупівлі протипролежневих матраців і засобів особистої гігієни для інвалідів. Для цього потрібно близько 11 млн рублів. Ліміти на них також пропонуватимуть до бюджету-2023. Крім того, готується до ухвалення в другому читанні ініціатива про продовження виплат батькам, які доглядають дітей-інвалідів старше 18 років.

Про дитячий відпочинок

Учасники наради говорили й про дитячі оздоровчі табори: місць у нині діючих не вистачає для всіх бажаючих.
«На сьогодні чотири бази забезпечуються коштом республіканського бюджету та Єдиного Державного фонду соціального страхування (ЄФСС). За кількістю місць ми можемо забезпечити одну путівку з трьох. Раніше цю проблему ми вирішували через муніципальні табори в містах та районах. Нині всі табори, крім «Спартака», в Тирасполі не працюють, – розповіла про ситуацію міністр Олена Куліченко. – Додаткові бази відпочинку нам безперечно потрібні».
За словами керівника Мінсоцзахисту, на сьогодні є деякі законсервовані корпуси в дитячих таборах, які перебувають у віданні Федерації профспілок. Вони суттєво допомогли б вирішити проблему. За пропозицією СПАВП цей напрямок опрацюють і включать до пунктів майбутньої тристоронньої угоди про співпрацю, яка підписується між Урядом, СПАВП та Федерацією профспілок.
Необхідно також звернути увагу на можливість ремонту на території колишнього дитячого санаторію «Романица». «Він розташований між Кам’янкою та с. Красний Октябрь у гарному лісовому масиві. Там недалеко пролягає газова траса високого тиску – можна потягнути газ, є свердловина з водою, поруч, за 300 – 400 метрів, протікає Дністер. Місце дуже гарне», – розповів глава Кам’янського району Володимир Бичков.
За дорученням Голови Уряду Мінекономрозвитку опрацює всі можливі варіанти для розв’язання питання з нестачею оздоровчих таборів для дітей та відновлення старого табору


Аліса КОХАНОВА.
Фото: tripxoxo.com