Ефективна робота законодавців

На пленарному засіданні Верховної Ради 13 липня парламентарії опрацювали низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер діяльності держави.


В остаточному другому читанні ухвалений проект закону «Про внесення змін та доповнень до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2022 рік».
За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, документ передбачає створення своєрідної подушки безпеки у зв’язку зі складною ситуацією навколо Придністров’я, яка негативно позначається на економіці країни. «Бюджетні витрати на поточний рік скорочено, доходи залишилися без змін. Це зроблено для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання соціальних зобов’язань держави. Під секвестрування потрапили витрати на цільові фонди. Частина цих коштів залишиться в резерві фондів. Якщо за підсумками дев’яти місяців грошей у бюджеті буде достатньо, вони будуть спрямовані на заплановані цілі. Якщо ж доходи, згідно з прогнозами, знизяться, то засоби спрямують на виплати за соціальними статтями. До цього питання законодавці повернуться у вересні», – пояснив народний обранець.
У другому читанні депутати ухвалили проект закону «Про внесення зміни до Закону ПМР «Про соціальний захист інвалідів». Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан пояснив, що документ передбачає закріплення права на одержання щомісячної компенсаційної виплати за непрацюючими працездатними громадянами, які здійснюють догляд за інвалідами з дитинства І групи, інвалідами з дитинства ІІ групи, які тимчасово потребують сторонньої допомоги згідно висновку лікувально-профілактичної установи. «З 2018 року держава виплачує цю компенсацію в розмірі 100 РР МЗП. Раніше, коли інваліду виповнювалося 18 років, то непрацюючі громадяни не отримували компенсацію. Віднині це змінено, оскільки фізичні проблеми інваліда нікуди не зникають. Громадяни мають право на одержання компенсації до досягнення ними пенсійного віку», – зазначив Сергій Федорович.
Народні обранці розглянули зміни до державної цільової програми пільгового кредитування громадян ПМР, які є учасниками бойових дій із захисту ПМР та учасниками бойових дій в Афганістані в період з квітня 1978 року по 15 лютого 1989 року, які стали інвалідами І чи ІІ групи загального захворювання, трудового каліцтва, професійного захворювання, захворювання, отриманого в період військової служби, інвалідами І чи ІІ групи з зору.
Нововведеннями передбачається розширити коло осіб, які можуть скористатися пільговим кредитом. Це інваліди ІІІ групи загального захворювання, трудового каліцтва, професійного захворювання, захворювання, отриманого в період військової служби, та за зором, а також, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювань, отриманих під час захисту Придністров’я, і раніше не брали участь у програмі цих категорій.
В інтерв’ю представникам республіканських засобів масової інформації Голова Верховної Ради Олександр Коршунов прокоментував попередні підсумки роботи III сесії VII скликання вищого законодавчого органу республіки. «У період весняної сесії з 19 січня по 13 липня на розгляд у Верховну Раду від суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло 320 законодавчих проектів. Президент ПМР Вадим Красносельський представив 40 законопроектів, із них 23 – в режимі законодавчої необхідності. Всього Верховною Радою було розглянуто (на 6 липня) 470 питань, згідно з якими прийнято і підписано 470 постанов Верховної Ради.

За даними на 11 липня, Президент підписав, і офіційно опубліковано 170 законів ПМР. Під час весняної сесії депутати ухвалили низку нових (базових) законів. До них відносяться: Закон «Про введення в дію частини четвертої Цивільного кодексу ПМР», Закон «Про затвердження державної цільової програми «Відновлення і розвиток меліоративного комплексу ПМР на 2021 – 2026 роки», Закон «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів», – розповів Олександр Коршунов


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.