Президенту Російської Федерації В. В. Путіну

На Дорадчих зборах перших придністровських депутатів 7 липня про ситуацію навколо Придністров’я розповів міністр закордонних справ Віталій Iгнатьєв. Він також зазначив, що в даний час не працює консульська установа Посольства РФ у Тирасполі.
Це стало приводом до написання даного звернення.


Президенту Російської Федерації В. В. Путіну Шановний Володимире Володимировичу!

Дорадчі збори перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки свідчать Вам свою високу повагу і звертаються з питання щодо захисту прав та інтересів громадян Російської Федерації, які проживають у ПМР.
Відомо, що на території Придністров’я проживають понад 220 тисяч громадян Росії. Для всіх цих людей має життєво важливе значення можливість стабільної й оперативної консульської підтримки з боку Посольства Російської Федерації в Республіці Молдова. Вона є запорукою забезпечення їхнього права на свободу пересування, можливості оформлення та одержання російських пенсійних виплат, вступу до вищих навчальних закладів РФ.
Однак у галузі консульського обслуговування російських громадян у Придністров’ї накопичилася величезна кількість проблем, які протягом багатьох місяців не тільки не знаходять свого розв’язання, а й поглиблюються.

Наприклад, припинення діяльності виїзного пункту консульського обслуговування Посольства Росії в Тирасполі з березня 2020-го до травня 2021 року призвело до утворення багатотисячного потоку громадян, яким необхідно обміняти російські паспорти з закінченим терміном дії. До того ж, у цей період до мінімуму був скорочений кадровий склад консульського пункту, внаслідок чого велику чергу не вдається ліквідувати донині, більш того, з часом вона збільшується.
В наслідок означених подій склалася неприпустима ситуація, коли десятки тисяч людей у переважній більшості випадків взагалі не можуть записатися на прийом із питань обміну своїх паспортів і змушені довгий час проживати з простроченими документами, що обмежує можливість їх переміщення за межі Придністров’я, зокрема до Російської Федерації.
У січні нинішнього року міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров публічно визнав наявність проблеми з чергою й пообіцяв урегулювати її шляхом виділення необхідного обладнання та забезпечення додатковим персоналом. Однак і донині нічого з цього зроблено не було.
Дорадчі збори перших придністровських депутатів вважають неприйнятною ситуацію, в якій громадяни РФ у Придністров’ї, по суті, залишаються заручниками недосконалої організації діяльності російського консульського обслуговування на території ПМР.
З огляду на вищесказане, Дорадчі збори перших придністровських депутатів просять Вас, шановний Володимире Володимировичу, звернути найпильнішу увагу на цю гостру гуманітарну проблему і доручити:
1. Міністерству закордонних справ Російської Федерації вжити негайних заходів щодо усунення цих проблем, збільшивши та вдосконаливши потенціал виїзного пункту консульського обслуговування Посольства Росії в Тирасполі таким чином, щоб подібна ситуація не могла повторитися знову;
2. Прокуратурі Російської Федерації перевірити стан справ у Посольстві Російської Федерації в Республіці Молдова й зокрема в його виїзному пункті консульського обслуговування в Тирасполі.
Придністров’я зі свого боку готове надати будь-яку підтримку для поліпшення діяльності зазначеної установи з тим, щоб права російських громадян у Придністровській Молдавській Республіці були забезпечені повною мірою.
Ухвалено на засіданні Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки 7 липня 2022 року.

З повагою, Голова Дорадчих зборів перших придністровських депутатів при Голові Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки
I. М. СМИРНОВ

Фото: rubaltic.ru