Головне сімейне свято

У республіці відзначили День сім’ї, любові та вірності. Це свято приурочене до дня пам’яті святих князя Петра та його дружини Февронії Муромських, які у православ’ї вважаються покровителями сім’ї та шлюбу. Воно увійшло в життя суспільства й об’єднало, зблизило різних людей, адже сім’я – це розмаїтий світ безмежного кохання, тепла та взаємної підтримки.


Святкові заходи розпочалися в Катерининському парку Тирасполя. Тут відбулася церемонія одруження Вадима Кіцула та Ірини Плотян. З важливою подією молодят привітали Президент ПМР Вадим Красносельський із дружиною Світланою. Свідками укладення шлюбу стали сотні тираспольчан та гостей міста.
Урочиста програма заходів продовжилася на головній сцені Катерининського парку. Тут вшановували багатодітні сім’ї та пари, що відзначили цього року смарагдове (55 років у шлюбі) та золоте (50 років у шлюбі) весілля.

Подружжя Красносельських привітало зі святом сім’ї Дениса й Олени Писаренків та Андрія і Людмили Ляліних. У кожній із них виховується по п’ятеро дітей.
Президент зазначив, що сім’я є основою сили, спокою та гармонії. «Бажаю, щоб сім’ї міцніли та множилися, щоб дорогами життя вас вела любов, а вірність була перешкодою скоєнню помилок, через які руйнується сімейне щастя. Я вірю, що коли народжується сім’я, на небі запалюється зірка. Знайдіть свою зірку. Я хочу, щоб над Придністров’ям виблискував Чумацький шлях з яскравих зірок щастя, розуміння, добробуту. Виховуйте дітей у наших традиціях. Не допускайте в сім’ї обман, сторонніх людей, заздрісників та чужі нам традиції, які руйнують родину. Любіть, поважайте одне одного і будьте щасливі», – сказав Вадим Миколайович.
Світлана Красносельська у своєму виступі звернула увагу на важливість Дня сім’ї, любові та вірності. «Я дуже рада, що у нас проводять не модні «паради», а організовують такі душевні заходи, як сьогодні. Бажаю, щоб це торжество відзначали через століття та навіть через тисячоліття. У цьому наша сила – в наших традиціях, у тому, що ми вміємо кохати одне одного, в тому, що чоловік любить жінку, жінка любить чоловіка, дітей, свій рід і, як може, захищає їх своєю душею», – підкреслила дружина Президента.

Глава державної адміністрації міст Тирасполь і Дністровськ Олег Довгопол привітав зі святом сім’ї, які є прикладом вірності та взаємної поваги. Подружжя В’ячеслава та Людмили Семененкових цього року відзначає смарагдове весілля. Родина Петра та Надії Стажилових цього року святкує золоте весілля.
На спортивному майданчику Катерининського парку відбувся традиційний конкурс «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Сповнені емоціями діти разом із батьками стрибали, бігали, змагалися у спритності та швидкості.
Важливість і красу моменту увічнювали на полотні – біля озера відбувся справжній пленер. Художники змалювали природу, писали портрети закоханих пар та лебедів – ці величні птахи символізують любов та вірність.
Завершила святкові урочистості художня концертна програма у виконанні столичних артистів.
В інших містах республіки також відбулися святкові заходи.
Бендери стали місцем проведення родинного фестивалю «Сім’єю єдиною місто славне».
На гостей та учасників події чекав цікавий сценарій: сімейний квест, розважально-ігрові програми, «Ромашковий бал», інтерактивні локації «Ромашковий лабіринт» та «Ворожіння на ромашці», жартівливий експрес-розпис, веселі старти «Мама, тато, я – крута сім’я», сімейне вокальне караоке «Пісні про кохання», майстер-класи, фотозони, фуд-корт.
Уперше сильна половина гостей свята мала можливість взяти участь у чемпіонаті з перенесення дружин, а найменші придністровці від півроку до півтора року – у конкурсі повзунків.
Особливістю проведення головного сімейного свята у Слободзеї стала організація Параду колясок. Зазначимо, що в місті цей захід проводився вперше, і в ньому взяли участь 12 сімей.
У святковий день Слободзейське музейне об’єднання організувало виставку, де були представлені дитячі коляски, а також весільна сукня і туфлі радянського періоду, фотографії, що відображають сімейні традиції та обряди слободзейців, фрагмент весільного столу.
Урочисті заходи в Рибниці відбулись у місцевому парку. Програма розпочалася з вшанування сімейних пар, які цього року відзначають 50-річний ювілей подружнього життя. Для гостей свята були організовані тематичні фотозони, майстер-класи, для дітей – цікава розважальна ігрова програма. Рибничани особливо оцінили ретро-виставку «Весільний вернісаж».
У Кам’янці у святковий день відбулася концертна програма «Щастя кожному дому». З одним із найдобріших та найсвітліших свят мешканців та гостей міста привітали солісти районного Будинку культури та учні Кам’янської дитячої школи мистецтв.
Позитивні емоції кам’янчанам подарували й активісти молодіжного крила територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму, які на вулицях міста провели акцію «Ромашки на щастя».
У Дубоссарах заходи розгорнулися на площі Захисників. Тут підготували тематичні фотозони. Гарний настрій створювали аніматори. Поціновувачі прекрасного відвідували виставку-продаж народних умільців. Було організовано й різні майстер-класи, концерт колективів Управління культури.
На площі Захисників провели фестиваль фарб. Його учасниками стали юні дубоссарці. Веселкові барви прикрасили радісні дитячі обличчя, майки та всю площу. Тут же відбулися й численні конкурси для дітлахів


Олександр ЗАЙЧУК.
Фото: rybnitsa.org