Вадим Красносельський: «Придністров’я вже добилося незалежності»

Напередодні Дня працівника дипломатичної служби ПМР, 9 лютого, відбулося розширене засідання колегії МЗС ПМР, на якому підбили підсумки роботи відомства у 2017 році та окреслили основні завдання, поставлені перед придністровською дипломатією цього року.

У роботі колегії взяли участь Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, перший заступник Голови Уряду – міністр фінансів Тетяна Кірова, Надзвичайний і Повноважний Посол РФ у РМ Фарит Мухаметшин, керівники міністерств і відомств.

Міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв привітав своїх колег із професійним святом і проаналізував підсумки роботи дипломатичної служби у 2017 році. Він зазначив, що рік був складним: тривали арешти придністровського автотранспорту, депортація окремих громадян, які в’їжджали до нашої республіки; чинилися дії, спрямовані на зривання миротворчої операції; блоковано переговорний процес.

Проте придністровській дипломатії багато чого вдалося досягти. Підписано п’ять протокольних угод: про відкриття моста через Дністер у районі сіл Гура-Бикулуй і Бичок; про функціонування румунських шкіл; про землекористування в Дубоссарському районі; про визнання придністровських дипломів про вищу освіту, а також про взаємодію Кишинева і Тирасполя у сфері телекомунікацій. Також іще на рік було пролонговано угоду про вантажний залізничний рух, активізовано роботу експертних груп. Після тривалої перерви відбулися дві зустрічі Президентів ПМР і РМ. Закінчився дипломатичний рік підписанням Протоколу за підсумками зустрічі у Відні у форматі «5+2», в якому вказано терміни остаточного розв’язання низки давніх проблем.

На міжнародній арені позиція Придністров’я була активною. Учасникам переговорного процесу і державам, безпосередньо до нього не залученим, надіслано понад тисячу звернень. Позицію республіки почули на багатьох міжнародних майданчиках.

Ставлячи завдання на 2018 рік, Віталій Ігнатьєв зазначив, що нинішнього року контакти з представниками Росії з цілої низки питань будуть значно активізовані: «Ми далі працюватимемо над створенням максимально сприятливих умов для збільшення взаємного торговельного обігу, використання коштів материнського капіталу на території республіки, над реалізацією інфраструктурних та гуманітарних проектів, поширенням на придністровську молодь спрощеного порядку набуття російського громадянства».

Ще одним напрямком діяльності МЗС ПМР стане політико-дипломатична та інформаційна підтримка нинішньої миротворчої операції на берегах Дністра, на яку посилюється тиск з боку Кишинева та його західних партнерів.

Що ж стосується молдовсько-придністровського діалогу, то Віталій Ігнатьєв повідомив, що перша цього року зустріч політичних представників сторін відбулася 15 лютого. Міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв і віце-прем’єр Молдови Христина Лєсник підписали протокольну угоду про взаємодію у галузі ветеринарного та фітосанітарного контролю. При цьому міністр зауважив: «Парламентські вибори в Молдові значно обмежать політичну волю наших молдовських візаві. Тому ми вважаємо, що головні завдання доцільно вирішувати у першому півріччі».

Також Віталій Ігнатьєв сподівається на більш активну позицію італійського головування в ОБСЄ. «У взаємодії з італійським головуванням в ОБСЄ потрібно добитися ритмічної роботи переговорних механізмів, включаючи формат «5+2». Необхідно буде зосередитися й на реалізації домовленостей, досягнутих наприкінці минулого року», – сказав він.

Серед пріоритетних напрямків Віталій Ігнатьєв виділив забезпечення участі придністровського автотранспорту в міжнародному русі. «Тут зберігається проблема. У цих умовах, як ніколи, дуже великого значення набуває підтримка міжнародної спільноти. У галузі залізничного сполучення ми надалі добиватимемося зняття заборони на провезення нафтопродуктів через контрольно-пропускний пункт «Слобідка».

МЗС ПМР і далі інформуватиме міжнародну громадськість про можливі негативні наслідки від спільного українсько-молдовського контролю на кордоні України з Придністров’ям. Також відомство акцентуватиме увагу на проблемі політично вмотивованих кримінальних справ, порушених у Молдові щодо придністровців. Триватиме робота з налагодження взаємодії між Тирасполем і Кишиневом у банківській сфері.

«Порядок переговорного процесу не вичерпується переліченими питаннями, та якщо нам вдасться вирішити те, що я назвав, можна буде сказати, що придністровська дипломатія справилася з поставленими завданнями», – сказав на завершення Віталій Ігнатьєв.

Підкріпила висновки глави відомства про зовнішньополітичну плідну роботу у 2017 році співдоповідь заступника міністра Олександра Стецюка. Він навів фактичні та цифрові дані, які ілюструють результати роботи дипломатичного корпусу ПМР.

З теплими словами звернувся до придністровських колег Надзвичайний і Повноважний Посол РФ у РМ Фарит Мухаметшин, зазначивши, що Придністров’я і Росія одного і того ж дня вшановують тих, хто відстоює інтереси Вітчизни на міжнародній арені. Посол наголосив на дипломатичній насиченості минулого року, акцентувавши увагу на позитивних зрушеннях у процесі молдовсько- придністровського врегулювання. Дипломат також підкреслив, що у 2018 році буде продовжена тісна й конструктивна російсько-придністровська взаємодія, запевнивши: «Росія завжди підтримувала й підтримуватиме Придністров’я, надаючи йому всебічну допомогу. За вашою спиною – надійний гарант і союзник».

Президент ПМР Вадим Красносельський, насамперед, подякував усім співробітникам зовнішньополітичного відомства за успішну роботу 2017 року. Торік офіційні придністровські представники мали змогу представити свою позицію на міжнародних майданчиках у Москві, Лондоні, Тель-Авіві, Римі, Брюсселі. У зв’язку з цим Глава нашої держави зазначив: «Дуже активною є полеміка про те, що Придністров’я добивається незалежності. Ми її вже добилися. Пора це зрозуміти. Ми – незалежна держава з усіма атрибутами, з органами влади й управління, банківською системою й економікою та народом. Треба переходити на наступний етап – добиватися визнання. Воно буде неможливим, якщо ми житимемо в тихому болоті й варитимемось у власному соку». При цьому він висловив упевненість, що Придністров’я доб’ється дипломатичного визнання.

Говорячи про поточну діяльність зовнішньополітичного відомства, основні функції та завдання, пов’язані значною мірою з переговорним процесом, Президент наголосив, що в Придністров’ї не підтримують формулювання «розморозити конфлікт». На його думку, конфлікти мають залишатися в замороженому стані, а відносини між його учасниками мають бути по-сусідськи теплими. Слід змінювати філософію переговорного процесу, ставлячи на чільне місце саме розморожування відносин.

«Ті політики, які хочуть розморозити конфлікт, – це політики більше війни, ніж миру. Ми, навпаки, політики миру, а не війни. У нас різна концепція. Наша мета – шукати компроміси з сусідами за підтримки нашого стратегічного партнера – Росії. Ми висунули п’ять пропозицій. Усі домовленості, яких було досягнуто, – продовження тих ідей, які було оприлюднено на початку минулого року», – зазначив Вадим Красносельський.

Глава держави вказав і на однобокість молдовського нейтралітету, за якого молдовська влада добивається виведення російських військ із Придністров’я і водночас розширює співпрацю з Північноатлантичним альянсом. «Пацифістські заяви про нейтральний статус Молдови, на перший погляд, потрібно схвалювати. Насправді, нейтральність якась однобока виходить. Наприклад, спікер Парламенту РМ Андріан Канду говорить про те, що відкриття представництва НАТО і проведення спільних навчань ніяк не впливають на нейтральний статус», – зауважив Вадим Красносельський.

Під час засідання Колегії придністровські дипломати прийняли вітання з професійним святом від високих гостей – Повноважного представника Абхазії у ПМР Олександра Ватамана і Глави Офіційного Представництва Південної Осетії в ПМР Віталія Янковського.

На завершення заходу працівників дипломатичної служби Міністерства закордонних справ ПМР відзначили нагородами відомства.

Ігор ШЕВЧЕНКО.
Фото прес-служби Президента