Чергове засідання Верховної Ради

Народні обранці в рамках пленарних засідань продовжують ухвалювати законопроекти, спрямовані на покращення життя мешканців ПМР. На пленарному засіданні 14 лютого була розглянута законодавча ініціатива заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої та Прокурора республіки Анатолія Гурецького «Про внесення доповнення та змін в деякі законодавчі акти ПМР».

Метою законопроекту є вдосконалення чинного законодавства в галузі застосування до осіб, які підлягають кримінальному переслідуванню, умовно-дострокового звільнення від покарання і заміни покарання більш м’яким. В основі законодавчої ініціативи – доручення Президента ПМР Вадима Красносельського направлене на активізацію роботи інституту умовно-дострокового звільнення (УДЗ). Як показала судова практика, цей інститут потребує докорінних перетворень. Так, законопроектом пропонується встановити імперативну норму, згідно з якою засуджений у разі застосування до нього механізму УДЗ відшкодовує збитки, заподіяні злочином, у розмірі, визначеному рішенням суду. Разом з тим Кримінально-процесуальний кодекс пропонується доповнити нормою, яка встановлює підстави, за якими суд не має права відмовити в умовно-достроковому звільненні від покарання або заміні частини покарання на більш м’яке.

«Інститут умовно-дострокового звільнення є у всіх державах. Це стимулює засуджених до виправлення. Наприклад, у багатьох із засуджених жінок є неповнолітні діти, які перебувають у дитячих будинках. Але правозастосовна практика показує, що, навіть у разі зразкової поведінки, нині шансів на умовно-дострокове звільнення у них небагато. Внесені зміни передбачають таку можливість», – зазначила Галина Антюфєєва.

Цей законопроект був ухвалений у першому читанні.

Також народні обранці розглянули законодавчу ініціативу Уряду ПМР про внесення доповнення в закон «Про розвиток та державну підтримку малого підприємництва». Мета законодавчої ініціативи обумовлена гармонізацією придністровського законодавства з російським. Документом пропонується закріпити на законодавчому рівні норму, відповідно до якої категорія суб’єкта малого або середнього підприємництва змінюється в разі, якщо протягом трьох календарних років граничні значення чисельності працівників і прибутків за рік вищі або нижчі за значення, встановлені Законом. Законопроект був ухвалений у першому читанні.

У другому читанні було розглянуто проект закону «Про внесення доповнення до Трудового кодексу ПМР», автором якого є народний депутат Сергій Чебан. Ним пропонується встановити, що на державних цивільних службовців дія трудового законодавства та інших актів, що містять норми трудового права, поширюється з особливостями, передбаченими законами та іншими нормативно-правовими актами про державну цивільну службу.

У двох читаннях було прийнято законопроект «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про право громадян ПМР на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах ПМР». Його авторами є Галина Антюфєєва і народний депутат Віталій Калін. Метою законопроекту є вдосконалення норм чинного законодавства з питань регулювання порядку реєстрації за місцем перебування осіб, які не мають певного місця проживання. Ним пропонується встановити, що реєстрація громадян цієї категорії здійснюється органом реєстраційного обліку за соціальними адресами, виділеними державними адміністраціями міст (районів), терміном на три роки або за заявою особи на інший строк, що не перевищує трьох років, з правом подальшого неодноразового продовження.

Наступне пленарне засідання відбудеться 28 лютого.

Микола ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби Верховної Ради