Ніжна матуся, строга наставниця і приклад для наслідування

Кам’янка – найменше місто в Придністров’ї. Можливо, саме тому чимало його жителів добре знають одне одного. А ініціативні й активні, обдаровані та творчо мислячі городяни відомі широкому загалу земляків.

Вікторію Ляхевич я вперше побачила на початку 2000-х. Молода методист Кам’янського будинку дитячо-юнацької творчості часто організовувала веселі свята та пізнавальні заходи для малят і підлітків. Рідко який номер районної газети виходив у світ без замітки про діяльність БДЮТ, про цікаві заняття в гуртках, про концерти, на яких виступали юні таланти, та конкурси, беручи участь у яких вони могли проявити різні грані своєї обдарованості. Здавалося, Вікторія вся без залишку занурена в цю роботу. Тож промайнуло ще чимало часу, доки я дізналася, що в БДЮТ вона працювала за сумісництвом. Основне ж місце роботи Вікторії Ляхевич – Кам’янський дитячий садок № 5.

Професію вихователя вона вибрала не відразу. У дитинстві мріяла продовжити медичну династію. Та мама з бабусею, які десятиліття присвятили рятуванню людських життів, окрім професійних знань і навиків, уміли ще й робити безпомилковий вибір. Тому вчасно пояснили юній Вікторії, що її жвавому характеру потрібен постійний контакт із людьми, творча взаємодія з ними.

У школі дівчина була активісткою та лідером. Уміла захопити ідеєю однокласників і була дбайливою піонервожатою для молодших школярів, вела свята та виступала на важливих заходах. Батьки жартували: якщо віднести до школи диван і шафу, Віка і додому повертатися не буде. Як і в кожному жарті, була в їхніх словах чимала частка правди. До закінчення школи Вікторія знала, ким хоче стати.

У Білгород-Дністровському педагогічному училищі В. Ляхевич здобула диплом фахівця з дошкільного виховання, влаштувалася на роботу в Кам’янський дитсадок № 5 і, як у казці, вже 30 літ і 3 роки є тим професіоналом, який першим бачить природні таланти малят, створює умови для розвитку їх індивідуальних здібностей, закладає основу характеру. Вихованці Вікторії Вікторівни їй під стать: допитливі та захоплені, креативні й активні. На заняттях їм цікаво все, про що розповідає вихователь. У процесі гри вони вчаться рахувати й читати, пізнають навколишній світ, а коли настає час іти до школи, показують високий рівень підготовки. Уміло розвиває Вікторія Ляхевич і творчі здібності своїх вихованців. Разом вони розучують вірші та пісні, інсценують казки. На різних конкурсах її малята без хибної скромності демонструють свої артистичні та художні здібності – і виборюють заслужені призові місця.

Сама Вікторія Вікторівна стала переможницею муніципального конкурсу «Вихователь року». Компетентне журі оцінювало досвід учасниць і артистичність, професійні знання та неординарне ставлення до улюбленої справи. Кожен вихователь пройшов відбірковий етап у своєму дитсадку, показував, як уміє організувати освітню діяльність, як поєднує традиційні методи з інноваційними прийомами. На районній сцені потрібно було проявити ще й творчі здібності. В. Ляхевич – активна учасниця художньої самодіяльності та Клубу веселих і винахідливих, художній керівник молодіжної театральної студії – прекрасно презентувала свою роботу, в якій поєднуються діяльність актриси та митця, лікаря і психолога, та ще багатьох професій.

«Вікторія Вікторівна – відповідальний, досвідчений, творчий педагог. Вона добре володіє методикою виховання та навчання дошкільнят, є умілим організатором дитячого колективу. Вона ретельно готується до кожного заняття, продумує всі деталі, підбирає різноманітний наочний і дидактичний матеріал. Тому заняття відбуваються дуже цікаво та емоційно, діти уважно слухають вихователя і добре запам’ятовують викладений матеріал, – охарактеризувала колегу завідувач дитсадка № 5 Інна Спатар. – Вікторія Вікторівна особливу увагу приділяє етичному вихованню дітей, прищеплює їм почуття любові до Батьківщини, дбайливе ставлення до природи, пошану до близьких людей. У її групі завжди панує дружня атмосфера».

Розуміючи, що патріотизм зростає лише на ґрунті глибоких знань про рідний край, В. Ляхевич стала ініціатором створення в дитсадку міні-музею. Разом із колегами зібрали предмети вжитку, літературу про Придністров’я, наочний матеріал. Нині в цьому куточку відбуваються заняття з краєзнавства й етнографії, патріотичного виховання. Тут діти дізнаються, як жили їхні предки, якими майстрами та умільцями вони були. Іще – навчаються бачити красу навколишнього світу. Вікторія Вікторівна, будучи методистом з образотворчої діяльності, займається з усіма дошкільнятами, що відвідують дитсадок, аплікацією, ліпленням, конструюванням, малюванням. У 2014 році вона розробила програму, спрямовану на розвиток художнього смаку малят. І з тих пір гурток «Кольорові долоньки» став творчою майстернею для сотень дітей, які засвоїли різноманітні техніки образотворчого мистецтва.

Один із чинників успішної роботи вихователя – взаємодія з батьками. Над її налагодженням Вікторія працює з першого дня формування групи. Вона уважно вивчає кожну сім’ю, її духовні та інтелектуальні можливості, щедро ділиться з ними педагогічними знаннями. І з часом вони стають помічниками вихователя в усіх задумках, активно беруть участь у житті групи. «У нас спільні цілі й, на щастя, повне взаєморозуміння, – розповідає вихователь. – Працюємо з батьками діточок в одному напрямі, що вельми важливо для виховного процесу».

Накопиченим за десятиліття творчої праці педагогічним досвідом Вікторія Вікторівна радо ділиться і з колегами. «Незважаючи на актуальну для галузі проблему старіння кадрів, у нашому дитсадку чимало молодих фахівців. Відрадно бачити, що вони свідомо обрали професію, прагнуть досягти в ній успіхів, переймають у старших знання та уміння, самі привносять у роботу нові віяння, – розповідає В. Ляхевич. – Дивлячись на дівчат, я з радістю думаю, що в нашого дружного та вельми працездатного колективу є майбутнє».

Сама Вікторія нині теж націлена в майбуття: разом із молодою напарницею Оксаною Мартинюк проводжає в перший клас 23 вихованці.

Нині вихователі готуються приймати малят, для яких будуть і ніжними матусями, й строгими наставницями, й прикладом для наслідування. Відповідальна місія!

Незабаром пролунає шкільний дзвінок

Міністерство просвіти ПМР радить батькам першокласників не зволікати з поданням документів до загальноосвітніх установ. Про це в інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу розповіла міністр просвіти Світлана Іванишина.

Керівник відомства зазначила, що нині формується замовлення на робочі зошити, які видаються школярам 1 – 4 класів безкоштовно. Це предмети: російська мова, математика, навколишній світ. На початку вересня їх одержують учні загальноосвітніх шкіл, а також шкіл із молдавською, українською мовою навчання, вихованці спеціальних корекційних шкіл.

Міністр пояснила, якщо зволікати з поданням заяви, дитина може не потрапити до того класу чи тієї школи, в яку їй хотілося б, просто тому, що всі місця будуть заповнені. Якщо таке станеться, батькам необхідно звертатися в Управління народної освіти за місцем проживання.

Записати дитину до школи можна через Портал держпослуг, а також, як раніше, прийшовши до школи. Для цього з собою необхідно мати такі документи:
– заяву батька дитини або її законного представника;
– копію свідоцтва про народження дитини;
– карту розвитку з дитсадка (якщо така є);
– медичну картку;
– документ, що засвідчує особу одного з батьків.
Документи прийматимуть до 31 серпня.

Ніна ПАНАЇДА.