Творчий учитель – творчий у всьому

Дев’ятнадцять викладачів української мови та літератури з Бендер, Дністровська, Кам’янки, Рибниці, Первомайська, Слободзейського району та Тирасполя з 2 по 13 жовтня проходили курси підвищення кваліфікації. Молоді та досвідчені вчителі приїхали до столиці Придністров’я за новими знаннями з теорії та методики викладання, щоб поділитися своїм досвідом та подивитися, як працюють справжні «корифеї». Упродовж двох тижнів вони слухали лекції, активно працювали на практичних заняттях та семінарах.

Слухачів курсів 12 жовтня о 8.30 чекала в себе гостинна Тираспольська середня школа № 9, яку очолює Тамара Дмитрівна Гайдарли. Учителі школи – Ольга Бабой, Ольга Костіна, Інга Маслова та Олена Вартик  – підготували цікаву насичену програму. Це і яскрава презентація роботи шкільного методичного об’єднання, і семінар-практикум, і відкриті уроки та яскравий позакласний захід, які були професійно проведені згідно з новими освітніми стандартами. Гості школи дістали не тільки позитивні емоції, а й зарядилися натхненням і бажанням працювати ще краще.

Так сталося, що кваліфікаційний іспит слухачам треба було складати в п’ятницю, 13 жовтня, та нікого це не збентежило, а навпаки: так нетрадиційно, з гарним настроєм та завзяттям, як цього року, іспит у групі вчителів української мови ще ніколи не проходив.

Приміщення було прикрашене рушниками, вишивкою та калиною, а слухачі курсів були одягнені в українські вишиванки та яскраві віночки. Дружна група привітала приємно здивовану комісію віршами та піснею «А ми бажаємо вам добра». По завершенні іспиту голова комісії Ольга Підгорна відзначила високий рівень підготовки та захисту курсових проектів.

Але на цьому сюрпризи не скінчилися. Останній доповідач, колоритна Наталя Шилькер, вийшла захищати свій проект в українському костюмі й заспівала наприкінці жартівливу пісню на власні слова про щасливе закінчення курсів. ЇЇ підтримали всі присутні в аудиторії.

Ось так нестандартно, весело і завзято викладачі української мови склали іспит та запам’ятають надовго п’ятницю 13 жовтня як один із найсвітліших, найприємніших днів у своїй роботі. Настільки приємно було бачити та відчувати, що викладачі української мови – творчі й позитивні люди, які в будь-якій ситуації зможуть вирішити всі поставлені перед ними завдання. Дехто із членів комісії навіть змахнув сльози радості.

Ольга   БУРДУЖА, провідний методист інституту розвитку освіти та підвищення кваліфікації.