Грушка упорядковується

За молдавською традицією, ароматним вином зустрічали численних гостей грушківчани.

 Насичено-червоний струмінь лився з дубової бочки – лише встигай келихи підставляти! А поруч розташувалися всілякі овочі та фрукти, якими осінь щедро обдарувала місцевих землеробів, чиєю працьовитістю Грушка славиться вже 280 років. Тому довкола соціокультурного центру можна було побачити все те, чим пишаються господарі: домашню живність рідкісних порід і кращу продукцію власних подвір’їв. Пишний коровай – мірило селянського добробуту – сусідив із солодким печивом. Ольга Талпа представила широкий асортимент бджільницької продукції й охоче розповідала про особливості всіх видів запашного золотистого меду.

Відома Грушка не лише в районі, а й далеко за його межами своїми народними умільцями. Вони вишивають і в’яжуть, тчуть килими та доріжки, плетуть якнайтонші мережива й практичні кошики. Секретами цих ремесел Марія Андон, Дарина Татаровська та Анатолій Станкул щедро ділилися з молоддю.

Побачивши це яскраве розмаїття, я, сказати по правді, розхвилювалася: чи не «загубиться» на його фоні стенд «При-
днестровская газета». Але дуже швидко з’ясувалося, що грушківчанам за минулі роки вельми сподобалася наша традиційна акція «День передплатника». Незабаром біля столу, за яким працювала завідувачка сільського відділення зв’язку Тетяна Поздирка, зібралися постійні читачі. Охоче розповідали вони про рубрики, які подобаються, з захопленням розпитували про редакційні плани, ділилися темами, про які хотіли б прочитати в республіканських газетах. Дванадцять вірних прихильників газети «Гомін» продовжили передплату на перше півріччя 2018 року. Слухаючи їхні розповіді про те, що газета широко висвітлює всі аспекти життя республіки та завжди знаходить місце для інформування про події, що відбуваються в Кам’янському районі, зацікавилася україномовним виданням Ніна Зелена. Погортавши кілька екземплярів газети, багатодітна мати побачила «Шпаргалку для батьків», сторіночку «Весельчата» – і вирішила передплатити нашу газету.

Грушківчани дружно не тільки святкують, а й працюють. Тому село, навіть у наш складний з фінансової точки зору час, постійно упорядковується. Голова місцевої адміністрації Ольга Талпа розповіла, що, завдяки інвестиціям землекористувачів, завершили ремонт соціокультурного центру та поміняли вікна в школі. За активної участі селян привели до ладу джерело, а у святковий день відбулося його освячення.

Ще одним єднальним моментом стало будівництво дитячого майданчика. Довгий час у центрі села стояла зруйнована  будівля колишнього фельдшерсько-акушерського пункту. Несвідомі селяни влаштували в цих руїнах звалище сміття. Але енергійна молода команда, зібрана новим керівником села, байдуже дивитися на такий безлад прямо з вікон адміністративної будівлі не збиралася. Вивчивши думку земляків, було вирішено обладнати тут дитячий майданчик. Ініціативу підтримали всі сільські колективи та чимало підприємців. Грушківчани виходили на суботники, розбирали руїни, прибирали сміття. Керівництво ТОВ «Кам’янський колос» (підприємства, що обробляє сільські землі) надало необхідну техніку, а коли попередні роботи були завершені – придбало гойдалки. Інше устаткування для майданчика змайстрували сільські умільці. Необхідні будівельні матеріали купили за гроші, зібрані спеціально для упорядкування. Але більшість робіт було проведено ентузіастами безкоштовно: молоді батьки, бабусі та дідусі дуже хотіли, щоб у дітей було місце для ігор і занять спортом. І ось малята таке місце отримали! Поки вони освоювали нову територію, дорослі накреслювали плани на майбутнє. Заступник директора ТОВ «Кам’янський колос» Людмила Нарічук запевнила, що співпраця з адміністрацією села щодо реалізації соціальних проектів триватиме. А депутат Верховної Ради ПМР Валерій Бабчинецький і глави сусідніх сіл вручили ювілярам кошти на розвиток майданчика та подальшу організацію роботи з молоддю.

Ніна   ПАНАЇДА.